Dagens (hundmat)fråga

Häromdagen var jag inne på Lidl och medan jag stod i kassakön slängde jag en blick mot hundmaten som stod på en hylla bredvid.

Noterade ganska häpet att ett 5-kilos torrfoderpaket kostade under 60 kronor- det är ju ENORMT mycket billigare än vad ”märkes-torrfoder” kostar.

Nu undersökte jag inte innehållet utan såg bara förpackningen på håll och helt ärligt skulle jag inte ”våga” köpa så billigt foder men kanske tänker jag fel?

Jag håller mig till någon av de 3 sorter som Soyas uppfödare rekommenderade när vi köpte henne (Precept, ANF och Lone Star) och eftersom Soya alltid ätit bra, haft fantastisk hårrem och inga problem med magen så vill jag inte ändra på något som fungerar.

”Man” (läs: JAG) tänker att något så billigt måste vara ”skit”- samtidigt har jag inga skrupler mot att ge katterna lika billigt torrfoder (också från Lidl) som de slukar.

Nu får ju dessa katter ”ordinarie” mat av stallägarna och min mat är mer lite godis vid sidan av så det är inte riktigt samma sak.

Vad ger ni era hundar för mat och varför? Skulle ni köpa Lidl-fodret? Varför/ varför inte?

Som ett sidospår tycker jag att det är intressant att FROLIC är ett torrfoder.

Jag vet INGEN som fodrar med detta, däremot är det ganska vanligt att det används som godis :)))).

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Vad som ofta inte framkommer med dessa typer av foder är saltbalansen och olika mineraluträkningar. Risken för t.ex njursten kan vara hög genom att fodra med dessa typer av billiga foder och det skulle jag inte våga riskera hur hutlöst dyrt det än kan vara med balanserade foder.

    Häls Lina

    Svara
  2. Cristel

    Nej, jag skulle ALDRIG ge mina hundar den maten, inte ens som Risse äter Priimas färskfoder och Fia käkar Royals juniormat (på uppfödarens krav, annars skulle hon också fått färskfoder)
    Det är viktigt med bra mat, även till pälsklingarna. Katterna äter inte heller snabbköpsmat. De äter ju så lite åt gången så de kan gott kostas på litegrann de med.

    Svara
  3. Anonymous

    Jag har en kompis som säljer hundfoder i affär. Enligt henne är det stor skillnad avseende köttmängden i fodret. Det kan skilja mellan 3 till 74%.

    Hon berättade en gång om en kund som skulle köpa ett ”sämre foder” och det just då var slut. Så hon fick honom att prova ett betydligt bättre. När han sedan återkom så var han helt förvånad för älghundarna både åt mindre av fodret och hade betydligt mindre avföring.
    Hans vanliga inköp var väl mer bukfylla.
    Kvalitet och kvantitet.

    Rie

    Svara
  4. Sofia M

    Tycker du gör rätt i att inte köpa billigt foder. För att ett foder ska klassas som hund/katt foder så måste det innehålla minst 4% kött.
    Ett köttätande djur kräver mer än de fjuttiga procenten kött. När man köper billigt foder får man gå och handla nytt oftare eftersom hunden/katten måste äta mer för att tillgodose protein behovet den har.

    När jag hade katt så gjorde jag ett eget test. Hon åt en 2 kg Whiskas påse på mindre än en månad, medans en 5 kg påse Royal Canin varade i 3 månader.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Lina, Cristel, Rie:

    Jag tror som sagt att det kan straffa sig med billigt foder.

    Dels kanske man måste ge mer av det billigare fodret för att få samma hull, mättnad osv, dvs det blir ändå inte mer lönsamt i slutändan och dels kanske man får en hund som får utslag, magproblem och alla möjliga andra åkommor som jag läser om relativt frekvent på olika hundforum.

    Jag har ju som bekant en whippet som motioneras mycket, de är inte sällan lite kräsna och äter ju inga jättemängder (ca 4 dl torrfoder om dagen för Soyas del)så hon måste få ”rejäl” mat som hon kan bibehålla ork och muskler på och eftersom vi bara har en hund så kan vi kosta på henne bättre mat.

    Har man 3-4 hundar kanske man måste titta mer på priset.

    Svara
  6. Minstral

    Frolic gav vi våran tax som vi hade när jag var liten, så nu vet du en som använt det som annat än godis;)

    Angående billiga foder så instämmer jag i den övriga kören. Ofta innehåller de bara massa spannmål och inget kött. Balansen mellan olika ämne är säkert lika med noll.

    Till Asta ger vi rasfoder, Royal Canin German Shepherd. Detta är ju framtaget med tanke på rasens egenskaper, t ex hur fort de växer och vad som rasen behöver. Tror det blir dyrare i längden att köpa billigt faktiskt.

    Men det ska ju inte förnekas att det blir dyrt, 600 kr för en stor säck. Asta äter två stora mått (såna som följer med vet inte hur många dl) om dagen. Men vi visste ju när vi skaffade hund att det inte är gratis:)

    Svara
  7. Helena Tang

    Det är väl inte priset utan innehållet som är det viktiga, dock så speglar ofta priset innehållet 😉
    Nu får våra katter Iams torrfoder, mest för att det är relativt bra och lätt att få tag på. Jag är noga med att kolla innehållet, och de billigare fodren har ofta spannmål som största ingrediensen och sedan ”meat/animal derivatives” som andra ingrediensen. På de bättre fodren så skrivs det ju ut vad det är för kött och spannmål. Innan fodrade vi med Nutro som hade högre kötthalt men de har tyvärr slutat med kattmat här 🙁

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Helena:

    På tal om spannmål:

    Jag har ju tidigare på bloggen berättat vad som hände när Soya och en annan hund åt av en hästs müsli i stallet.

    Jag trodde att en elefant hade bajsat i trädgården; Soya väckte mig 3 gånger den natten och högarna var som sagt gigantiska.

    Den andra hundens ägare fick sanera sitt kök på morgonen!

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Man får jämföra med hästens kostnader så känns det genast billigt :).

    Tror Soya äter max 3 15-kils säckar torrfoder om året men hon får ju lite annat också som grisöron, färska grisknorrar och annat kött(igt) på extrapris.

    Svara
  10. Helena Tang

    Huga! har för mig det är rätt välbevisat att man måste ge mer av sämre mat då det inte innehåller lika mycket näring, vilket såklart innebär att det blir mer bajs eftersom djuret inte tar upp lika mycket. Hade bara mina katter varit samarbetsvilliga 😉 så hade dom fått BARF, men äldsta kan inte tugga ben å lillan vägrar att äta rått kött.. Suck! 🙂

    Svara
  11. Anonymous

    Min pudel ska helst äta Royal Canins Pudelfoder. Det är f ö det enda torrfoder han ÖVERHUVUDTAGET kan tänka sig att äta. Motvilligt. Han kan vara så hungrig att magen kurrar ENORMT högt, ändå så vill han inte ha. Om jag inte kasatr kula för kula och ropar »SÖK!«.
    Han gillar Pedigrees mjuka kycklingrullar. Och Frolic kan han tänka sig att ta några stycken med lite trugande så de får funka so lunch på jobbet för då hinner jag inte tjafsa med honom.

    Jag har sedan länge gett upp. Försöker ha de eländiga pudel-kulorna som nån slags nyttig bas, men sen äter han – sen han var unghund – det vi äter; kycklig, kött, köttbullar, lax köttfärs, lite pasta och ris, etc etc etc. Han verkar mkt frisk jag hoppas han överlever… 🙂

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Pudlar verkar vara friska och tåliga så jag tror absolut att han klarar sig utmärkt.

    Tror inte att det är hela världen om man ger hundar lite ”människomat”- ffa kött och fisk..särskilt om det är små hundar som man inte kräver några ”prestationer” av (tävlande i tex hastighet som en greyhound).

    Svara
  13. Anonymous

    Vår doggy här hemma äter Carriers foder som ”basfoder”.

    Ett i mitt tycke bra foder i mellanprisläge (?) MEN sedan är ju fallet som sådant just hos oss att här finns alltid (more or less) tillgång till ”rått kött” (läs: slaktavfall) som ges antingen färskt eller från infryst (och sedermera upptinat givetvis!) – och även, i vissa fall, kokt (om vassa ben behövs tas bort före utfodring så kokas de loss).

    Hunden är förvisso inte alls svårutfodrad men ändå – den här kosten är nog ändå rätt svårslagen. Givetvis inte heller så enkelt att åstadkomma för de som inte har hemmaslakt – som vi har. 😉

    Å andra sidan, jag har sett hundar må dåligt av ”prima foder” och hundar som sett fantastiskt fina ut på typ ”billighetskost”, men i dessa fallen handlar det mer om att hundägarna måste ta ett steg tillbaka, och ställa sig själva frågan ”vad som är fel” och vidare undersöka.

    Tyvärr – enligt min mening – gör sällan ”Lidl-hundmats-köparna” detta (fördomsfullt värre, eller?!). Tråkigt men sant. Jag förstår givetvis att plånboken inte alla ggr tillåter dyrare foderinköp, men men…

    Sen tycker jag absolut att hundar – om de mår väl av det – ska kunna och få lov att äta t.ex ”matrester” som ris och liknande, så länge man ser på hunden hur den mår av det, osv osv. Sunda förnuftet måste ju också få råda som i allting annat!!! 🙂

    /Anonym-M

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>