Dagens (samvets)fråga (hund)

Nu tar vi en hundrelaterad fråga som omväxling:Scenario:

Du har en bekant som en dag visar dig ett el-halsband som denne köpt på nätet till sin hund.

Elhalsbandet ska ge hunden en stöt när hunden utför ett oönskat beteende och du vet att ägaren haft stora problem med inkallningen av sin hund TROTS mycket träning, deltagande i flera hundkurser osv.

Vad gör du:

* Försöker att argumentera för att ägaren inte ska använda halsbandet då detta är förbjudet.

* Hotar att anmäla ägaren om denne inte slutar att använda halsbandet.

* Säger till ägaren att du förstår att detta är ”sista utvägen” och att du hoppas att halsbandet ska hjälpa.

* Säger inget alls.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag säger ingenting eftersom jag tycker att det är löjligt att elhalsband är förbjudna. Används det rätt så är det inte värre än att vi fostrar våra hästar att stanna i en hage mha eltråd. Inget av det handlar om att djuret ska få stötat i tid och otid. Att hunden inte kommer på inkallning kan leda till farliga situationer precis som när en häst går igenom ett stängsel. Fattar inte varför det är tillåtet med el i fostringssyfte till hästar (lära sig att inte gå ut ur hagen) men inte till hundar (tex lära sig att inte gå ut till vägen).

    OBS! Vill poängtera att jag inte har ett elhalsband fastän jag inte har något emot det. Däremot går vovvan aldrig ut genom logdörren eftersom hon gjorde det en gång och gick fram och nosade på eltråden…..

    Svara
  2. Trasselkvast

    Nummer tre. Fast jag hade ju knappast sanktionerat användandet om det ”bara” gällde inkallning, det finns en enklare och humanare lösning på det, och den stavas koppel. Mer allvarliga beteenden dock, om allt annat var provat.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Jag vet mer än en hundägare som har denna typ av halsband och har även sett det “in action” vilket jag tror är viktigt att göra innan man rama-skriker.
     
    Jag inbillar mig att de som inte vet bättre tror att det är jätteplågsamt för hunden men så är det inte- den hoppar till lite- mer än så är det inte, knappast så att den ligger och vrider sig i plågor, tja ungefär som när en häst får en stöt av stängslet som Minstral nämner.
     
    Sedan tycker jag verkligen inte att metoder som denna ska används som någon ”quick-fix” utan man ska absolut ha uttömt det mesta/ allt annat.
     
    Och nej, jag har själv aldrig haft ett elhalsband om någon undrar.   

    Svara
  4. Anonymous

    El-halsband är ju inget som ”tar död” på hunden eller så, MEN om det någonsin skulle kunna ge rätt effekt så kräver det så pass mycket av hundföraren att jag tror det är få personer som verkligen kan detta.

    Har man sådana problem med inkallningen trots kurser etc, finns det två andra lösningar istället, som faktiskt är rätt hyfsade: 1. koppel, 2. inhägnad.

    Eller fortsätta träningen, kanske byta tränare på bruks?

    🙂

    /Anonym-M

    Svara
  5. Ellen

    Precis som anonym säger så krävs det mycket av hundföraren för att el-halsbandet ska göra nytta. Om han/hon inte ens kan lära sin hund något så enkelt som inkallning har jag svårt att tro att han/hon är tillräckligt duktig för att halsbandet ska hjälpa. Jag skulle välja det sista alternativet, att inte säga något alls.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Ellen:

    Jag har sett en person använda halsbandet på sin hund, en hund som trots mycket träning och diverse kursen kan få för sig att sticka flera kilometer.

    Med halsbandet stack den INTE-gjorde den ett försök så fick den en liten stöt och stannade direkt.

    I´m just saying….

    Svara
  7. Anonymous

    Har en enda erfarenhet av vän som haft det på terrier där det hade väldigt god effekt där inget annat hjälpt, och tycker inte alls det var något hemskt, det gör ju att hunden får det bättre. Självklart måste det ju användas med omdöme, men jag har sett folk psyka sina hundar bara genom sitt sätt att vara, så fel kan man göra utan elhalsband och andra saker – det räcker med fel beteende hos människan!

    Sen håller jag med om att det ska vara sista utvägen, och jag kan även tillägga att vi inte har haft behovet av det på någon av våra vovvar någonsin, och det är väl så det bör vara.

    /My

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Bra skrivet My.

    Ju äldre jag blir desto mer känner jag ”whatever works”, så länge det inte är djurplågeri.

    Det är ju som jag och min vän gramanen numera :).

    I ungdomen fördömde jag den helt (utan att någonsin ha använt den ha ha) numera så…tja…funkar det så kör på!

    Och som sagt: ALLT MED OMDÖME!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>