Skilda världar-tiggare i Malmö!

Trots att jag arbetar i centrala Malmö sedan många år tillbaka rör jag mig mycket sällan kring alla de affärscentra som finns i närheten.

Idag hade jag dock ett ärende som fodrade detta och jag måste säga att jag blev både (naivt???) förvånad och bedrövad.

På en sträcka på kanske 500 meter mötte jag 5 tiggare, människor som satt eller stod med små muggar framför sig och upprepade mantrat ”please, please”.

Som socialarbetare tyckte jag att det var intressant att studera de förbipasserandes reaktioner; väcker dessa människor empati, avsky eller enbart ointresse.

Med tanke på att jag inte såg någon skänka tiggarna ens en blick och än mindre några pengar måste jag dra slutsatsen att det är det sistnämnda- dvs man BRYR sig inte.

Jag antar att ni som bor i små ”hålor” aldrig stöter på detta fenomen på hemmaplan och det tycker jag att ni ska vara glada för- det var inte kul att se!

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Är faktiskt likadant i Ystad. Jag har bara svårt att tro att det i Sverige kan finnas så många som har det så svårt att de måste sitta och tigga. Är det så så tycker jag att det är dags att rösta fram en ny regering istället för att lägga en spänn i en mössa. Då är det fel på samhället. Och ja med det styret vi har nu finns det bara plats för de som kan jobba och tjäna pengar och helst tillhöra medelklassen/övre medelklassen. Nej tack till USA-kopiering.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Utan att gå in på några detaljer kring ”hur jag vet detta” så var den ena tiggaren alkoholist, 3 högst troligt från någon öststat (på besök?) och den femte en äldre man som jag inte studerade närmare.

    Ibland ser jag äldre till synes ”vanliga” människor rota i soptunnor efter pant-burkar/flaskor runt om i stan.

    Det gör mig bedrövad- tror knappast att de gör det för att vara miljömedvetna.

    Svara
  3. Madeleine

    Visst är det bedrövligt att se. Jag tror det finns organiserade” tiggeriliger” från forna Östeuropa. Dessa ska man absolut inte uppmuntra med att skänka pengar. Däremot köper jag gärna Aluma, som säljs av hemlösa i Malmö som faktiskt försöker göra något bättre av sin situation.
    Tänk vad bra vi har det med våra hästar.

    Svara
  4. Eva i Lux

    >Minstral: måste småle, tror du verkligen att en annan regering skulle göra någon skillnad???

    Jag har sett tiggare på Stockholms gator betyyyyydligt längre än med dagens regering.

    Då jag inte bor i Sverige utan i ett land där man nästan aldrig ser en tiggare, men som är omgärdat av andra länder (Tyskland, Frankrike, Beligen, Holland) där de sitter på varenda gathörn, ofta med ett litet barn, en hund eller kattunge, blir man överraskad ändå av hur FÅ sådana det finns i Sverige. Jag anser att jag är mycket uppmärksam när jag njuter mina semestrar i Sverige och då speciellt Stockholm där jag växte upp.

    Tycker det rätt naivt att skylla på en borgelig regering i detta fall.

    Till och med med sosseregeringen då jag var gift med Palle från Matfors, socialdemokraternas Mekka, hörde jag samma gamla visa ”de rika blir rikare, de fattiga fattigare”. Börjar bli trött på det nu såhär 20 år senare, och då var denna ramsa redan 50 år… Men detta är ju inte ett politisk forum.

    Uti europa ÄR det som Madeleine säger Öststater som står för en stor del av ligor som tigger. Det visas ofta tyska och franska program över dessa som fram fram och tillbaka över gränserna i stora grupper. Tragiskt är det och problemet är verkligen inte lättlöst.

    Eva, Moderat med generositet, förståelse och hyfs :o)

    Svara
  5. Minstral

    Eva – du får småle hur mycket du vill. Faktum är dock att de rika har blivit rikare och de fattiga fattigare. Det kan man blunda för om man vill, men det gör inte att problemet försvinner. Du har rätt i att detta inte är ett politiskt forum, men frågan Birgitta tog upp är i allra högsta grad politisk.Och ja, jag tror att problemet har ökat med sittande regering.

    Du har din åsikt och jag har min, men jag hade önskat att du inte smålett åt min, det känns förödmjukande faktiskt.

    Svara
  6. Anonymous

    För något år sedan fick jag till min förvåning syn på några sådana i min jobbstad. Fattade först inte vad de gjorde…..
    I synnerhet inte eftersom det var runt jul och ca -25 grader…..
    De måste ju närapå ha frusit fast.
    De har dykt upp någon gång under sommaren också, men inte så mycket.

    Jag har däremot aldrig sett dem i min hemstad. Möjligen beroende på att jag bara kan fara dit på lördagar eftersom jag ju är i jobbstaden annars.

    Detta var utan tvivel utländska tiggare.
    De enda jag har sett gräva i sopor efter pantburkar i hemmastaden är de som jag vet inte är ”riktigt 100” i huvudet.

    Rie
    bor i småstad

    Svara
  7. Prick

    Fattigdomen i Sveriga har minskat.
    Det tror jag alla är överens om (källa bla Socialstyrelsen) bara man förstår hur man ska räkna.
    Andelen av Sveriges befolkning som lever under det ABSOLUTA fattigdomsstrecket minskade från 11 till 5 procent mellan 1997 och 2007. Däremot har den RELATIVA fattigdomen ökat, dvs klyftorna har blivit större mellan de som tjänar mycket resp lite. Om INGEN hade NÅGOT hade den RELATIVA fattigdomen varit LÅG men den ABSOLUTA varit HÖG om ni hänger med 🙂

    Svara
  8. Minstral

    Eva – det är lugnt, vet att du inte menade så, men många gör det och kanske därför jag reagerar med taggarna utåt. Ska tagga (notera ordvitsen) ner istället och ta politikerdiskussionen på något annat forum:)Blir ju lätt lite tuffare diskussionsklimat när politik är inblandat och känner väl att jag varit i hetluften vad jag ska på denna blogg;)

    Still friends?

    Svara
  9. Anonymous

    Jag har gått på stan (Malmö) idag och även jag noterade att det var ovanligt många tiggare. Men de har kommit ”från ingenstans” känns det som. Jag har sprungit på stan flera gånger i veckan denna sommar och har inte sett särskilt många tiggare vid de tidigare tillfällena.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>