Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du står i samma stall som en hästägare som bor väldigt nära stallet.

Hästägaren brukar trots det korta avståndet (2 kilometer på en mer eller minde öde grusväg) köra bil.

Du noterar ett flertal gånger att hästägaren luktar sprit i stallet och verkar berusad men att personen trots detta hoppar in i bilen och kör hem.

Vad gör du?

* Pratar med hästägaren om att den inte får köra bil berusad.

* Ringer polisen anonymt nästa gång du ser personen hoppa in i sin bil och verka berusad.

* Ringer polisen och uppger ditt namn nästa gång du ser personen hoppa in i sin bil och verka berusad.

* Ingenting

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Naturligtvis pratar jag först med personen, sätter denne sig i bilen ändå så ringer jag polisen. Man kan väl ändå inte förbise detta????!!!!! Blundar folk för ett sånadnt beteende är det ju helt galet!! Nästa gång kan det vara en sjäv/anhöriga /barn eller vad som helst som körs ihjäl ÄVEN om det ”bara” är 2 km!!! Sånt här gör mig skogstokig om det förekommer:-(

    Svara
  2. Minstral

    Jag kan inte exakt svara på hur jag hade agerat, det beror på situationen. Det enda jag kan säga med säkerhet är att jag hade agerat, det är vansinne att utsätta sina medmänniskor för sådant. Håller med Sofia om att detta inte går att förbise, gör man det så blir man ju medskyldig om det skulle hända något!

    Svara
  3. My

    Lång historia kort:

    Har varit i liknande sits, ringde polisen som kom ut (!!!) och tog personen. Evigheters väntan, sen rättegång, vet inte utgången då jag bara var vittne, men personen hade inte körkort och bilen stod på frun och jag antar att personen fortsatte i samma stil ändå…

    Svara
    • Cristel

      Känns ärligast också, att stå för det så personen i te kan skylla ifrån sig!

      Svara
  4. Johanna

    Jag skulle också sagt till, och skjutsat hem för att vara säker på att bilen stod stilla. Men oavsett om man kör bil eller inte vill jag INTE se onyktra personer i mitt stall överhuvudtaget!
    Där förmänskligar jag mina djur., uppfattar det som att såväl barn som hundar och hästar tycker onyktra människor är konstiga och uppför sig för dem ett obegripligt sätt.

    Svara
  5. Jannice

    Pratar med hästägaren om att den inte får köra bil berusad.

    händer det ingenting så;

    Ringer polisen anonymt nästa gång du ser personen hoppa in i sin bil och verka berusad.

    Svara
  6. Madeleine

    Det beror på vilken relation jag har med personen ifråga. Oftast är det människor med alk-problem som gör så, och dom är i regel inte så trevliga eller beredda på att höra sanningar som dom inte har frågat efter.
    Jag har vid två tillfällen ringt polisen anonymt.
    Om det varit någon jag har bra relation med så hade jag pratat med personen.

    Svara
    • Birgitta

      Håller med dig Madeleine.

      Människor med missbruksproblem kan ibland bli väldigt otrevliga om man försöker konfrontera dom- inte så trevligt om man sedan måste fortsätta att träffas dagligen.

      Svara
  7. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Jag hade pratat med personen i fråga i första hand, det finns inte på kartan att jag hade ringt polisen utan att först diskutera saken med den det gäller, så rak är jag i alla fall att jag konfronterar den det gäller i stället för att ”sätta dit” den. KAN man lösa saker sinsemellan så tycker jag att man ska försöka göra det. Men jag hade inte ignorerat detta, det är alldeles för allvarligt för det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>