Hööks vs Gekås- utvärdering av ridbyxor

Idag tänkte jag göra en liten jämförelse mellan ridbyxor köpta på Hööks och dito ridbyxor från GEKÅS/Ullared.
 
Ibland hör man ju hur en del snobbar fnyser åt det sistnämnda shoppingstället och även om de inte heller höjer Hööks till skyarna så skulle de i alla fall i yttersta nödfall kunna handla där medan de aldrig skulle sätta sin fot i ett lågprisvaruhus som Gekås.
 
Som ni vet är jag personligen ett stort fan av Gekås och har handlat massor av ridsportutrustning där genom åren.
 
I princip alla täcken jag äger kommer därifrån och jag har även köpt på mig lindor, spön, schabrak, handskar, ridstumpor, ridbyxor och förbrukningsvaror så som glansspray, lädervårdsprodukter, vitaminer och dylikt.
 
Jag anser att kvalitén på det jag köpt har varit allt från ”helt OK” till ”super” och kan inte minnas när jag köpte något som jag i efterhand konstaterade var värdelöst.
 
För ett tag sedan köpte jag för ovanlighetens skull ett par ridbyxor på Hööks; jag blev sugen på ett par mörkblå helskodda dito och ville inte vänta till nästa Ullaredsresa för att se om sådana fanns där.
 
På Hööks fann jag ett par välsittande byxor för 669 kronor, sett till priset fanns det många billigare byxor  i  sortimentet.
 
Utifrån lång erfarenhet av utbudet på Gekås hästsportavdelning gissar jag att dylika ridbyxor där hade kostat på sin höjd 400 kronor, gissningsvis mellan 299 och 349 kronor.
 
Jag har nu använt Hööks ridbyxor i lite över en månad och har medvetet inte tvättat dom för att inte misstänka att det är tvättmaskinen som har slitit på tyget.
 
Jag har inte heller för vana att gå omkring i ridbyxor flera timmar om dagen utan har i princip endast använt dom i anslutning till mina högst normala dressyrpass.
 
Avslutningsvis kan jag också nämna att jag är normalviktig och har köpt ett par passande ridbyxor och alltså inte några som känts för trånga och som kunnat slitas av detta.
 
Och låt mig säga så här; jag är besviken!
 
Ridbyxorna ser redan slitna ut, slitna på samma sätt som Gekås-ridbyxor kan se ut efter 1 års eller mer användning och då är de alltså inte ens tvättade?!?!?!
 
Jag överväger faktiskt att reklamera dom för i min värld är detta inte OK men det kan ju vara intressant att höra vad personalen på Hööks tycker.
 
Således konstaterar jag ännu en gång att det är klart värt att handla på Gekås- varorna är många gånger otroligt mycket billigare än på exempelvis Hööks och håller många, många gånger bättre/ längre.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

     
    Jag köpte ett par ridbyxor på Gekås en gång. De var fina ett år eller två sen började tyget hänga i röven. Såg ut som om jag hade enorma hemorrojder eller babianarsle så det fick bli soporna. 299 kostade de. Mina billiga Hööksbrallor ska snart också dö, skoningen börjar upplösas. Mina tre år gamla cavallo ser dock likadana ut som när jag köpte dem. 
    Om någon månad ska jag dock köpa på Gekås igen. Även om jag inte är lika nöjd med det sortimentet som Birgitta.

    Svara
    • Birgitta

      Jag köper hellre ett par (snygga) ridbyxor för 300 och har dom i 2 år än ett par Cavallo för säg 1200 och har dom 4 gånger så lång tid.
      Jag hade verkligen tröttnat på att gå i samma ridbyxor i så många år- omväxling förnöjer!
      Och om ett par ridbyxor för 300 håller i 2 år är det fullt godtagbart för min del.

      Svara
  2. Anna-Karin Söderlund

     
    Hööks har en byxa som heter exclusive, den finns alltid på Hööks men tyvärr endast i ”basfärger”.
    Just den är väldigt skön, prisvärd och håller sin snygga ca 1-1/2 år
    Men ibland har jag lust att köpa färger som sticker ut, röda,jeans med sliten look etc och då märker man genast att det inte är samma höga kvalité som exclusive :-/
    Min erfarenhet är att mest att sömmarna vill lossna och det händer även på ridbyxorna som jag köper till min smala dotter på 9 år. Fast ridbyxorna sitter mycket löst och inga sömmar ”belastas” så går sömmarna som håller fast skoning av. Hööks byter alltid in ridbyxorna när detta händer så egentligen är det inget stort problem 😉 Men det är bara att inse att man får vad man betalar för, mina 4 år gamla Pikeur är fortfarande i nyskick men dom kostade närmare 2000 kr.

    Svara
    • Birgitta

      En liten söm i grenen lossnade på mina samt att de var helt noppriga i baken. Såg mikroskopiska konstskinnbitar i sadelsätet.

      Svara
  3. Anonym

    Min dotter följer en väldigt känd hästblogg och där rekommenderades de nya ridbyxorna som kom med sommarkatalogen, de utan kardborre längst ner. De var jättefina och sköna till att börja med, hon har haft dem sedan maj, färgen (röd) är inte lika stark längre, sömmar har korvat sig och skoningen är inte som den ska. I somras köpte hon ett par blå på Gekås, de är lite för starka i skoningen, man fastnar i sadeln, inte bra vid hoppning tycker hon. Får se om de annars lever längre än Hööksbyxan
    /jeguo

    Svara
  4. Madeleine

    Jag köper bara Pikeurs ridbyxor. Ja, dyra ca 1600:- för helskodda, men dom blir aldrig noppiga, hängiga eller blekta. Håller nog utan problem 2-3 år.
    Då rider jag en häst per dag

    Svara
  5. Nina B

    Mitt problem är att jag aldrig LYCKAS slita ut Ge-Kås-byxorna!!!
    Mina äldsta är lätt sex-sju år gamla, minns inte heller när Birgitta handlade och skickade till mig. De allra första har dock börjat bli slitna i grenen nu, små gummitrådar sticker ut, men det är också det enda – förutom att fickorna går sönder på dem väldigt fort.
    Köpte ett par bruna, helskodda HorseLife med Hästbitens sommarerbjudande och de är redan noppiga på vaderna, nedanför ”skinn”skoningen. Har tvättat dem två gånger.
    Antikviteten i sammanhanget är ett par helskodda (med Clarino) manchester-EuroStar som faktiskt är TJUGO år gamla!!! :-O
    Används dock mest på vintern eftersom manchester är rätt varmt, men det enda som är slitet på dem är knäna, där finns inga ”spår” kvar! 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ibland har jag faktiskt nästan VELAT slita ut mina Gekås-brallor för att ”kunna” köpa nya- jag tillhör inte kategorin som har 10 par byxor.

      Samma sak med deras täcken förresten och inget av dom har kostat över 500:–, oftast runt 300:–.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>