Dagens (vargtands)fråga

Idag funderar jag lite på det här med vargtänder…hos hästar alltså :), inte vargar!
 
Har ni koll på om er häst har vargtänder eller inte?
 
Har ni vid något tillfälle så att säga gjort ett ”aktivt val” att behålla dessa?
 
Kreon är den ende av mina hästar som hade kvar vargtänderna när jag köpte honom och så länge han inte har några besvär av dom så tänker jag inte väcka den björn som sover utan låta dom vara kvar.
 
Annars är det relativt lätt att mejsla bort dom enligt vad ”min” veterinär berättade men han tyckte inte heller att man ska göra något om hästen inte besväras.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag vill alltid att ev vargtänder tas bort. Varför låta de vara kvar när hästen ändå är drogad och på plats s a s? MEN, är det en äldre häst som har vargtänder och dom inte verkar vara till besvär skulle jag också låta dom vara kvar med argumentet att tänderna lättare går sönder ju äldre de är. Och några flisor som ligger och stör vill man ju inte ha.

    Att ”mejsla” bort vargtänder låter lite illa men antar att din vet menar att man opererar bort dem.

    Svara
  2. rackemarie

    Har bara haft en yngre häst och på honom togs vargtänderna bort då han var lite ”grejig” i munnen. Mest som ren rutin. De äldre i vår ägo har inte haft sina kvar.

    Svara
  3. Johanna

    Det verkar som att man inte tar bort vargtänder här i Danmark på rutin. Man tar bara bort dem om det blir besvär. Jag har tom hört att det inte är tillåtet, men vet inte säkert. Kreon är väl dansk? Min häst har vargtänder kvar och när jag frågat veterinär om vargtänder, så frågar de om vi har besvär, och det har vi ju inte…iaf inte med tänderna 🙂 I Sverige tar man ju mer ut dem på rutin för att det inte ska bli besvär. Lite olika approach…

    Svara
  4. My

    Vi tog Luzens nu när han kastrerades, vet tyckte det var lika bra när han ändå var drogad och sövd. Samma dag insåg jag att jag kände mig jättetaskig som utsatte min häst för dubbel smärta :/ men han har konstigt nog inte varit särskilt tagen av varken det ena eller det andra (även om kastrationen enligt mig såg jätteäcklig ut)

    Svara
    • Birgitta

      Jag TROR inte att det är förenat med någon större smärta att ta bort vargtänderna eftersom det sker så frekvent och nästan slentrianmässigt.

      Men jag frågade ”min” veterinär senast idag igen om jag skulle ta bort Kreons tänder och han tyckte INTE det eftersom han inte har det minsta besvär av dom.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>