Favorit i repris- om att rida utan hjälm

Ja, detta är ju ett ämne som stötts och blötts till uttråkningens gräns de senaste åren och jag läste nyligen åter ett agiterat inlägg om hur vansinnigt korkade de som rider utan hjälm är…att de borde betala sin egen sjukvård bla bla bla…har vi hört det förut…ja, en miljard gånger…
 
Jag började då fundera på min egen tidigare aversion mot hjälm och vad den kan ha berott på…helt eller i vart fall DELVIS.
 
Jag red ju i princip alltid utan hjälm tills det blev tvång på detta på ridskolan (inte sååå många år sedan) och nu har jag också hjälm- dels för att det även på nuvarande anläggning råder hjälmtvång och dels för att Kreon är som han är.
 
Men när jag ägde Archie kunde jag mycket väl skippa hjälmen om jag åkte och tränade medan jag hade den på när jag red på ”min” anläggning….yes…så var det.
 
För att gå tillbaka till hur det hela började så var det så när jag började rida på ridskolan för ca 30 år sedan att det var väldigt vanligt att privatryttarna red utan hjälm.
 
Ingen tyckte att detta var något konstigt och det var inte heller något som debatterades.
 
Detta parat med att en av mina första hjälmar köptes för liten och gav mig huvudvärk samt att jag faktiskt ända tills jag köpte Kreon uteslutande ridit på otroligt snälla hästar har absolut bidragit till avsaknad av hjälm på mitt huvud.
 
Och nej…ni behöver inte komma med argument om att även den snällaste hästen bla bla bla…det VET jag givetvis.
 
Ska man vara HELT ärlig så har dessutom min hjälmaversion DELVIS berott på…och detta kom jag på helt nyligen…att det TIDIGARE…när jag red utan hjälm till 99 % var folk som jag ansåg som mer eller mindre ”töntar”, kassa ryttare eller till och med folk som inte ens red själva som skrek högst om hjälmen.
 
Jag hade då ALDRIG någonsin hört en ”namnkunnig” ryttare ifrågasätta varför andra red utan hjälm….kanske av den enkla anledningen att jag DÅ i princip aldrig någonsin SÅG en ”namnkunnig” ryttare med hjälm och då bor jag ändå i en region där det vimlar av de skickligaste hästmänniskorna.
 
Så tja…hur barnsligt och omoget det än kan låta så är jag övertygad om att det inte bara var JAG som påverkades av ”kändisar”- jag är helt säker på att detta är en av de bästa vägarna att gå när det gäller att fostra barn och ungdomar: att visa dom hur deras IDOLER gör.
 
Titta bara vilken genomslagskraft vissa märken (Kingsland och John Whitaker tex) har fått eller varför det helt plötsligt blir så vanligt att rida med vissa bett, schabrak eller för all del lackstövlarna som jag skrev om för ett tag sedan.
 
Kom inte och säg att inte de yngre ryttarna ”kopierar” de mer etablerade och namnkunniga- det vittnar hundratals hästbloggar om och åker man ut på till och med en lokal tävling ser man det hur tydligt som helst.
 
Så…idag har nog hjälmen en helt annan chans än för 30 år sedan för NU finns det faktiskt en hel del duktiga ryttare som promotar den…i alla fall UTÅT ha ha ha.
 
Jag som ibland smyger i kulisserna vid deras stall och ridhus ser helt andra saker men det behöver vi inte prata om här.

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Idag finns det ju massor av hjälmar att välja på. Man kan hitta en som man är snygg i och som sitter bra på huvudet.
    Själv har jag en prorider, den köpte jag pga 2 anledningar. Man kan ställa in storleken i nacken vilket gör att om jag går en inbakad fläta så slipper jag ta ut den innan jag rider. Är ju omöjligt att fläta om när man är helt svettig efter ridpasset. Andra anledningen är att fodret på insidan är avtagbart så man kan tvätta det och då slipper problemet med stinkande hjälm efter ett tag. Den är inte så snygg på mig men det va inte det jag va ute efter heller 😉

    Jag använder gärna min hjälm även vid tillfällen då jag egentligen hade kunnat rida utan. Knasiga hästar är ju något som jag ofta brukar få rida på eftersom jag inte åker av så lätt, men det händer ju att man flyger av ändå och då känns det bra att man har hjälm på skallen 🙂

    Svara
  2. Åsa T

    Jag började rida så sent i livet, då alla hade hjälm så för mig har det aldrig varit ett alternativ att rida utan. Jag är också en av få som alltid har säkerhetsväst när jag hoppar, både träning och tävling. Den är inte helt skön men jag ”glömmer” att den är på efter en kort stund.. Det jag borde göra är att använda denna när jag rider ut, men det gör jag aldrig.. För det är ju så skönt att rida utan den… 🙂

    Svara
  3. Lotta

    Det gläder mig att fler och fler ryttare väljer hjälm till fracken. Visst är det stiligare med hatt till frack men det är mycket en vanesak tycker jag. Var och tittade på 7-årsfinalen på Flyinge i söndags och det var iaf hälften av ryttarna som hade hjälm i den klassen. Jag kan inte låta bli att tycka att de som fortfarande väljer att rida med hatt tillhör kategorin ”snobbiga dressyrtanter” (och män förstås..) som är så utseendefixerade att de skiter i allt vad säkerhet heter. Jag tävlar själv i dessa klasser och har helt valt bort hatt.
    Stor eloge till våra namnkunniga ryttare som Minna Telde och Pernilla André Hokfelt som uteslutande tävlar med hjälm! Bra förebilder!

    Svara
    • G

      Håller med! Tycker faktiskt det ser konservativt, förlegat och omodernt ut med hatt 🙂

      Svara
  4. G

    Men visst är det ju så att allt var ju ok för 30 år sen? Vi fick ibland sitta längst bak i bagaget på mina pärons volvo kombi bara för att vi tyckte det var kul, barnbilstolar – vad var det, rökning var inte farligt, man cyklade själv till skolan från första klass osv osv. Jag red första svängen på 80-talet och då använde alla hjälm, säkert var det nån privatryttare som red utan men inget som jag minns så det kan inte gjort nåt särskilt intryck på mig. Skulle aldrig tänka mig rida utan, lika lite som jag skulle åka bil utan bälte, mycket för att det skulle kännas helskumt men allra allra mest för att jag tycker inte det är värt risken att göra mina barn moderslösa.

    Kan inte direkt påstå att jag orkar bry mig eller bli upprörd om nån annan (vuxen) rider utan, det är deras val. Tycker däremot att de som har många yngre läsare på sina hästbloggar bör ta sitt ansvar och inte visa bilder där de rider utan, för vare sig de vill eller inte så är de förebilder.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, (o)vanans makt är stor.

      Minns när det blev bilbältestvång. Mina föräldrar kunde inte vänja sig vid detta utan körde utan bälte i många år (är faktiskt inte säker på att de använder bälte än idag).

      Svara
      • Birgitta

        När JAG tog körkort fanns redan bältestvånget så för mig skulle det kännas hur konstigt som helst, och ”naket” att köra utan bälte.

        Svara
        • G

          Ja känns naket verkligen. Har kommit på mig själv med att ibland på ridlektionen, när jag precis suttit upp, får en känsla av att vilja göra samma rörelse som när man sätter på bältet. Knäppooo. Som sagt, vanans makt är stor :D.

          Svara
  5. Hanna

    Jag kan tycka det är sjukt korkat att rida utan hjälm, men jag blir inte upprörd eller stött för att nån annan gör det. När jag tänker efter lite undrar jag hur många av de ryttare som är så noga med att de själva och alla andra ska ha hjälm även har hjälm när de cyklar t.ex? För det är väl ganska stor risk att råka ut för saker när man cyklar med, särskilt om man cyklar bland mkt trafik, inne i städer och så vidare…Utgår från mig själv nu då jag inte ens äger en cykelhjälm men ALLTID rider med hjälm, kan tönka mig att det kanske är flera som gör som jag, eller så är jag ute och cyklar (haha!) (Men när jag var yngre ska jag erkänna att jag hoppade upp utan ibland, sånt där bus som att rida in hästen från hagen – man är ju från vischan liksom….) Summa summarum, det råder kanske lite dubbelmoral både här och där ibland? 🙂

    Svara
    • G

      Jaa ehum..cykelhjälmen är det si o så med. Jag försöker att alltid komma ihåg den när jag cyklar med barnen, speciellt om jag är ensam vuxen, men annars aldrig. Och det ser barnen så klart och då får man skäll (för de är inte tonåringar än :D). Fast det ska nog mycket till att min cykel blir rädd/ser spöken/snubblar/beter sig allmänt flängt beroende på vad dagsformen är :D. Speciellt som jag praktiskt taget bara cyklar på väldigt flacka cykelvägar.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag har (numera) hjälm både när jag cyklar och rider. Men jag bedömer nog nästan risken som större när jag cyklar, för jag klarar liksom inte av att cykla långsamt! Det har hänt att jag inte fixat rullgrus i kurvor på grusvägar… Problemet med svettig hjälm har jag löst genom att ha fler hjälmar (tre st!) och byta hjälm när jag byter häst. Det är riktigt skönt att börja varje pass med en torr hjälm. Ffa unghästen skulle jag ju aldrig sätta mig på utan hjälm, och även om den äldre är hyfsat stabil på ridbanan så har hon en del energi och nerv – och ju bättre hon går desto mer av den varan.

        Svara
  6. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Jag tycker du är modig som erkänner att du ridit mycket utan hjälm, och framför allt är det intressant att du berättar vad som ligger bakom det. Jag har själv ridit utan hjälm när jag jobbade i Belgien, främst för att ingen annan hade hjälm och för att jag då red 6-8 hästar på en dag, det resulterade i både huvudvärk och en hiskelig svettfrisyr om jag hade hjälm på mig. I början hade jag det faktiskt, och folk log överseende åt ”den försiktiga svenskan” men det övergick mer och mer till att jag lät hjälmen hänga när jag red de hästar som jag visste var sansade. Däremot de galna SVENSKA hästarna som kom med samma plan som mig själv, var jag himla glad att ha hjälm på, för de stegrade så de gick över, bockade in mina chefer i sargen och var allmänt farliga. Till och med min ena chef satte på sig hjälmen när en av dem skulle ridas till slut, vilket inte var vanligt.
    Idag, i det ridsportssverige som vi lever i just nu, så anser jag att var och en får ansvara för sin egen skalle, jag personligen rider helst inte utan hjälm idag, eftersom jag tycker att jag har ett ansvar som förälder att inte försätta mig i onödigt farliga situationer, men jag är inte den som gapar över att andra väljer bort sin hjälm heller, i alla fall inte med samma kraft som många andra. Jag NÄMNER på min blogg, av moraliska skäl (föregå med gott exempel inför många unga läsare) att jag inte rekommenderar ridning utan hjälm, och jag har också en regel när jag fotar, att om du är under 18 år och vill rida utan hjälm så ska målsman godkänna detta för att jag ska fota. Är man myndig bestämmer man själv, men i övrigt anser jag inte att ungdomar ska uppmuntras att riskera saker i onödan. MEN jag lägger ingen värdering i om du väljer att rida utan hjälm för en fotografering, eftersom bilderna faktiskt BLIR bättre utan hjälmen. Och jag är tillräckligt fylld av dubbelmoral utan att tjata på andra när jag själv har ägnat lång tid åt att rida ”naket”, haha. (Detta är inte många som känner till, då jag valt att inte berätta om det helt enkelt.)

    Svara
  7. Ann

    Jag har alltid använt hjälm (även fast det FINNS några enstaka tillfällen som jag varit utan). Jag tycker det är extremt dumt att rida utan, och jag har också en gång slagit i huvuvudet så hårt vid en avramling att hjämlen (modern sådan) sprack. Bra incitament att ALDRIG rida utan hjälm kan jag säga … Jag har dock fortfarande hatt vid tävling i dessa klasser, men inser att jag nog inom ett par år kommer att ha gett upp på den punkten också. Däremot så red jag yngre hästar i MsvB med hjälm även när det var hatt i MsvB. Hästar som är på nivå George och uppåt slänger sällan av sina ryttare (inte mina i alla fall) men de där oförutsedda sakerna som snubbling eller liknande kan ändå alltid ske.

    Jag är tränare och har helst INTE lektioner med elever utan hjälm. Några få har jag fått ge upp med, men de flesta respekterar detta.

    Jag har en tränar-kollega som hade en elev på en snäll gammal häst. Eleven red utan hjälm. Hästen snubblade eller något liknande, eleven ramlade av framåt, fick en hov i huvudet och dog av skallskadan på plats i ridhuset. Det är helst inget jag vill uppleva.

    Svara
  8. Ann

    Därtill anser jag att som vuxen tävlingsryttare och/eller tränare så ÄR jag en förebild för kommade generation ryttare och jag vill faktiskt föregå med gott exempel. Att rida utan hjälm inför dessa, eller deras föräldrar, skulle få mig att skämmas. Det är värre än att gå mot röd gubbe mitt framför en 8-årings ögon (sånt får mig också att skämmas lite). Att rida utan hjälm är ju inte bara lite »jag struntar i regler-attityd« utan snarare »jag är fullständigt korkad-attityd«.

    Svara
  9. Anonym

    Jag kom faktiskt på mig själv med att fundera över när jag red utan hjälm senast när jag läste ditt inlägg, och tänk jag kan inte komma på när det var.
    Då har jag tidigare varit en som haft hjälm ibland, skippat hjälm ibland mest efter väder o vind. Kom att fundera på varför det blivit så att hjälmen åker på oftare än av, och det enda jag kan komma på är faktiskt att jag köpte en ny hjälm för en tid sedan som är MYCKET skönare än den jag haft dom tidigare åren.
    Den är precis som Sofia Ms en ställbar med uttagbart foder och väger typ inengting plus att den är bra ventilerad så hjälmsvett är ett minne blott! Man glömmer bort att man har den på sig helt enkelt.

    Svara
  10. Minstral

    Jag använder alltid hjälm. Tror jag ridit utan typ en gång när jag skrittade fram min häst när tränaren skulle rida. Däremot tycker jag att det är sååå fult med frack och hjälm. Ska man skippa hatten tycker jag man ska skippa fracken också och ha kavaj. Ser ju inte klokt ut med hjälm och frack. Ska det handla om säkerhet så tycker jag att man ska tävla dressyr i alla klasser i hjälm och väst och kort kavaj som inte kan fastna någonstans. Så nää, inte hjälm till frack.

    Svara
  11. Madeleine

    Jag tar tacksamt emot tips på en hjälm som man inte ser ut som en rymdvarelse.
    Och är lätt och som man slipper bli svettig av.

    Svara
  12. Dressyrtant

    Nog är det så att vi försöker linda in våra barn, djur och oss själva i bomull nu för tden. Idag får barnen inte åka buss själva, inte cykla till skolan och ja, det finns hur många exempel som helst på hur vi curlar. Jag tycker inte att det alltid är fel men ibland tänker jag: Vi överlevde ju…
    Nu till hjälmdiskussionen… Jag kommer ihåg Jofahjälmen, herregud, jag ville bara bli av med den. Och när jag var i 20 årsåldern tyckte jag nog att jag var cool för då red jag utan hjälm när jag tränade. Skyllde på att jag blev för svettig i håret…
    Nu för tiden, med min galning skulle jag aldrig drömma om att rida utan hjälm. Jag tog ett ”moget” beslut förra året och köpte mig en GPAhjälm, ursnygg! Resonerade som så att kan jag köpa ett täcke till pållen för 3500 kr kanske jag kan kosta på mig en hjälm för 6000 kr… Den gör att jag inte svettas lika mycket och man kan ta ur och tvätta innandömet så att den inte luktar urk.
    Jag har däremot aldrig ridit med säkerhetsväst och kommer nog aldrig att göra det heller… Det fanns inte när jag var liten och fy vad obekvämt…

    Svara
  13. Marie

    Min kompis har en häst ute på foder. Tjejen som har honom hade galopperat lugnt på banan då hästen snubblar går ner på knä och kommer inte upp utan voltar ett par varv… Tjejen blev rejält möbultad och fick hjärnskakning. Som tur var hade hon hjälm vågar inte tänka på vad som hade hänt om hon inte hade haft det…
    Själv rider jag alltid med hjälm och säkerhetsväst då jag har en dam som inte alltid håller sig på mattan 😉

    Svara
  14. Linda Ferne

    Hej Birgitta! Följer din blogg varje dag o den är BRA! Gillar att du tar upp frågor om vardagen med hästliv som ibland är knepigt.. Har inte kommenterat nåt särskilt innan men hjälmdebatten måste jag få säga nåt om.. Har ALLTID använt hjälm utom en 2veckors period då jag jobbade som hästskötare åt en tävlingsryttare.. Han ansåg att alla med hjälm inte kunde rida..! På mina egna åkte hjälmen på efter jobb. Insåg min dumhet o använde hjälm på jobbet med.. Jag slutade strax efter hos denna ryttare… O tack vare min ”rabiata” inställning till att använda hjälm är jag i livet efter en svår olycka till häst.! Satt kvar 12 bocksprång, tappade stigbyglarna o insåg att jag skulle åka av o att det skulle göra ont.. Minns inte mer förrens jag vaknade på andra sidan ridbanan i några buskar..Resultat; Spräckt (ny) hjälm, svår hjärnskakning, 2 frakturer på revbenen o krossade muskler i den ädlare ändan av mig samt en liten nervskada i nacken.. Så ja, jag är en av de som framhäver vikten av att ALLA ryttare bär hjälm oavsett vad de sysslar med!! För som Birgitta säger så påverkas alla inom hästlivet av vad Kända ryttare gör o nästan mer av vad de ser folk i sin omgivning göra!. En Eloge till de som ”vågar” bära hjälm!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>