Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har din häst uppstallad i ett 20-hästars inackorderingsstall.

En av hästägarna ska resa till Kanarieörna i 2 veckor i december och frågar på anslagstavlan om någon/ några vill rida hästen någon/ några dagar så att den ska slippa bli stående. Hästen är en helt ”normal” hobbyhäst som är snäll att rida.

Hur resonerar du?

* Jag erbjuder mig att hjälpa till någon dag- det är alltid roligt att rida andras hästar.

* Jag har egentligen ingen lust men vill vara juste och erbjuder mig att ”rasta av hästen” lite snabbt någon dag.

* Jag känner att jag inte har tid att rida mer än min egen häst och erbjuder mig inte.

* Jag känner att jag inte har LUST att rida andras hästar och erbjuder mig inte.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Egentligen alternativ 1, eftersom jag trots allt tycker att det är roligt att prova andra hästar. MEN eftersom jag själv är grymt petig med vem som får rida min egen häst så blir jag tveksam här. Det finns liksom inte på kartan att jag skulle sätta upp en lapp på anslagstavlan och erbjuda ridning! Ungefär som när man har för mycket äpplen i trädgården och bjuder ut. Man har ju ingen koll på vem som svarar eller hur ridplanerna under de två veckorna läggs upp. Vem av ryttarna har överblick och ser den röda tråden? Stor risk för hältor eller andra tråkigheter och det vill jag inte medverka till. Därför nej tack från mig eftersom ridererbjudandet annonseras ut på detta onyanserade sätt!

    Svara
    • Birgitta

      Jag förvånas ofta hur lika ofta vissa är supernoga med vem som får rida deras häst (läs: nästan ingen) så låter andra helt urskiljningslöst vem som helst rida.

      Jag har alltid tillhört den första kategorin, inte bara med Kreon utan även med mina andra mycket snälla och välridna hästar.

      För mig är min häst ingen leksak som alla kan leka med.

      Svara
  2. CeciliaL

    Om jag kände hästen och brukade rida den o visste vad ägaren ville att den skulle göra, så skulle jag erbjudit mig om jag hade tid. Låter konstigt och själv skulle jag absolut inte göra så utan skulle boka (och betala) för att nån kunnig duktig tränare eller annan kompetent person tränade hästen enligt min plan. Fast mest troligt skulle jag ge hästen ledigt när jag var bortrest, om det inte fanns nån speciell anledning till att den absolut måste hållas igång.

    Svara
  3. Madeleine

    Har absolut ingen lust att rida andras hästar. Skulle kunna longera den om det är en riktigt god väns häst.
    Är själv mycket noga med vem som ev skulle få rida min häst.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha Madeleine…du svarar oftast EXAKT som jag.

      Ska jag rida andras hästar ska de vara minst lika fina som Kreon och helst MKT finare (och någon sådan häst finns inte på anläggningen idag enligt min åsikt).

      Jag vill inte lägga tid på att rida ”promenadhästar”, inte när jag jobbar i alla fall. Om jag har semester skulle jag möjligen kunna göra det. Min fritid är mycket värdefull för mig.

      För mig skulle det inte heller ”ge” något att rida en promenadhäst enstaka gånger och då låter jag hellre bli och lägger tiden på annat.

      Svara
      • CeciliaL

        Det skulle inte ’ge’ mig heller nanting, utan jag sag det isafall som att jag gor agaren en tjanst! Inte tvartom. Och jag tycker inte heller om att rida ’trakiga’ hastar, da kan det vara for min del, har egna eldiga springare som ar mycket roligare att lagga den lilla tid jag har pa… 🙂

        Svara
        • Birgitta

          På min anläggning VET jag att det finns folk som gärna hade gjort hästägaren denna tjänst så jag hade inte haft dåligt samvete av att låta bli.

          Svara
  4. Anonym

    Hej, tack för en super bra blogg. Undrar vad det kostar att stå där du står, vad som ingår. Är du i stallet innan jobb, och hur hinner du det?:) kram

    Svara
    • Birgitta

      Tack för ditt beröm Anonym.

      På vår anläggning finns 2 stall, ett med fullskötsel och ett där man mockar och sätter foder själv alla dagar.

      I stallet med fullskötsel kostar det 3800:– tror jag. Då ingår mockning och fodersättning på vardagarna, in och utsläpp och fodring alla dagar utom söndagar.
      Söndagarna sköts av de inackorderade i detta stall vilket innebär att man har stalljour ungefär var 10:e söndag. Då ska man släppa ut (ca 8.00) och ta in (ca 14.30) alla hästar (ca 17 stycken), fodra morgon (7.00), eftermiddag (14.30) och kväll (19.00). I stallhyran ingår ensilage, flera olika kraftfodersorter, betfor, saltsten och halm.

      I det andra stallet (där Kreon står) är stallhyran 2500:– och då ingår in och utsläpp och fodringar alla dagar utom söndagar.
      I detta stall har man jour var 7:e vecka och släpper ut och tar in 7 hästar.
      Man gör själv i ordning 3 höpåsar om dagen och lika många foderspannar. I stallhyran ingår ensilage, havre, korn, betfor, saltsten och halm.

      Jag rider ibland vid 5.30 vilket innebär att jag måste stiga upp runt 04.15. Jag har ca 3 minuters körning till stallet hemifrån och ca 15 minuters körning från stallet till jobbet om det inte är mycket trafik.

      Svara
  5. Lena

    i förra stallet var jag den som gärna red andras hästar,både hel, halvgalna och normala av alla raser.Jag tyckte det gav mej oerhört mycket,fick även rida andras hästar för instruktör och btränare,kanske som ”tack” för att jag även red ut dem.Idag är jag ju äldre och har blivit klokare/fegare och skulle inte lika gladeligt rida de sas ouppfostrade hästarna…Tycker det kan vara nog spännande med mina egna gummibollar.Fast jag kan sakna möjligheten att rida fler hästar.Hade en inackorderad som var i stil med Archie,henne red jag ofta när ägaren var förhindrad,försöker även att låna hästar på klubben och rida privatlektion på.Om inte annat ger det härlig träningsvärk i benen;-)

    Svara
  6. Birgitta

    Innan jag köpte egen häst (som 20-åring) red jag också på allt som bjöds, har tex även ridit massor av olika travare.
    Sedan köpte jag alltså egen häst och har därefter alltid haft snälla och välridna hästar vilket fått mig att 9 gånger av 10 bara bli irriterad om jag ridit andras hästar. Då har jag mest suttit och stört mig på ”hur man kan ha en så oriden/ olydig häst” = inget kul och därför har jag lagt ner detta.
    Numera vill jag bara rida välridna, fina hästar och de växer verkligen inte på träd.

    Svara
  7. rackemarie

    Nja, så länge jag har egen häst vill jag nog inte rida andras. Tar för mycket tid helt enkelt. Sen är jag ganska noga med att bara sitta på i stort sett säkra hästar. Vill inte åka av! Rider inte ens dotterns lille sprutt nu när hon är sjuk, så där har vi sökt en ersättare men sätter inte vem som helst på honom. Som tur är har vi en härlig tjej som gärna hoppar in och rider stallets hästar då och då. Känns tryggt:). Jag hade absolut inte satt upp en lapp utan pratat med dem som jag hade ansett vara lämpliga. Hade hellre gett hästen vila än att vem som helst skulle skrutta runt.

    Svara
  8. Marie

    Om jag hade haft tid OCH det var en häst jag ridit innan och vi trivs tillsammans så varför inte ? Själv hade jag inte satt upp vem som helst på mitt sto. Hade nog låtit henne vila. Om jag skulle sätta upp någon annan på henne skulle det vara någon som passar henne och har samma tänk som jag och som jag och min häst litar fullt ut på!

    Svara
  9. Åsa T

    Jag har en medryttare 2ggr/veckan som oftast kan rida min häst om jag inte kan. jag hade aldrig satt upp en lapp i stallet även om jag inte är så ”petig”. Min häst är världens snällaste och han har burit runt flera barn som ”vill prova”. Mina vänner som inte har egen häst längre får rida när de är på besök. Jag upplever inte att han blir ”störd” av att andra rider då och då. Det enda som kan hända är att om min medryttare ridit mycket dressyr på honom så upplever jag honom som lite för lydig i hoppningen. 🙂 Jag ser verkligen inte min häst som en leksak, men som en kompis jag gör kul saker med. Vi tränar inte för världscupen direkt. 🙂

    Svara
  10. Åsa T

    Och nej, jag skulle inte rida någon annans häst heller. Det har jag inte tid med..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>