Kattfråga till mina läsare

Ni som har erfarenhet av katter:

Är det, om inte vanligt så i alla fall inte världens konstigaste beteende om vissa katter inte vill bli upplyfta?

Jag har ju försökt att socialisera den förr galet skygga Katten med Hatten och det går numera så pass bra att ”vem som helst” kan klappa honom även om han kan vara lite avvaktande.

Men; det går ICKE att lyfta upp den lille rackaren, då slingrar han sig ur ens grepp direkt.

Hans mamma Mimmi är exakt likadan, hon är hur vänlig som helst men vid minsta antydan till att man vill lyfta henne så sticker hon. Ryktet säger att hon är lite knepig efter att en hund högg henne över ryggen men jag vet inte om detta stämmer.

Gullis min fina pojke är ju deras raka motsats- honom kan man släpa på runt hela anläggningen för det mesta och jag skulle så gärna vilja kunna ha även Katten med Hatten i famnen ibland.

Men finns det katter som blåvägrar?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Ja du, katter blir man aldrig klok på. Vi hade två helbröder: Den ene kunde ALLA bära omkring på, köra i dockvagn, klä på dockkläder, åka pulka med (han hoppade i frivilligt!). Brodern däremot hatade alla lekar, hatade att bli upplyft. Möjligtvis kunde man få sitta bredvid och kela om han själv ville annars gick han iväg. Den lekfulle försvann tyvärr för 10 år sedan men brodern (Mr Grumpy) finns fortfarande kvar, nu 14 år gammal, men har fortfarande kvar sin starka integritet, även om han är lite mer kelig på gamla dar, men absolut ingen knäkatt!

    Sedan har vi ytterligare tre katter för närvarande, ingen lik den andre trots att jag tycker att vi behandlar alla lika och de har varit hos oss sedan de var små. Två keliga knäkatter och en som helst ligger bakom soffan i källaren!

    Svara
    • Birgitta

      Åhhh…katt som man kan klä ut och köra i dockvagn….så får du inte skriva Marie!

      Tänk om Birgitta 12 år läser och börjar få idéer…..(se upp Gullis!!!!)

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi har en katt som inte är så förtjust i att bli upplyft. Hon hade navelbråck som kattunge, så det är säkert en del av orsaken. Men jag har upptäckt att om man lyfter upp henne och lägger henne på rygg i famnen så blir hon lugn och kan tom börja spinna.

    Svara
  3. Sofia M

    Så vitt jag vet är det så att många katter inte gillar att vara fasthållna, vilket man ju gör när man lyfter upp dom. Det går att lära dom att uppskatta det.
    Jag lärde min katt att gilla det genom att bara lyfta lite från marken och sätta ner henne innan hon försökte ta sig loss. Sen utöka tiden i luften efter hand. Då lär sig katten att den kommer få komma ner och att det inte är farligt att bli lyft och fasthållen 🙂
    Det är tidskrävande men för min del så löste det så mycke som annars hade kunnat bli problem, tex klippa klor och ge medicin.

    Så det är bara att kämpa på och ha tålamod 😉

    Svara
    • Birgitta

      Exakt så tränar jag Sofia!

      Jag lyfter Hatt-katten bara någon centimeter från golvet och släpper honom kvickt igen så att han ska fatta att det inte är något farligt. Han spinner hela tiden så han kommer nog att ”come around” tids nog.

      Svara
  4. Jannike

    har väl mkt med deras tillit att göra, katter vil ju alltid ha alla tassarna mot marken, en del gillar nog helt enkelt inte att inte känna att de har kontrollen, av mina två kattbrödrar så är den ena som en jäst degklump som vill kela hela dagarna och man kan i princip lägga honom hur som helst i famnen, men den andra där ska allt vara på hans villkor men han ligger gärna och myser i famnen så länge han själv bestämt detta.

    Svara
  5. Kristina Nyström

    Ja inte så ovanligt beteende. De flesta katter jag känner uppskattar inte att bli fasthållna/burna.

    Svara
  6. G

    Våra katter vi haft genom åren har varit väldigt keliga och mer eller mindre ok med att bli burna, fast mest gilla att ligga tätt tryckta mot en i soffan.
    Nu har vi en ragdoll/birma som man kan hålla i och släpa runt på i princip hur som helst. Bra armträning också för trots att han bara är 1år så är han större än någon katt jag träffat förut och t o m våra kompisars hund :D.
    Sen har vi en liten 15-veckors kattunge som inte har tid med sånt alls men igår låg hon faktiskt hela 20 min o spann. Rekord om man bortser fr sovtid.

    Svara
  7. Helena Tang

    Nog rätt vanligt antar jag. De flesta bär ju katter som bebisar, dvs på rygg i famnen. Precis som med hundar så ryggläge = underläge. Vår äldsta kan du bära lite hur som helst, men den yngre tycker inte om att bli buren, speciellt inte ”som en bebis”. Håller du henne så hon sitter upp i famnen går det bättre och då kan hon t.o.m nedlåta sig att sitta kvar en stund innan hon protesterar. Söt-katten ♥

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>