Ordning i stallet- eller inte, del 1

Jag är glad att jag idag står i ett stall där det råder en GOD men inte PEDANTISK ordning (DET kan bli lite för mycket…).

Jag minns hur slarvig jag själv var när jag stod på ridskolan och det var jag verkligen inte ensam om- tvärtom.

Där var nog den allmänna attityden ”det finns betald personal” och jag är övertygad om att detta var en stor anledning till att ”folk” inte alls var noga med att hålla ordning i stallet.

Man märkte alltid direkt vem som var ny i stallet- innan de också förslappades som vi andra så sopade dessa hästägare noooga efter sina hästar tex.

Jag var som sagt en slarver då men en sak som jag alltid har haft ”mani” på är att ta bort balband som vissa på ridskolan i sin tur hade mani på att hänga på diverse krokar i stallet i stället för att SLÄNGA.

Och med ett 70-tal hästar så blev det en del balband om man säger så…

Idag skulle jag inte DRÖMMA om att hänga upp en grep med kvarlämnad halm/ gödsel på- det fanns en tid då jag inte ens reflekterade över detta (skäms!!!).

Att hänga redskapen åt ”fel” håll ser inte bara slarvigt ut- det är framför allt FARLIGT!

På denna bilden har jag lyckats få med ett ”dubbelfel”- en grep med gödsel på och en kratta på marken. Jag tycker att alla redskap (förutom kvastarna) ska HÄNGAS UPP, inte lutas slarvigt mot väggarna.

Ska kanske tillägga att ALLA BILDERNA ÄR ARRANGERADE- i vårt stall är vi som sagt inga slarvpellar vilket jag uppskattar mycket.

Känner ni igen dessa irritationsmoment? Förekommer de i ert stall?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag har ju eget stall så här är det ordning och reda, på gränsen till pedantiskt. Men det är för jag inte vill ha massa ohyra i stallet. Under hela detta året har jag sett en mus i stallet och det var en som katterna tagit in utifrån. Alla säger att det är musår men vi har inte märkt det. När vi hade inackorderingar kunde det som du visar på dina bilder förekomma, dock bara en gång. Både jag och min man påtalade snabbt vad som gäller i vårt stall. Har man ordning och reda blir allting dessutom mycket mer lättarbetat. Ta tex vår gödselstack, den är alltid jämn och packad, detta underlättar väldigt mycket när man ska tömma kärran. Skulle spaden bli väldigt smutsig efter upptagande av lös hästbajs så spolas den av i spolhallen. Skiter en häst löst på gången så tar jag lite vatten och skurar med en borste. Jag och maken diskuterade häromdagen efter att ha varit i en bekants stall då jag påpekade att det inte är konstigt att folk har möss i sina stall. Då påtalade maken att vi knappt har spindelväv ens. Precis så vill jag ha det, rent och snyggt:)

    Svara
    • Birgitta

      Vi har inte heller annat än enstaka möss i vårt stall vilket jag tror att vi kan tacka KATTERNA för i första hand. Eller så lever mössen livets glada dagar i havreberget på loftet och ser ingen anledningen att komma ner och störa från sin lyxtillvaro (fast det tror jag ärligt talat inte).

      Svara
      • Minstral

        Absolut är bra stallkatter A och O, men om man inte har massa skit överallt så finns det heller ingenstans där mössen kan gömma sig.

        Svara
  2. Eva i Lux

    Vårt skrittband driver mig till irritation (mycket sådan, bara för att det liksom blivit en ”grej” hos mig och mina hästar flera gånger i veckan går på bandet). När jag är färdig, sätter jag på stången fram, hänger av den bakom, stänger av elen och fäller upp rampen bakom och tar bort det bajs som hästen ev lämnat och som samlas på marken under rampen bak. Den öppna rampen tar ju dessutom upp mycket plats där folk går förbi med hästarna. Jag vill påstå att 9 av 10 bara låter hästen gå av fram och på sin höjd stänger av elen.

    Annars har jag ingenting att klaga på vad gäller just hästeriet. Att folk t.ex inte diskar sina kaffekoppar i baren, är ju inte just bara en stallgrej, tyvärr.

    Svara
  3. cia

    I vårt stall är det ju Min väninna Maria och hennes man Tommy och jag som arrenderar hästgården och det som rör hästhållningen. Skog och andra byggnader har vi inte i vårt avtal.
    Vi har 11 hästar och håller bra ordning i stallet. man sopar och var sak har sin plats. Inte pedantiskt men ordning och reda och det är skönt!
    Man slipper komma och se spår efter någon som mockat.. eller stått i stallgången. Greparna hänger åt rärr håll. Man kommer ut på gödselstaden utan att behöva skyffla undan någon hög.
    I våra kontrakt har vi skrivit att man är skyldig att hålla ordning och snyggt kring sin häst och sig själv. Samt att man ska bidra med en positiv stämning och inställning till vårt stall. givetvis får man tala om det är något man inte är öjd med till OSS eller den personen det gäller. Anonyma anklagelser eller tjurigheter skrivs INTE på whiteboardtavlan.
    Vi har tre ponnyer, resten stora hästar och åldern på oss Människor är från 8 år till 50 kanske…
    De yngsta får naturligtvis hjälp av sina föräldrar och vistas aldrig i stallet utan hjälm.
    Vi hade ju rätt turbulent för några år sedan innan vår bonde, sa stop och nu lägger jag ner. Då var det lynchstämning och anarki – gap skrik och påhopp.
    Jag blev tillfrågad om jag ville ta över och efter lite tänkande, bestämde jag mig för att jag kunda göra det om mina goda vänner gjorde det tillsammans med mig – klokt val.
    ALLA sas upp och alla so ville fick ansöka om att få tillbaka sin stallplats. Vi skrev nya kontrakt.
    Jösses, det var ett herrans liv, med hot och påhopp. Fick rätt mycket hot sms osv, så jag hade kotakt med polisen för att skydda mig och min familj. Det andra paret vågade de inte ge sig på. men jag är ju så timid och mesig, så det gav ju inget mothugg o gjorne mest skada att ge sig på mig. Speciellt när maken var borta med sitt jobb.
    Nåväl, efter tornadon och nya kontrakt och de som vi verkligen vill ha som inakorderingar i sattet står där – så har vi KÖ in! 🙂
    Vi brukar säga att tillsagt är tillsagt och tillsagt gäller. Men visst kan man prata om saker och vi 3 som arrenderar har sista ordet.
    Älskar mitt Applagården nu <3 Visst finns det småsaker som kommer upp. men vi försöker att ta det direkt och gillar man inte hur vi har det så fins det ju andra stall.
    Hoppsan, förlåt Birgitta för kapningen 😉
    Men det här med att se hur skönt det är att slippa oordning och slarv och osäkerhet att folk sköter sina åtaganden (insläpp, fodringar utsläpp mm) och oron att inte veta om man möts av total känslomässig kyla och hårda ord. samt slarv och grejer som ligger runtslängt..
    Det är så skönt att numer veta att man möts av ett trevligt, ordningsamt och positivt stall. det hjälper och lyfter att vara i stallet. Vi TRIVS även om vi är ett blandstall med olika inriktningar på ridning och olika hästraser. men ser till det som förenar som största tillgången. Att skapa ett stall som främjar hälsan och trivseln hos våra hästar 🙂
    Som går ute tillsammans all 11 i STOOOR hage. Sjukhage och avmaskningshage finns att tillgå om då behövs.
    Älskar mitt STALL <3

    Svara
    • Birgitta

      Tack för trevlig läsning Cia som kanske ger inspiration och eftertanke till andra.

      Så klart är även TRIVSELN och inte bara ordningen viktig i ett stall- man tillbringar ju ganska många timmar där per år.

      Jag har till 95 % av all tid jag haft häst trivts jättebra men det har funnits kortare perioder då jag nästan åkt med en klump i magen till stallet så jag vet PRECIS vad det vill säga= inte det minsta trevligt.

      Att man ger sig på och mobbar även som vuxen är för djävligt rent ut sagt och jag är sååå tacksam att detta är ett minne blott.

      Sedan brukar rötäggen rensa ut sig själva- det är min erfarenhet i alla fall och alla har vi väl stött på någon som flyttar runt från stall till stall för att ”det är fel på alla”. Kanske borde dessa personer ägna sig åt liiiite självrannsakan i stället men så brukar aldrig vara fallet.

      Svara
      • cia

        Här i mina trakter har vi ju rätt så många stall och jag är god vän med flera av stallägarna. Får vi någon förfrågan om att någon vill ha stallplats, så är det flera av oss stallinnehavare som genast tar kontakt med varandra för att få lite koll så att det inte är någon av oss som har dåliga erfarenheter av hästägaren. Så.. jo.. det finns ju några som har straffat ut sig i vårat spontana nätverk.

        Svara
  4. Anonym

    Suck..ett ständigt irritationsmoment i stallet hos oss. Åtaganden ”glöms” och skitsnacket går.
    Vissa människor älskar att lägga sig i hur andra sköter sina hästar, jag har råkat ut att de påstår att min häst har dålig kondis för att den svettas mer än promenadhästen..ja listan kan göras lång. Tyvärr har inte rötägget rensat ”ut sig själv” än…och stallet får ett sämre rykte för varje år och allt färre ansöker om stallplats. Tråkigt och väldigt svårt att förändra till det bättre.

    Svara
    • Birgitta

      Med en icke-konflikträdd stallägare skulle detta gå att lösa- man väljer ju faktiskt sina inackorderingar och kan, inte bara i teorin utan också i praktiken säga upp de man inte vill ha kvar.

      Sedan låter det lätt men kan vara otroligt svårt- alla som driver stall tror jag inte är beredda på att ta de obehagliga fighter som ibland skulle behövas för att rensa upp eller i vart fall rensa luften.

      Svara
      • Anonym

        Ja precis det är väl vårat egentliga problem!
        Men som du skrev, ibland är det nog lättare sagt än gjort för vissa.

        Svara
  5. rackemarie

    Det mesta fungerar utan mankemang hos oss. Vi har lite trivselregler nerskrivna, som att man ska tömma bajstunnan i ridhuset, tömma soptunnorna i stallet, sopa efter oss etc. Men framför allt att det ska vara en trevlig stämning utan skitsnack. Vi är nog lite olika bra på olika saker. Jag hatar att ”finsopa” tex, men det finns det andra som gör. Själv tar jag extra ansvar för bajs- och soptunnor och jag vänder ALLTID alla redskap rätt som hamnat fel 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>