Ordning i stallet- eller inte, del 2

Att jämna till gödselstacken tar uppskattningsvis 2 minuter per hästägare vilket inte alla tidigare inackorderingar förstod eller verkade vilja ställa upp på.

Numera fungerar det jättebra och ser både trevligare ut och blir lättare att sköta.

Kvarlämnade bajshögar på stallgången ger mig rysningar!

När jag jobbade på ridskolan med ändlösa stallgångar att sopa blev jag ibland ovän med hästägare som skulle ”ta bort det SEN”, dvs när de hade ridit, dvs när alla småfåglar som vi hade en drös av i stallet hade pickat itu gödseln så den låg söndersmulad överallt. Jättetrevligt…NOT.

I nuvarande stallet har vi så liten yta att det är lätt att både man själv och ens häst trampar i en ”kvarglömd” hög och så ser det så äckligt ut tycker jag.

Att lämna stallgången osopad efter att man har kratsat hovarna ser inte heller så trevligt ut!

Känner ni igen dessa irritationsmoment? Förekommer de i ert stall?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Jag har eget stall hemma med bara mina egna hästar, men jag har tidigare haft inhysningar.
    Jag gillar ordning och reda och hade turen att ha folk hos mig som var likadana. Så vi hade inga problem med högar som inte plockades bort osv. Jag hade nog irriterat mig riiiiiiktigt mycket annars…
    Det viktigaste i ett stall med flera hästögare är ju att man har samma inställning. Då slipper man så mycket onödig irritation 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller helt med dig Jenny- en likartad inställning underlättar mycket men kan tyvärr vara svår att uppnå i ett kollektivstall av olika anledningar.

      Det kan ju vara så att när någon söker stallplatsen så UTGER den sig för att vara ordentlig men det kan senare visa sig att man har helt olika referensramar när det gäller ”ordning”.

      Min erfarenhet är också att EN ”pedant” bland flera slarviga lätt blir överkörd- pedanten är i klar minoritet och orkar/ vågar inte ständigt vara den som ”jagar” de andra i strävan efter en bättre ordning.

      Finns det en slarver bland många pedanter så kommer slarvern också att tvingas skärpa sig för om den är ensam om att stöka till blir det liksom så uppenbart vem som är den skyldige och det går inte att gömma sig.

      Börjar flera slarva är det lätt att andra tar efter och känner lite som att ”varför ska jag hålla ordning när andra inte bryr sig”.

      Jag har varit med om alla scenariona och är glad att det i dagsläget fungerar mycket bra i mitt stall- det besparar i alla fall mig ganska mycket irritation.

      Vårt stall är så himla litet liksom sadelkammaren att minsta lilla ”stök” blir så mycket mer uppenbart än om man hade haft en större yta att sprida ut det över.

      Svara
  2. Lina

    Skönt med eget stall. Inga högar, felhängda grepar, kvastar eller annan oreda. Pedantiskt stall. Dock oreda i det egna hemmet, wonder why?

    Svara
  3. Titti

    Stor igenkänning kan jag säga!! När det gäller stall och stallgång förkommer detta en del:) Orkar faktiskt inte bry mig så mycket utan sopar bara undan det och hoppas att folk ska fatta själva! Retar mig faktisk inte ens så mycket längre, värre är det med hagmockningen vilket jag inte tänker gå in på här:\!

    Gällande gödselstacken så har vi lyxen att få den jämnad med traktor och det enda vi behöver göra är att köra det så långt ner som möjligt på gödselplattan. Kan tyckas enkelt och lätt att göra! FEL, en del orkar knappt köra in på gödselplattan utan tippar det glatt precis innanför där cementen börjar!! Till och med när den är helt nykörd!! Helt otroligt faktiskt!! Jag kan aldrig slutas förundras över folks bekvämlighet och brist på respekt för andra!

    Svara
    • Birgitta

      Det sista stycket känner jag väl igen!

      För några år sedan kunde det gå till så i vårt stall. Minuterna efter att jag hade jämnat till gödselstacken så kunde ”någon” komma ut och tömma den rakt framför sin näsa, dvs precis där stacken börjar i stället för att tömma där den slutar. Som en ren demonstration- så kändes det i alla fall.

      Uppenbarligen var det inte bara jag som var 12 år på den tiden :)!

      Svara
  4. Åsa T

    Jag har slutat bry mig om vad andra gör, jag håller ordning efter mig och gör inte andra det så får stallägaren ta upp detta med dom. I början kunde jag mycket väl jämna höstack, ta upp andras skit osv osv, men fick aldrig ett tack, så nu blir jag inte ens arg.. min tid i stallet är min och jag ”står över” att andra ska förstöra den för mig. 🙂 Hade det däremot varit MITT stall då jäklar hade det varit andra bullar för ”mina” inackorderingar.. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>