Torsdag- hos veterinären….IGEN!!!!

Jaha…det blev inte mycket gjort idag kan jag säga- min semesterdag till trots.

Nej, i stället valde jag att åka till ”min” veterinär för en ny check-up av Kreon och i detta vädret (snö och många minusgrader) tog allting mycket längre tid än vanligt.

Man kan så klart undra varför jag beger mig ut på en 7-mils tripp mitt i vintern ”bara sådär” men jag ville verkligen försäkra mig om att Kreon är OK och att jag inte sitter och rider på en häst som har ont.

Anledningen till mitt beslut beror framför allt på att jag fortfarande tycker att det är en skillnad på ridningen i vänster och höger varv (till vänster varvs fördel) – en skillnad jag inte tycker om även om den är EXTREMT subtil och inte syns om man verkligen inte stirrar efter den.

Kreon gör ibland som ett ”rörelse-hak” när man rider i höger varv- min veterinärs teori efter att ha sett honom på lina idag och böjt honom flera gånger är att högerbakbenet ”tappas” ibland eftersom den sidan fortfarande är svagare även om veterinären tyckte att skillnaden i musklingen mellan vänster och höger korshalva redan var märkbart mindre än sist.

Så nej…Kreon är inte halt och kan fortsätta att ridas som vanligt men veterinären föreslog också att jag kunde sko bakhovarna med ringskor för att hjälpa Kreon med balansering och styrka där.

Detta ska jag absolut göra och jag ringde direkt efter besöket till min eminenta hovslagare som lovade att ordna detta på tisdag.

Enligt både veterinären och hovslagaren KAN ringskor hjälpa en svag bakdel, antingen hjälper det eller så märker man ingen skillnad men det kan inte ”förstöra” något att prova i alla fall.

Enligt min hovslagare används det av en del dressyrryttare, att inte fler gör det trodde han berodde på att det är lite bökigt för hovslagaren som måste svetsa skorna på plats och kostnaden (1500 kronor för skoning med dessa bak och classic roller fram).

Hur som helst känns det OTROLIGT skönt att ha gjort denna koll, fått prata med en kunnig och förstående människa (love my vet…) och inte behöva grubbla på om jag när min tanke är att BYGGA UPP Kreon under vintern i stället ”skadar” honom genom att rida om han inte är helt fräsch.

Måste i sammanhanget förresten verkligen rekommendera alla er med egen häst att skaffa er en ”hus-veterinär”, någon ni känner förtroende för och som ni alltid vänder er till i första hand.

Nu för tiden finns det ju massor av kliniker (i alla fall i Skåne…) och man kan verkligen välja en veterinär som känns bra.

Jag har ju nu åkt till samma veterinär i många år trots att jag tex har en ATG-klinik som det tar 15 minuter att köra till medan det till ”min” veterinär tar ca 1 timme och på vägar som ibland är de sämsta i Skåne (Österlen är ju ökänt för detta….).

Jag värderar både att denna veterinär kan ge mig en besökstid samma vecka om jag vill OCH givetvis att jag känner förtroende och upplever att denna persons behandlingar har haft effekt.

Att låta en och samma veterinär titta på ens häst genom åren tror jag också kan vara väldigt viktigt- denna veterinär lär sig hur just denna hästen brukar bete och röra sig och kan väga in detta i sin bedömning och behandling.

Med Archie var det tex så att om han blev arg och gnisslade tänder när han böjdes då visste vi att han hade en böjprovsreaktion medan han inte hade det om han la huvudet på veterinärens axel och var lugn 🙂 .

En annan rolig sak idag var förresten att Kreon hade gått upp hela 32 kilo i vikt sedan senaste besöket i slutet av oktober.

Gossen ser fortfarande inte tjock ut på något vis så dessa kilon har behövts och han kan lägga på sig några till i form av muskler om jag får bestämma 🙂 .

Muppdjuret skötte sig förresten lika exemplariskt under hela besöket som vanligt- veterinären undrar nog snart hur mycket jag egentligen FANTISERAR om Kreons påstådda om än tillfälliga mupperier.

Kreon har btw bett mig att få skriva lite om dagens besök (han fick väl blodad tand efter förra inlägget…) så det ska han få göra ikväll!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Håller också med om att det är guld värt med ”egen” veterinär. Åker ju också en bra bit till klinik för att få den (enligt mig) bästa veterinären som då dessutom känner min häst.

    Svara
  2. CeciliaL

    Låter toppen, Birgitta! Verkligen skönt med ett bra team omkring sig, även för oss hobbyryttare (jag menar, klart proffsen har det, liksom).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>