Penicillin-chock….”skröna” eller verklighet?

Läste för några dagar sedan om en bloggares häst som hade fått en penicillinchock och blivit helt skogstokig i boxen.

Detta är verkligen inte första gången jag läser om sådant här, tvärtom brukar det alltid vimla av historier à la ”det hände min häst också” när någon berättar om hästar som pc-chockats.

Detta får mig att fundera på hur vanligt det egentligen är och varför veterinärer (enligt min erfarenhet) verkar ganska ”generösa” med att föreslå att hästägare ska spruta sina egna hästar?

Om man läser de historier som folk med pc-chockade hästar varit med om låter det ju otroligt dramatiskt, hästen kan till och med dö om jag har förstått saken rätt och i andra fall skada både sig själv och omgivningen i sin vansinnespanik.

En tjej berättade om hur hon i sin instinktiva iver att försöka lugna hästen blev så svårt nersparkad att hon hamnade på sjukhus!

Vad är era erfarenheter av pc-chock? Har ni varit med om det, hört om hästar som drabbats eller tror ni att det är en överdriven rädsla som man inte behöver oroas över om ens häst skulle få penicillin utskrivet? Skulle ni våga ge denna medicin själva?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Blev tyvärr vittne till en fin fälttävlanshäst som chockade i stallgången i smb med pc-inj. Så ja, det händer, och är själv noga med att alltid vara i en stor box när jag ger. Denna hästen krampade så illa att den skrapade upp stora sår på hela sidan. På huvudet ända in till benet. Riktigt obehagligt.

    Svara
  2. Prick

    Absolut ingen skröna. Teorin är väl att det inte är PC utan prokainet som hästen inte tål. Ge alltid PC med hästen i box och stå själv med ryggen mot dörren så du snabbt kan ta dig ut. Har för mig att SLU har någon som forskar kring detta.

    Häst som chockar behöver dock inte bli vild och galen, man kan få milda reaktioner också.

    Varför tror du att det är en skröna?

    Svara
    • Birgitta

      Skröna var lite fel ordval i rubriken….jag undrar mer om det är ganska ovanligt med PC-chock eller något som förstoras upp som något som är jättevanligt att hästen kan råka ut för.

      Vissa hävdar att det är ganska ovanligt men av mängden kommentarer jag läst på nätet i olika sammanhang tycker jag att det verkar tämligen VANLIGT (fast allt är ju relativt).

      Svara
  3. Louise

    Man har ju alltid fått lära sig att stå som Prick säger. Jag sprutade min kompis häst, som vid tillfället stod i ett litet stall och en box som var extremt ranglig. Var då livrädd att något skulle hända, och beordrade alla att gå ut ur stallet och vara beredd med dörren. Skulle hon få spelet misstänkte jag att boxen skulle gå sönder, jäkligt otäckt och inte helt okej.

    Men.. Sen tror jag även att OM det var så vanligt och OM det var så farligt så har jag svårt att tro att veterinären skulle råda eller låta hästägare att spruta hästarna själva.

    Det som dock chockar mig kan vara den ibland slarviga inställning mot pencillin och eget-sprutande vissa veterinärer har. Det är en snabb genomgång, jag har aldrig varit med om att man fått en lektion i hur man ska agera om det skulle gå snett. Långt ifrån alla vet sedan innan hur man sprutar och kanske inte vet effekterna som kan komma av det, själv fick jag en ”sprut-kurs” i gymnasiet, fick öva med b-vitamin sprutor och lära mig att alltid stå i en box. Jag vet en kompis till mig som fick sin ponny sprutad i sommarhagen fylld av stock och sten av just en veterinär…

    Svara
  4. anonym

    Jag har gått en kurs i djursjukvård i skolan där man bland annat gick igenom det här med p-chock, nummer ett var ju att man alltid drar tillbaka sprutan ”bakåtsuger” för att se så att det inte är blod innan man sprutar in pencillinet. Det är när hästen få pencillin i blodet som den får chocken. Nr 2 var att man alltid gjorde detta i en box, gärna med ngn som håller hästen så att den inte är uppbunden, alternativt uppbunden med en säkerhetsknut. OCH att man alltid stod nära utgången för att komma undan snabbt om olyckan skulle vara framme. Jag har sprutat en del hästar genom åren och tack o lov (peppar peppar) aldrig varit med om detta och efter vad man fått berättat på lektionerna så är jag glad att det inte hänt, det ska visst vara riktigt hemskt med stor olycks/dödsrisk. Därför är jag alltid nervös/super noggran när jag ska ge pencillin. Däremot tror jag inte det händer så ofta om bara den som sprutar har koll på vad den gör, det handlar ju om att inte få pencillin i blodomloppet.

    Svara
    • Prick

      Anonym och Moa – det betyder inte om att man gjort fel om hästen chockar, därför är det viktigt att alltid ha hästen i box och själv ha fri väg ut ur den. Hästar har chockat både på PC-giva iv och im och visst kan det vara PC-allergi men troligen det ett ämne som är i PC för IM-bruk, prokain, som utlöser chocken. Det KAN vara så att man kommit åt ett kärl men det behöver absolut inte vara så.

      Svara
  5. Moa

    Jag har aldrig varit med om det, men ett par hästar i samma stall har råkat ut för det. Min dåvarande veterinär var alltid väldigt noga med att visa hur man skulle göra när man sprutar (hästen i stor box, stå så att du snabbt kan ta dig ut, kolla noga att det inte kommer blod när du ”suger ut” med sprutan) så jag sprutade min egen häst vid ett flertal tillfällen, samt någon lektionsponny vid behov.

    Min helt ovetenskapliga känsla är att chockar är inte helt ovanliga eftersom många har sett/känt till någon häst som chockat, men sett till antalet ”hemmasprutade” hästar är nog procentsatsen ganska låg. Jag tror att om man har en veterinär som är noggrann med att lära ut hur man gör så är risken ganska liten. Fast inte obefintlig, det kan alltid gå fel ändå.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag tror att det som gör att du får ”skrön-vibbar” är att de (få) fall som inträffar är sånt som folk pratar om, eftersom det kan vara rätt otäckt. Om varje person som varit med om detta berättar om det för xx antal personer som sedan berättar om ”kompisens häst” för xx personer så är det jättemånga som befinner sig redan i andra ledet från en chockande häst.

    Svara
  7. CeciliaL

    Har aldrig varit med om det, eller hort talas om det annat an pa fiket. Det ar iaf ingenting som cirkulerar bland hastagare hos oss. Fast jag ar nervos att spruta (oavsett vad det ar) anda, borde nog ga pa kurs ocksa…

    Svara
  8. Anna Lind

    Ja jag lyckades ju chocka två av mina hästar trots att jag var extremt noga. Otäckt att bevittna (väldigt dramatiskt) och var alltid otroligt noga med att stå i bra box och mellan hästen och boxdörren när jag sprutade, när jag var hästaktiv. Lion klarade jag av att spruta ett par omgångar utan att chocka henne iaf. Däremot har jag aldrig varit med om eller hört någon på nära håll vars häst chockat på själva penicillinet, dvs att de är allergiska mot pc. Då har jag förstått att det inte är ovanligt att de dör knall och fall. De vi menar med pc-chock är ju en reaktion just på procainet i läkemedlet (som är någon slags konserveringsmedel).

    Svara
  9. Anna-Karin Eng

    Aldrig varit med om det men veterinärerna rekomenderar att man sprutar hästen i boxen och det gör jag. Själv.

    Svara
  10. AnonyM

    Har varit med om detta en enda gång under alla år som hästägare/stallägare. Men det räckte, vill jag säga. Ytterst otrevligt. OCH våldsamt kan jag lova! *rys*
    Hade dessförinnan (och även under flera år därefter) sprutat åtskilliga hästar, men bara råkat ut för detta en enda gång som sagt.

    Ännu otrevligare blev det ju i och med att just den hästen jag tvingades injicera då, inte var min egen (uppstallad hos mig i egenskap av stallägare) och den lyckades oturligt nog slå sig ganska illa i både huvudet samt i ett ben (= uppskrapade sår), så det blev oturligt nog trassel med det (läs: med ägaren) också efteråt. Jag följde regelboken, men, men – som alla vet, allt kan hända.

    Usch ja, numera är jag glad att jag i alla fall inte har inackorderingar längre! 😉 En sak om ens egen häst chockar, en annan sak om en uppstallning/inackordering gör det (åtminstone i vissa fall).

    Hästen repade sig dock, såren läkte och den blev fit-for-fight igen, så på just det planet slutet gott, allting gott. 🙂 Dessutom tyckte jag väldigt mycket om just den hästen.., men däremot kanske lite mindre om ägaren efter incidenten.. 😉

    Svara
  11. Charlotte

    Min häst chockade på pc sista dagen av kuren. Jag hade vidtagit alla säkerhetsåtgärder, inklusive att aspirera (”bakåtsuga”) för att säkerställa att det inte kom blod. Det hjälpte inte. Jag är dessutom van att spruta (har jobbat på veterinärklinik) samt har stor respekt för pc-chock och är därför extremt noggrann. Det hjälpte inte heller. Hästen överlevde men det var en mycket otrevlig upplevelse som jag ALDRIG vill vara med om igen. Jag hade efteråt kontakt med SLU, så det stämmer att det
    forskas inom området.

    Svara
  12. FRIDA ELMLUND

    Det finns ingen chans att lugna en häst i chock, verkligen ingen alls. Det enda man kan göra att släcka ner stallet och se till att allting är lugnt omkring hästen, detta då hästarna blir extra känsliga för både ljud och ljus under samt efter chocken.

    Anledningen till att veterinärerna är ”generösa” är jag inte säker på, kanske för att lagen tillåter det eller att hästen faktiskt kan hamna i chock även personen som injicerar vet vad den gör. Min häst fick en mild chock för ett par veckor sedan, under en Ethacillin-behandling (jag jobbar som djurvårdare btw), trots att han fått det utan problem i hela 5 (?) dagar innan detta hände. Det har aldrig hänt honom innan dess heller, så det hela var väldigt obehagligt…

    Djurägare som ska medicinera sina hästar hemma brukar få hem en liten ”bruksanvisning” där det står mycket tydligt hur allting går till, iaf där jag jobbar 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag TROR att det handlar om både TID och PENGAR (som med så mycket annat), när djurägare tillåts injicera.

      Det kostar ju en hel del att veterinär anlitas och för både djurägaren och veterinären tar det tid, för veterinären om denne ska åka ut till stallet och för djurägaren om man ska köra iväg med hästen.

      Därför ”chansas” det och så hoppas man att det ska gå bra.

      Svara
  13. Anonym

    Min häst fick en mild reaktion på PC för ett par år sedan, han blev lite ”konstig” men inte mer. Jag har aldrig varit så rädd som då! Stod med gonom i en trång stallgång, uppbunden och jag hade inte en suck i helvete att komma undan om han hade ramlat eller börjat sparka/krampa. Vi kan säga att det misstaget gör jag aldrig igen.

    Svara
  14. Minstral

    Har aldrig var med om det, vi sprutar alltid i boxen, man vet ju aldrig. Att man hör om många fall betyder ju inte att det är vanligt, det är ju inte så många som skriver att deras häst inte chockade. Hade man räknat på alla hästar som fått pc hur många som chockat tror jag inte det är så många. Därmed inte sagt att man ska vara oförsiktig, det kan ju hända. Men jag känner ingen rädsla över det, händer det så händer det. Då får jag se till att komma ut ur boxen och låta hästen chocka och ta konsekvenserna sen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>