Dagens (snopp)fråga

Ni som har valacker; brukar ni rengöra skapet på er häst? Varför/ varför inte? Ni som brukar göra en upprensning; hur gör ni?

Anledningen till min fråga är att Kreon har visat sig vara SKAPLIGT (ha ha ha) skitig vad gäller just denna kroppsdel- kör man in näven kan man få loss stora flagor av…tja…inte vet jag vad den där geggan egentligen består av men det kan väl inte vara trevligt att ha det fastklistrat (inbillar jag mig???) kring snoppen?

Jag brukar försöka att pilla loss allt som går att få av med hjälp handskbeklädda händer (tunna platshandskar) men det finns kanske bättre sätt?

Eller så är detta inget man ska rota i?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    En trädgårdsslang, varmt vatten, en liten svamp med lactacyd på… Och så stoppar man upp slangen i skapet och sprutar upp vatten som löser upp gegget. Upp med hand och lilla svampen för att göra rent. OBS att de kan svullna på av den något omilda behandlingen… Så det bästa är väl att inte göra när de sen ska stå still i boxen länge.

    Svara
  2. sofia

    När jag hade valack så gjorde jag precis som Anneliw, tog slangen och lite mild tvål! 🙂 Blir ju rätt äckligt, nästan som att man inte skulle rengöra sina egna vitala delar, det skulle ju bli äckligt :-/

    Svara
  3. rackemarie

    DN hänger gärna ut hela ”apparaten” när man pysslar med honom. Ser snyggare ut om snoppen är ren så den svampas av lätt en gång i veckan. Skapet är lite knepigare. Hur mycket ska man gräva egentligen? Jag brukar lösa upp med varmt vatten på en svamp och sedan skrapa bort med fingrarna så gott det går. Har hört lite olika bud på om man ska göra detta eller inte. Hur gör vildhästar? ;D

    Svara
  4. Anna

    Jag tvättar med Lactacyd och slang (försiktigt, så jag har inte haft någon svullen häst) och pillar bort allt som lossnar. Gräver runt en hel del. Min häst blir besvärad om det blir för mycket smuts, han tycker att det kliar. Dessutom har han skimmeltumörer i skapet.

    Om hästen inte har besvär med kletet kan man gärna låta bli att pilla där. Men om det är mycket måste man hjälpa hästen. Kletet är cancerogent.

    Svara
  5. Minstral

    Vildhästar står inte på stall och utsätts därmed inte för den sortens damm och smuts som våra hästar gör.

    Svara
  6. Emma

    Jag brukar ta svamp med enbart vatten och ”torka” rent så gott det går med svampen och händerna. Med plasthandskar på såklart. Vet inte om det egentligen är nödvändigt men tycker det ser lite äckligt ut plus att det kan börja lukta. Men jag pillar inte mer än nödvändigt utan tar bort det värsta bara.

    Svara
  7. Cristel

    För min del gäller ”inte pilla” alls om jag inte vill bli av med armen. Eller minst få en fraktur. C blir rasande om jag rör hans privata delar och är en av de där som aldrig vädrar paketet om han inte är akut kissnödig.

    Svara
    • Birgitta

      Oj, ja då får du se upp. Hur är han med övrig beröring/ massage? Kreon gillar att bli kliad/ masserad och även skapet har han inget emot att man ”städar” fast jag håller ändå alltid koll så att det inte kommer en irriterad spark (även om det aldrig har hänt men jag vet att en del hästar kan bli irriterade).

      Svara
  8. Marlene

    Vår häst får jättemycket klegg i skapet, så när han ligger ner på kletar det på bakbenet och det är inte mysigt att borsta sen, luktar inte mumma och allt fastnar i det. Så vi tvättar med vatten och har köpt största flaskan vaginalkräm och smörjer honom en gång i veckan haha. Det har blivit bättre sen dess! det var veterinären som tipsade om detta.

    Svara
    • Kerstin

      Min har förhudskatarr o tvättas med ljummet vatten o torkas sen smörjer jag med hibitane kräm har blivit bättre:) innan fick jag ge antibiotika flera omgångar o han blev ond till sist och inte hjälpte det heller:(

      Svara
  9. Zandra

    Jag brukar skoja om att min häst har stallets renaste snopp. Han är ju före detta avelshingst och då är det vardag att den tas på och görs rent vid befruktningar. Så han är inte pryd utan hänger glatt ut den så fort min beröring på kroppen uppskattas eller efter alla ridpass.
    Skapet är dock svårare, bort måste det pga alla bakterier som samlas i vecken och klegget. Jag tar kirurghandske och sådana där stjärtservetter för barn och drar på insidan. =)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>