Vi vill att det ska smaka men helst inte kosta- om uppstallning mm

Sitter och funderar på vissa saker som vi nyligen diskuterat på bloggen, tex det här med ”svarta” pengar och utfodringsrutiner och olika svar / kommentarer som kommit kring dessa ämnen.

Och jag kan än en gång konstatera flera saker:

Önskad och upplevd verklighet kan skilja sig ganska mycket åt.

 Det man önskar är man många gånger inte villig att betala för.

 Hade alla som driver inackorderingsstall tagit ut en avtalsenlig timlön för allt arbete hade de flesta stall inte existerat.

Låt mig förtydliga hur jag tänker vad gäller ovanstående:

De flesta som har sin häst uppstallad önskar exempelvis all möjlig service som de inte själva kan/ vill/ orkar/ hinner tillhandahålla, exempelvis att hästen ska få gå ute så mycket som möjligt och att den inte ska fodras med för långa tidsintervall (vem har tid och råd att åka ifrån sitt arbete för att fodra flera gånger om dagen???).

Detta innebär i praktiken att den som driver någon form av uppstallning där hästägarna INTE är engagerade måste vara ”tillgänglig” i princip…nåja kanske inte riktigt dygnet runt….men banne mig nästan.

För att ta vårt eget stall som exempel så börjar stalldagen 06.00 med fodring och slutar runt 19.00 med detsamma, 6 dagar i veckan.

Även om man givetvis inte ”jobbar aktivt” alla timmar mellan 6 och 19 så är man ändå ”upphängd” kring stallet- man kan ju knappast ta något annat arbete vid sidan av och tjäna pengar på detta (jag talar här om större stall med säg minst 20 hästar som man ska mocka till, fodra, släppa ut i hagen och ta in från hagen).

Och även om man inte vill/ behöver arbeta mer än med sitt egna stall så kan man ju räkna ut vad stallhyran skulle bli om man började debitera för all FAKTISK tid man lägger ner enligt det som ska ingå enligt hyreskontraktet OCH även började ta avtalsenligt betalt för allt UTÖVER detta, som när hästägaren vill ha hjälp med diverse tjänster och/ eller när hästarna/ ägarna tar sönder allt möjligt på anläggningen.

Tack och lov har man i många stall ändå restriktioner kring vilka tjänster man tillhandahåller och/ eller så tar man betalt för allt ”extra” för det är verkligen inget ovanligt att hästägare önskar täckesbyte, avtag av lindor, påsättning av benskydd/ boots/ flugluva och så vidare.

Och ska man byta täcke på säg 15 hästar- tja då tar det verkligen sin lilla tid och är inget man gör i en handvändning, framför allt då man ska hantera tunga vintertäcken, trassliga bensnören, hästar som inte står stilla i boxen när man byter täcket osv.

Eftersom jag själv har extrajobbat i stall under väldigt många år vet jag hur jobbigt varje litet extra moment är och vilken tid det tar- den enskilde hästägaren tänker däremot sällan på detta utan vill ha service till just SIN häst och tänker inte att hade alla 15-20-30 hästägare krävt samma service så hade det blivit ohållbart. Och säger man JA till en ”måste” man säga ja till alla eller som sagt säga nej till alla eller börja ta betalt.

Nej, jag tror att många hästägare är väldigt omedvetna om vad saker och ting egentligen kostar, vilken tid det tar och vilka resurser (tex olika kostsamma maskiner) som ibland krävs.

Jag minns att jag började räkna på detta när jag och maken hade funderingar på en egen gård och jag kom ganska snabbt fram till att jag inte skulle tjäna en krona på att ”ha hästen hemma”- tvärtom.

När jag läser om de som har andras hästar inhysta för 1500 kronor i månaden och ibland rent av billigare tycker jag att de som äger dessa hästar ska skänka en tacksamhetens tanke åt den som faktiskt subventionerar deras hästhållning för i mina ögon är det precis detta som det handlar om.

Åsikter om det?   

32 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Åh, vad jag håller med dig! Jag har varit med om att folk på allvar har krävt att stallägaren skall grusa två vinterhagar, vardera stora som två paddockar, utan extra kostnad för oss som hyr där. Jo tjena, Eller att ”den som har intaget” spolar benen på alla hästarna, varje dag. Utan extra kostnad såklart. Detta i stall som kostar 1300 inklusive fri tillgång på grovfoder, alla utsläpp och alla fodringar redan… Det är ju typ gratis!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, utmärkt exempel på att man kräver på tok för mycket sett till uppstallningspriset! ”Spola benen på alla hästarna”….gomiddag….det skulle jag vilja se (jag är för övrigt mycket restriktiv med att just spola benen på hästen).

      Svara
  2. Prick

    Ja, det är väl samma fenomen som visar sig i mataffären.
    Att tydligt informera sin omgivning om värdet av god djurhållning ena dagen och nästa dag köpa kött från Danmark/Tyskland.
    Man vill att allt ska vara så rätt men har ingen lust att betala för det. Skamligt.

    Svara
  3. Linda

    Påtal om det, har du någon ’prislista’ på dessa ’extra grejer’ som kan tillkomma, som täckesbyte, av/på med skydd, mockning etc.
    Har själv ett mindre inackorderingstall och tycker det skulle vara intressant att veta.
    Jag upplever precis som du skriver att inackorderingar gärna ’hittar på’ nya saker de vill ska ingå, kostnadsfritt, i stallhyran.

    Svara
    • Sofia M

      Här vår prislista där jag jobbar.
      http://www.ridcenter.se

      Prislista för uppstallning på Åkarpsgården Vellinge Ridcenter AB

      Grundavgift 1 750 kr/månad.
      Grundavgift inkluderar utfodring i stallet morgon, middag och kväll alla dagar samt utsläpp i hage på morgonen helgfria vardagar (måndag – fredag).
      Utföres ej utan speciell överenskommelse perioden 15 juli – 15 augusti.

       
      *Tilläggsservice: Kan endast bokas månadsvis.
             
      Byte av täcke 225 kr/mån    
      Intag från hage 370 kr/mån    
      Byte av täcke vid intag 225 kr/mån    
      Lunchfodring i hage 370 kr/mån    
      Mockning 1 120 kr/mån    
      Service utförs helgfria
      vardagar(måndag-fredag).      
             
      *Tilläggsservice HELG: Kan endast bokas månadsvis.
             
      Utsläpp till hage 160 kr/mån    
      Byte av täcke vid utsläpp 90 kr/mån    
      Intag från hage 160 kr/mån    
      Byte av täcke vid intag 90 kr/mån    
      Lunchfodring i hage 160 kr/mån    
      Mockning 460 kr/mån    
             
      *Tilläggsservice STORHELG: Bokas senast två veckor i förväg.
             
      Utsläpp till hage 80 kr/dag    
      Byte av täcke vid utsläpp 50 kr/dag    
      Intag från hage 80 kr/dag    
      Byte av täcke vid intag 50 kr/dag    
      Lunchfodring i hage 80 kr/dag    
      Mockning 220 kr/dag    
             
      *Foder
             
      Vi använder hösilage, spån och Kraffts produkter.
      Vill man ha annat foder så ordnar man det själv.
      Kostnad för foder och strö faktureras efter förbrukning i efterskott efter
      Kraffts prislista och dagspris på hösilage och spån.

      Svara
    • Katrin

      I sista stallet där jag stod som inackordering betalade vi 1000 kr/månad för mockning och matberedning (50 kr för enstaka gång), täckesbyte 400 kr/månad, lindor av 150 kr/månad, lindor på 300 kr/månad, boots på och av 150 kr/månad. Tycker det var helt rimliga priser för precis som Birgitta skriver så är det dom där sakerna som gör att allt tar så himla mycket längre tid på ett stallpass och då ska man ta betalt för det.

      Nu tar vi tar som sagt 500 kr/månad för täckesbyte och 300 kr om man bara ska ”slänga på och efter hagen ta av ett täcke”, dvs ovanpå ett annat täcke alternativt en naken häst. I de 500 kr lindar vi även av stallbandage (inte på), vi är snälla. 😉

      Svara
    • Birgitta

      De priser som jag sett tillämpas ser ut ungefär så här per gång:

      Avtag lindor: 20:–

      Sätta utetäcke över innetäcket: 20:–

      Intag för hovslagarbesök: 30-60:– (ena stallet tar 30:– det andra det dubbla)

      Om jag mockar och sätter foder till någon tar jag 60:– vilket jag har fått höra är på tok för billigt.

      Ett tips är att inte var för billig som stallägare; när det hos oss kostade 10:– för avtag av lindor/ påsättning av täcke var det en hel del som utnyttjade denna service mer eller mindre regelbundet.

      Så fort priset dubblades var det ingen som efterfrågade servicen.

      JAG personligen hade inte tyckt att det var värt att ”tjäna” 10 kronor för att ha bök med 4 lindor men det är ju olika hur man känner inför sådant.

      Jag tror att de flesta hästägare vill ”BETALA FÖR DET SOM DE ”UTNYTTJAR”.

      Jag skulle inte vilja få en generellt höjd stallhyra för att vissa vill ha täckesbyte, lindor av och på eller vad det nu kan handla om.

      Och det är väldigt intressant att se vad man som hästägare tycker är ok för ANDRA att ha bök med bara man slipper själv och det är gratis.

      Som en avvikelse från ämnet kunde folk på ridskolan tex bli väldigt upprörda om hästarna inte hade släppts ut någon dag pga oväder.

      När de själva skulle släppa ut hästen på helgen var det minsann inte så noga om den fick stå inne eller ej….

      Svara
  4. Katrin

    Håller helt med. Vi har en stor anläggning i Skåne med alla faciliteter och tack och lov behöver vi inte ha inackorderingar för att ha möjligheten att ha gården men vi har ändå två stycken då vi tycker det är kul med lite ”folk på gården”. Vi tar nog för att vara Skåne en relativt hög hyra (2000 kr i kallhyra och sedan kan man köpa till ensilage och strö av oss till självkostnadspris). I hyran ingår fodringar fyra gånger per dag samt in- och utsläpp i hagen alla dagar i veckan. Vill man ha täckesservice kostar det 500 kr i månaden. Vi är noga med att poängtera vad som ingår i hyran och att vi t ex inte tar in hästarna på andra tider, vi spolar inte av ben osv. Det fungerar bra i stallet och det är aldrig något tjafs, förmodligen för att vi som sagt är tydliga och för att vi också sköter våra åtaganden gentemot hyresgästerna (hur många stall har man inte stått i där servicegraden sakta men säkert sjunker allt eftersom stallägarna inser hur mycket jobb det är med stallet?).

    Vad gäller prissättning så har vi räknat ut att om vi skulle erbjuda helinackordering (dvs även mockning) så skulle vi behöva ta ca 7000 kr i månaden för att överhuvudtaget få någon rimlig ersättning för det arbetet som skulle läggas ner på stallet och den summan tror jag inte så många är beredda att betala (är dock vad jag själv betalat i de stall jag stått i tidigare – helinackorderingsstall i Göteborg med omnejd).

    Svara
  5. Linda

    Efter att ha jobbat på ett utav dom större inackorderingsstallen på Drottningholm i Stockholm med vit lön, är jag ju ganska medveten om att man bör få vad man betalar för. Där stod du för MINST 6800:-utan mockning, utan skydd/täcke/lindor av och på, utan lullull. Ville du ha det extra, ja då var det bara att punga ut. Personal fanns på plats mellan 06:30-20.00 alla veckans dagar och smakar det så kostar det att stå på en toppanläggning.
    Jag betalar i dagsläget gärna mer för att slippa tradiga stallpass och fodringar, och vet att det bör kosta. Synd bara att folk är så förbannat rädda för att ta betalt för service.

    Svara
    • Katrin

      Precis som du skriver måste det ju vara. Stallägare kan inte finansiera andra hästmänniskors hästägande. För mig är det helt ofattbart hur det kan finnas stallhyror på säg 1500 kr INKLUSIVE grovfoder (och allt annat som det också ska vara inklusive, dvs slitage på anläggning, el osv)

      Svara
      • CeciliaL

        Det finns ju uppenbarligen många stallägaren som är villiga att tillhandahålla den servicen till det (löjligt låga) priset – det är ju upp till dem hur de prissätta, inte kundens fel, eller? Jag bara undrar varför flera av er låter som om ni är arga på kunden? Stallägaren får väl se till säga nej till extra gratisarbete, såsom lindor, täcken, benspolning, så att folk fattar att det inte erbjuds (gratis). PM våra kunder ber om extra tjänster så säger vi javisst, det kostar si och så mycket, så får de välja om de vill betala för den extra tjänsten, eller avstå från den.

        Svara
        • CeciliaL

          (ursäkta alla stavfel! Önskar man kunde redigera sin text, när mobilen envisas med att hitta på egna ord!)

          Svara
        • Katrin

          Det är absolut inte kundens fel om det finns stallägare som har så pass billiga stallhyror att de i princip går back på det, det jag är trött på är att höra att det är alldeles för dyrt att betala 2000 kr i månaden i kallhyra (och då har vi en toppanläggning – manege, flera utebanor, skrittmaskin, hagar osv) från personer som menar på att det är rimligt att betala ca 1500 kr i månaden inklusive hö och halm… För mycket pengar för vissa personer – visst, det köper jag – men det är inte DYRT.

          Och som jag skrev innan så har vi ett väl fungerande system i vårat stall med de få inackorderingar vi låter stå där – man vet exakt vad man betalar för (dvs vad som ingår i hyran), man vet exakt vad man har möjlighet att köpa till och vad det i så fall kostar och man vet också vilka saker vi inte gör ens om man skulle betala för det (typ stallbandage på, släppa in och ut på udda tider, spola ben osv). Tydlighet och att följa det som står i kontrakten är enormt viktigt om man ska få en inackorderingsverksamhet att fungera.

          Svara
  6. CeciliaL

    Håller helt med, men samtidigt kan ju inte stall ägare skylla på hästarna – det är ju inte mitt fel om stallägaren bara tar 1500 och glatt går med på att göra extra tjänster gratis. Om jag är kind och betalar vad stallägaren ber om, så är det väl denne som får lära sig att prissätta korrekt? Jag är också egen företagare och vi utför inget gratis jobb (visst kan trogna kunder få något extra!) vilket jag tycker är helt korrekt. Vi konkurrerar på kvalitet och bra service, inte på pris. Vill kunder ha billigare service så går de nån annanstans. Man måste bestämma vilket segment av marknaden man är ute efter och sedan prissätta enligt den service man erbjuder, och som flera sagt, vara konsekvent.

    Svara
    • CeciliaL

      Skylla på hästÄGARNA skulle det givetvis stå!! Birgitta, kan du inte fixa så man kan preview sitt inlägg innan man skickar?! 🙂

      Svara
    • Birgitta

      Jag har läst en hel del om uppstallning, kostnader mm på olika diskussionsforum och om jag har förstått saken rätt så känner många stallägare att de inte kan ta mer än ”löjligt lågt” betalt, typ 1500 eller mindre FÖR DÅ FÅR DE INGA INACKORDERINGAR. I den delen av Sverige där de bor och kanske mitt ute på landsbygden finns det en överetablering av stall och hellre än att inte tjäna en endaste krona så väljer man att ”jobba gratis” mer eller mindre.

      En del BEHÖVER också en inackordering som sällskap till sin egen häst eller som temporär avlastning vid tex semester och då får man acceptera att de som ställer sin häst hos en betalar löjligt lågt för detta.

      Ja, allting är ju en fråga om tillgång och efterfrågan och givetvis är valet fritt att TA EMOT inackorderingar men jag tycker ändå att de som faktiskt har häst på sådana otroligt förmånliga villkor borde FATTA detta (för det gör de inte alltid utan klagar på allt möjligt och kräver orimligheter) och känna lite uppskattning.

      De ska, tycker jag, vara glada att det finns de som vill sponsra deras hästhållning, JAG skulle, om jag hade eget stall aldrig ta emot inackorderingar utan att tjäna REJÄLT på det för jag vet hur otroligt mycket jobb det KAN vara och otacksamt därtill.

      Svara
      • CeciliaL

        Fast om man bara behöver inackordering till sällskap för sin häst så är det både billigare och enklare att (som jag) skaffa sig en häst till…

        Svara
        • Birgitta

          Så tänkte jag också när jag övervägde att köpa egen gård. Hade hellre köpt en ponny än haft en inackordering. Men vissa får ju faktiskt en hel del hjälp av en BRA inackordering och har dessutom trevligt sällskap och sådant kan också vara mycket värt. Då kan man inte titta på förtjänsten (i pengar) på samma sätt.

          Svara
          • CeciliaL

            Nä, precis, det handlar ju oftast inte bara om pengaförtjänsten.

      • Anna-Kajsa

        Precis så är det hos oss – och därför har vi inga inackorderingar. Jag blev i princip idiotförklarad när jag ville ha 1600+ moms = 2000 kr i månaden för box och grovfoder. Då ingick alla fodringar, utsläpp och insläpp, bra belyst ridbana, spolspilta med varmvatten, bra sadelkammare mm. Mockning kunde bytas mot mockning av mina boxar (en mot en) vid behov. Då insåg jag att det inte var någon mening. Vi har ju tre hästar och behöver inte fler hästar som sällskap. Men ibland är det värdefullt att ha en extra person i stallet – och det skulle jag kunna tänka mig att subventionera någons hästägande för, om det är rätt person. Men jag tror man måste vara jättetydlig i en sådan deal. Vi har för övrigt rationaliserat bort en massa täckesbyten i onödan, stallbandage och sådant på våra egna hästar – åtminstone som rutin. Sen kan jag förstås slänga på ett par back-on-track-paddar på benen eller liknande om jag tycker det behövs någon gång.

        Svara
        • CeciliaL

          Precis, Anna-Kajsa, det vore skoj att ha nagon dar, men jag vet att jag kommer bli tooookig pa nagon annan an den perfekta personen, speciellt som mitt stall ar SPRILLNYTT (byggt i augusti) och jag ar hyperpetig med det. Om inackorderingen tuggade pa nagot skulle jag bli vansinnig! Och sa kan man ju inte resonera om man ska ha inackordering.
          Later SUPERbilligt for ovrigt. Det var typ 6-7 ar sedan jag stod inackorderad nu, men da betalade jag 1000 kr per manad bara for stall, tillgang till hage (som jag maste mocka sjalv), samt tillgang till ridbana (utomhus, utan belysning, fanns inget ridhus). Till det tillkom ALLT foder, stro, omvardnad etc, och ville jag ha extra tjanster fick jag betala, fast stallagaren kunde nagon enstaka gang tanka sig att ta in eller slappa ut, men inte regelbundet utan betalning. Helt ratt. Hon hade egen hast och mark och stall, och ville ha nagra trevliga inackorderingar som subventionerade hennes eget hasteri, for speciellt mycket pengar tror jag inte hon tjanade pa det, aven om jag betalade kontant.

          Svara
  7. Anngelica

    Håller med! Driver sj ett stall med fn 13 hästar, börjar 06.30 varje dag och slutar vid nattfodring 22.00, alla dagar. Emellan dessa tider sköter jag om allting och det tar ju såklart sin lilla tid. Ingen vidare hög timpenning för den långa jouren, då allting dessutom faktureras, vitt! 😉
    http://www.loflunda.se

    Svara
  8. Jenny

    Och sen finns det ju vi hästägare som ÄR tacksamma 🙂 Vi bor i ett området där stallarna står som ”spön i backen” och viss priskonkurrans då inträder. Jag betalar 2600kr och då ingår allt, även mockning, förutom krafftfoder och extra spånbalar(ingår 4/månad).
    Jag är jättetacksam för stallet och stallägaren som pysslar om min häst som om den vore hennes egen! Hon säger att hon inte tar ut ngn lön – stallet går noll (tror det betalar hennes två egna hästar) och det kan jag förstå men jag är ju glad att det inte är dyrare! Alltså är jag alltid trevlig och hjälsam, släpper ut/in när jag har tid, byter täcke när jag ändå är på plats, sopar lite extra på stallgången etc – och köper en fin julklapp 😀 Servicen vi får är alltså klart VÄRD mer än den kostar men jag kan inte betala mer och som vissa påpekat, det är ju trots allt stallägaren själv som satt priserna.

    Svara
  9. Polly

    Med ursäkt och risk för att generalisera tycker jag att hästfolk många gånger är dåliga betalare, giriga och luriga.
    Absolut inte alla jag träffat på men ändå vanliga.
    Ska gärna ha men inte lika gärna betala.
    För säkerhets skull skriver jag med lånat namn. Annars blir jag väl lynchad.

    Svara
  10. Sandra

    Känner så väl igen att ”säger man ja till en får man säga ja till alla”. Direkt när jag tog över morgonfodringarna i vårt stall var det hästägare som ville att jag skulle sätta på flughuvor, ta av lindor och ge tillskott i krubban…blev tvärnej från min sida och en mindre glad min från hästägarnas sida, är glad att jag var såpass ”hård” från start då jag slipper förfrågningar och slipper säga nej. Även när jag jobbade i större stall (42 hästar) på heltid fick man hela tiden fråga sig själv om man var villig att göra saken även för de 41 andra hästarna…

    Svara
    • Birgitta

      Precis så försöker jag också tänka!

      Eftersom jag är en av dom som bor absolut närmast stallet och vissa bor ganska långt ifrån är jag övertygad om att jag hade kunnat mocka ihjäl mig mm om jag hade ställt upp och fixat diverse tjänster gratis åt mina stallkamrater.
      Och min tid är för dyrbar för att ”jobba gratis”.

      Svara
  11. Linda

    Tack för ’prislistorna’! Väldigt intressant att se alla tjänster uppspecade, då det i vår lilla stad oftast ’ingår/eller ej i hyran’.

    Jag kommer på sikt att börja använda liknande prislista, eftersom jag tror det kommer få resp hästägare att tänka till lite vad gäller tex lindor och byte av täcke. Idag känns det som vissa gör detta mest av slentrian.

    Det är ju också bättre, som nån skrev, att den som vill betalar extra istället för att höja hyran för alla.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>