Ger mig hopp….

Ni som följt bloggen i vart fall sedan jag köpte Kreon har säkert läst alla möjliga åsikter om honom från andra läsare.

Blandat med uppmuntrande ord har jag även fått höra/ läsa att hästen inte är normal, borde kollas veterinärt osv.

Jag har valt att lyssna till KUNNIGA människor som jag känner och som tvärsäkert menat att Kreon kommer att lugna ner sig och för för de som har långvarig hästerfarenhet är hans olika egenheter egentligen inte sååå himla ”spektakulära” eller vad jag ska kalla det- de har varit med om ”tusen” gånger ”värre” hästar som det ändå har blivit folk av.

Är man en feg dressyrkärring (vinkar till mig själv) kan man ju tillåta sig att tvivla, liksom om man är OKUNNIG och egentligen borde hålla tyst men som sagt; många ger mig hopp.

Sitter och läser följande rader på en tjejs blogg och då ska man betänka att hennes häst tävlar MSV A dressyr. Inte för att hennes häst och Kreon kan jämföras rakt av på några vis men det känns ändå hoppfullt att HON har kommit så långt:

Har man honom inte helt inom ramen när man rider så bubblar det över, och då framförallt i möten med andra hästar. Det har aldrig hänt honom något, jag känner både hans uppfödare och tjejen som hade honom innan mig och det är bara vi tre som har haft honom. Han är egentligen inte rädd för själva hästen, i hagen tex. är han hög i rang vilket många inte tror.
När han blir mötesskygg tar han första bästa väg därifrån. Är det att stanna och backa i hundra knyck eller att göra ett luftsprång och landa tio meter längre fram vet man först när det händer. När det är som värst får han även panik av hästar som kommer bakifrån. Jag vet inte hur många tävlingar som jag har värmt upp på en grusväg för att han har varit galen inne på framridningen…
Har man ”tappat” honom blir han även väldigt ljudkänslig och bara genom att snudda honom med skänkeln vid ett sådant tillfälle kan få honom att vända sig ut och in.

Har man honom däremot på plats skulle en bomb kunna slå ned medans vi rider och han skulle inte ens blinka. Vid sådana tillfällen är han till 100% mellan hand och skänkel och då bryr han sig heller inte om andra hästar. Då använder han sin extra nerv på rätt sätt och då går det att plocka fram det där extra som en riktigt bra häst enligt mig behöver. Han blir full av kontrollerad power och arbetsviljan tar aldrig slut.
Vägen till att kontrollera den nerven har inte varit lätt och jag har gett upp många gånger. 

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Betty

    Det är ju det, man måste göra det bästa av dem.
    Vissa hästar är ju på ett vis av naturen, helt enkelt. 🙂
    Viljan att lyckas och att tro på sin häst plus en stor dos tålamod tror jag är den bästa lösningen på problemen. Kuligt att det börjar lossna för Kreon och dig. Det är dem stunderna det går bra, det är dem man lever på när det går dåligt 😉
    Kram!

    Svara
  2. Anna

    Alltså Birgitta, ibland är du riktigt snorkig och självgod.

    Jag kan ganska snabbt dra slutsatsen att jag tillhör skaran av mindre ”kunniga” enligt dina mätt mått. Jag är en av de som vid något tillfälle skrev att du kanske skulle åka in med hästen och kolla så att den inte hade ont någonstans. Detta var i samband med att du vid upprepade tillfällen hade beskrivit hur hästen krånglade och bråkade med dig. Då fick jag bara ett ganska kort och surt svar från dig att det inte var något fel på hästen alls.
    Inte långt därefter åkte du iallafall in med honom och då visade det sig att han hade knäledsinflammation i båda bak och du skrev då om ditt dåliga samvete och att du inte visste hur länge han hade gått med det och att det kanske var därför han hade krånglat så mycket.

    Du vill gärna att folk ska kommentera i din blogg men samtidigt trycker du till alla som tidigare har skrivit något i din blogg som har gett dig råd, tips tankar som inte passar dina syften eller skriver något som du inte vill höra i samband med det här inlägget.

    Mitt intryck av dig är att om jag eller någon annan mindre kunnig ger dig ett tips så fnyser du mest åt det men om AnnH, som du verkar vara en stor beundrare av, skulle säga i princip exakt samma sak så skulle du göra vågen.. Lyssnar du på vad folk säger eller är det viktigare vem som säger något?

    Svara
    • Birgitta

      Anna: det är inte bara du som tyckte att Kreon skulle kollas veterinärt men DU skrev detta i mars/ april- jag kollade hästen veterinärt i september, knappast ”inte långt därefter” (ditt citat).

      Kreon hade INTE knäledsinflammation båda bak- det var höger bak, det ben som var svagare redan då jag köpte honom 1 år tidigare.

      Att jag lyssnar mycket på Ann och håller med henne till 90 % beror på flera faktorer.

      Vi känner till att börja med varandra sedan…tja mer än 10 år tillbaka i alla fall, hon har sett mig rida IRL och jag henne.

      Anns resultat på tävlingsbanorna med MÅNGA olika hästar tycker jag dessutom talar för sig själv.

      Och för mig är det ganska självklart om/ att man lyssnar mer på duktiga människor man känner än vilt främmande anonyma skribenter på nätet.

      Du har gett mig många bra råd så jag förstår inte riktigt var din kommentar till detta inlägg kommer ifrån?

      Svara
      • Birgitta

        Så; skrev mitt föregående svar samtidigt som jag ledde runt Kreon på en tävlingsplats så jag fick inte med allt som jag ville skriva vilket kommer här:

        Jag förstår inte riktigt varför du tror att jag räknar dig som okunnig Anna.

        Ja, du var EN av de som tyckte att hästen skulle kollas veterinärt och jag höll inte med eftersom KUNNIGA människor HADE kollat på honom utan att anse att detta behövdes. Jag litar där mer på IRL-omdömen än kommentarer från folk som aldrig ens sett hästen.

        Men detta betyder inte per se att jag anser dig vara OKUNNIG i största allmänhet; det ÄR en vanlig rekommendation att man kollar en ”krånglande” häst veterinärt och många gånger så finns det också olika saker att behandla.

        Kreons knäledsinflammation höger bak till trots tror jag fortfarande inte att den hade ett dugg med hans tävlingsmupperier att göra, han har ju fortsatt att muppa sig även efter behandling och friskförklaring men det hör egentligen inte hit.

        Jag vet som sagt inte varför DU verkar känna dig ”utpekad” i mitt inlägg och om du gör det ber jag om ursäkt för jag hade inte dig i åtanke en sekund när jag skrev det.

        Men om du läst de MÅNGA kommentarer jag har fått sedan Kreon började oja sig på tävling och vid uteritt så ser ju även du att folk inte alltid varit så snälla i sina omdömen.

        Jag har även IRL fått höra att hästen är citat ”en djävla idiot” och andra mindre smickrande omdömen och detta är sådant här som jag menade i inlägget att jag hade föredragit om folk hade behållit för sig själva (varit tysta).

        Jag tror inte att någon som tycker så mycket om sin häst som jag vill höra dylika kommentarer.

        Tack och lov har jag hela tiden haft både NN:s och X:s 100 %-iga support och så länge ingen av DOM tycker att hästen är en djävla idiot så är jag nöjd och glad :).

        Vad Ann anbelangar så är det som nämnts inte konstigt om jag ofta håller med henne eller lyssnar på hennes råd- vi känner som sagt varandra sedan väldigt många år tillbaka och har följt varandras öden och äventyr med flera hästar.

        Jag mailar ofta till henne och beskriver vanligen mycket mer detaljerat olika saker kring Kreon, min ridning, mina tankar och åsikter (om du visste hur mycket jag censurerar på bloggen…) så därför är det kanske inte heller så konstigt om jag sedan lyssnar mer på henne än främlingar på nätet.

        Att även ni andra läsare får dela dessa åsikter ser jag inte alls som fel eller konstigt- även andra kan ha nytta av dessa.

        Svara
  3. Anna

    Jaha..här surnade visst jag till lite väl hastigt men faktiskt så upplever jag oftast att du avfärdar mina råd ganska snabbt. Men det är ju inte omöjligt att du egentligen inte är så intresserad av att få råd eller tips från folk (som du aldrig har träffat )utan att du egentligen bara vill skriva av dig dina tankar och funderingar.

    För mig är det inget konstigt att man gör en vet check på sin häst då och då även om den verkar fräsch och att göra det på en häst som konstrar mycket skulle för mig vara en självklarhet, även om ”kunniga” människor i min närhet säger att det inte behövs. Då kan jag lätt utesluta att problemen beror på eventuell smärta.
    Så tänker jag men förmodligen tänker du och jag olika när det gäller sånt och det är helt ok för mig. 🙂

    Att folk vräker ur sig att din häst är ”en jävla idiot” tycker jag är bedrövligt och förstår att du tar illa vid dig. Jag skulle aldrig tänka så om Kreon men fattar att han har en känslighet som är klurig att komma underfund med. Antar att han behöver en väldigt trygg och stabil ryttare som tänker åt honom så att han slipper göra det själv.
    Min häst är också känslig fast på ett annat sätt. Jag skulle inte säga att hon har sadeltvång men man kan inte ha henne uppbunden när man lägger på sadeln och spänner gjorden första hålen. Då är risken stor att hon får panik och börjar kasta sig bakåt. Hon fortsätter att slänga sig tills hon kommer lös. Står hon däremot lös så gör hon bara fula grimaser men är helt still i övrigt. När jag efterdrar gjorden så viftar hon inte ens på örat.
    Det är lite samma sak med täcken så jag antar att hon inte gillar att man lägger på henne grejer, just det momentet alltså och får panik om hon tror att hon sitter fast.
    Jag fick några smällar innan jag kom på hur hon ville ha det vid av och påklädning och nu har vi ett sätt som funkar bra. 🙂

    Förhoppningsvis så kommer ni på nått bra sätt att hantera Kreons problem och det verkar ju som att ni är en bit på väg nu med tanke på att programridningen hade funkat så bra.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med om att en vetcheck många gånger är berättigad och jag skulle också kunna skriva en bok om alla hästar som haft ”något” när man väl kollat upp dom. En del har till och med fått avlivas.

      Att jag valde att inte vetchecka Kreon när han ”höll på” som värst på tävling berodde på många faktorer som jag inte behöver orda om här men EN bidragande orsak var att det var så ”situationsbundet”- så fort han var i sitt lugna ridhus ensam var han som den snällaste häst man kan tänka sig, när han fick vara med andra hästar blev han som förbytt.

      Hade han mer eller mindre alltid konstrat hade jag absolut kollat honom.

      Vad gäller att ta råd från både folk jag känner och inte så tycker jag själv att jag har fått en del mer eller mindre OVÄRDERLIGA råd från ”främlingar”.

      Den person (glömt vem) som tipsade mig om att ”snurra” Kreon vid uteritt är jag evigt tacksam- den metoden fungerar super på honom och är inget jag själv hade kommit på.

      Tipset att rida med örontussar var också utmärkt.

      När någon föreslog att jag skulle DRA OMKULL hästen när/ om han provade att stegra sig kände jag däremot NO WAY utan att någonsin ha provat- det skulle jag aldrig våga.

      Jag har så klart fått massor av andra tips också som varit bra, detta var bara några exempel.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>