Dagens (botulism)fråga

Jag minns när man började fodra hästar med ensilage mer ”allmänt” eller vad jag ska säga- då rekommenderades man absolut att vaccinera mot botulism och jag har också gjort det i alla år.

Men hur är det nu undrar jag?

Vaccinerar ni mot botulism? Varför/ varför inte?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Jag gör! Man vill ju inte chansa.. Ungponnyn har dock inte fått, hade haft tillräckligt med veterinärutgifter i den vevan.

    Många tycker nog att det är dyrt, men jag har ändå svårt att snåla in på typ 2000:- mot att hästen självdör!

    Svara
  2. Minstral

    Nä jag vaccinerar inte, anser att det är en väldigt liten risk. Dessutom har jag förstått att det nästan är större risk att de får i sig bakterier från foderrester i hagen (legat i lera m.m.) än av ett fint väl tillverkat hösilage. Så jag förstår inte riktigt varför man inte vaccinerar om man ger hö? Bakterierna är ju inte specifika för hösilage och de flesta som ger hö ger i hagen också. Nu producerar vi vårt foder själv och vet hur högt över marken de hugger och vi vet hur de plastar och hanterar det. Hade jag köpt in foder hade jag kanske tänkt annorlunda.

    Svara
  3. Johanna

    Gjorde det tidigare i Sverige. När jag frågade i mitt stall här i Danmark såg alla ut som frågetecken? Det får ifs hösilage som är ganska torrt. Så min är inte vaccinerad och jag tror heller inte han kommer bli det.

    Svara
    • CeciliaL

      Samma hos oss i GB – aldrig hört talas om någon vaccination. Vårt hösilage är också av den torrare typen: är det mindre risk då?

      Svara
  4. Emma

    Jag gjorde det förut på min ponny när det var ”i ropet”… Men nu har jag inte gjort det, risken att det skulle hända verkar ju vara minimal. Dessutom fick jag höra från en veterinär att vaccinet bara skyddar mot en typ av botulism (antagligen den vanligaste) men att det finns flera typer så bara för att man har vaccinerat betyder det inte att hästen inte kan drabbas. Däremot så undrar jag hur det är med försäkringen? Har hört olika svar på detta, är det någon som vet om försäkringen gäller om hästen blir drabbad och inte är vaccinerad?

    Svara
  5. Anonym

    Hästarna dör (typ 90% mortalitet, om jag inte missminner mig) i andningsförlamning= nasty förgiftning= anledning att vacc (De flesta fall som setts i S tror jag är av typ B= som i vaccinet). Man kan tyvärr få problem av annat än hösilage också, dåligt hanterat/framställt foder (hö, spannmål etc). Naturligtvis så kan man ju ha tur= aldrig drabbas när ej vacc, eller otur= drabbas trots vacc. Tack och lov så är det ju relativt ovanligt, men det händer trots allt…
    Jag skulle absolut vaccinerat (men är väl ngt miljöskadad ;-)). När man sett de stackars hästarna vill man never aldrig se det igen, så att säga.

    Svara
  6. rackemarie

    Några hundralappar extra för ett vaccin som kan rädda livet på mina hästar lägger jag gärna. Ja, jag vaccinerar mot botulism även om vi har eget välbärgat, ganska torrt silage.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>