Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du kör dagligen förbi en hage i vilken det går en ensam häst. Det finns inga andra hästar/stall inom synhåll och för allt vad du kan se hålls hästen uppstallad ensam, dvs utan artfränder.

Hästen ser välmående ut.

Vad gör du?

* Gör en anmälan då du anser att det är djurplågeri att hålla en häst ensam utan artfränder.

* Ser till att få prata med den som äger gården för att förhöra dig om hur det faktiskt förhåller sig med hästen.

* Gör ingenting.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Så länge hästen ser ut att må bra, är fin i hullet och ser ”levande” ut, alltså inte deprimerad skulle jag inte göra något. Man kan ju få tillstånd att ha en häst ensam, och alla hästar mår inte bäst med sällskap (jag vet en).

    Har svårt för att känna att jag måste lägga mig i andras djurhållning utan resonerar som så att så länge jag anser att djuret mår bra är det inte min ensak.

    Skulle kanske börja höra mig för med folk i min närhet, ofta är det någon som vet något. Kanske kolla upp adressen och se hur gamla personerna som bor där är. Är det väldigt gamla människor känns det kanske mer aktuellt att fråga hur det står till och om de behöver hjälp.

    Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig när man anmäler någon till länsstyrelsen. De har som många andra massor att göra och inte enorma resurser och om folk anmäler utan att veta fakta bakom så stjäl det väldigt mycket onödig tid som gör att djur som verkligen behöver hjälp kanske inte får rätt hjälp i tid.

    Svara
  2. Jenni Bloom - Team LB

    Jag tycker själv att en häst aldrig ska vara ensam i mer än några timmar, mina hästar trivs med varandra och blir helt till sig bara av att den andra går ut och rids men innan man springer iväg till polisen och anmäler en sådan sak kanske man ska kolla hur just detta fallet ser ut. Ägaren kanske inte har något annat val än att ha den ensam eftersom den inte går ihop med andra hästar (har haft en sådan häst som ordagrant sparkade sönder boxväggarna för att komma åt hästarna i boxarna jämte ) Alla hästar är olika, precis som vi människor och vissa trivs ensamma. Eller så kanske den har en kompis som är skadad så den har boxvila och står inne? Jag skulle antingen sköta mig själv och låta dom sköta sina hästar själva, så som länge hästen ser välmående och fin ut eller eventuellt kika förbi/fråga mig runt 🙂

    Svara
  3. Rie

    Avvaktar. Det kan ju finnas en orsak bakom. T ex har pållen gått ensam 1-2 veckor ibland när det av olika orsaker har bytts hästar i stallet och det blivit ett glapp.
    Eller när pållen hade kastrerats och jag ville att nya inhysningen (ett sto) skulle dröja några veckor så att han hann läka ihop. Detta både för hans ev kvarvarande hingstbeteende och eventuella smittor/bakterier nya hästen kunde föra med sig.

    Jag skulle ha blivit väldigt förargad om någon hade anmäl mig dessa gånger, utan att ens bemöda sig om att ta reda på orsaken till den ensamma hästen.

    Svara
  4. CeciliaL

    Gör ingenting, g annat än nämner det till eventuella andra hästmänniskor jag känner i området. Som i tidigare diskussioner angående anmälningar, skulle jag inte anmäla annat än om djuret klart var sjukt /vanvårdat.

    Svara
  5. Birgitta

    Denna samvetsfråga är faktiskt hämtad ur MITT verkliga liv och jag har valt att inte agera trots att jag sett hästen ensam i över 1 år.

    Hagen som hästen går i är helt ok, hästen har täcke när den ”bör” ha det och jag kan inte se några tecken på ”lidande” när jag kör förbi.

    Jag har själv haft en häst, Décima, som utan problem och gissningsvis HELLRE hade gått/ stått ensam i en hage/stall- hon var vid ridning ganska rädd för andra hästar och brydde sig i övrigt aldrig om sina artfränder. Ovanligt- javisst, men det KAN förekomma och behöver inte betyda att hästen plågas per automatik.

    Svara
    • Fanny

      Hästen som jag är ganska säker på att du menar står själv av den anledningen att den är väldigt aggressiv mot andra hästar både i stall och hage. Därför trivs den bäst själv. Ägarna har provat att ha andra hästar på gården men hästen i fråga blir bara väldigt orolig av att ha sällskap.

      Svara
  6. Katja

    Helt fel enligt mig, hästar är flockdjur och de få individer som inte trivs med andra hästar är lätträknade.
    Först och främst hade jag talat med ägaren, går ju oftast att lista ut vem. Skulle denna inte ha en mycket bra förklaring så hade jag agerat. Det vill säga anmält till länsstyrelsen.
    Däremot hade jag inte anmält direkt, för precis som tidigare inlägg visar så kan man behöva ha hästar ensamma ett tag. Men en häst som hade gått ensam ett helt år? Nej! det är djurplågeri om inte särskilda skäl föreligger och jag hade definitivt agerat.(Har gjort det vid ett tillfälle tidigare)

    Svara
  7. Sofia M

    Nu handlade frågan om hästar som går helt själv, inte hästar som går ensamma i hagen med andra hästar i hagar runt om sig.
    Det är stor skillnad på det.

    Ensam i hage med andra hästar runt omkring sig tycker jag är okej.
    Hästar helt ensamma 24 h/dygn utan att se andra hade jag anmält direkt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>