Bra lösning på ett hagproblem, eller?

Samtal mellan mig och en annan hästägare (ej i mitt stall):

Jag: jag kan ju aldrig tänka mig att någon skulle vilja ha sin häst i hagen med Kreon som jagar alla hästar.

Hästägare: du skulle ställa in honom i MIN hästs hage. Han BANKAR SKITEN UR ALLA HÄSTAR. Då skulle han nog LÄRA SIG!!!!

Jag:………..sa inget men tänkte desto mer……..

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Oj. Nä. Inte så lämpligt. Bättre att släppa ihop med en lugn stabil ledarhäst som inte behöver göra mer än att vinkla ett öra för att få fason på sina kamrater.

    Svara
    • Birgitta

      Din tanke är god i teorin Ann-Karin.

      Tyvärr är min erfarenhet att man i många inackorderingsstall dels har hästarna en och en eller möjligtvis två och två och dels har sådan omsättning på hästar att det aldrig utkristalliserar sig vem som är den där stabila ledarhästen.

      Och som tidigare nämnts så hade JAG aldrig vågat släppa ihop MIN häst med en sådan som Kreon- varför chansa liksom?

      Svara
  2. Minstral

    Helt underbart med en söndesparkad häst, vilken underbar lösning:/

    Kom att tänka på en sak på samma tema som hände i vårt stall när vi hade inackorderingar. Inackordering, en valack som var mer eller mindre stygg mot alla hästar, ägarna tyckte att han var en utmärkt ledarhäst. Jag tycker inte en bra ledarhäst är stygg och jagar och sparkar andra. Vi hade då i vår ardennerflock ett ledarsto som var riktigt skarpt, men hon gjorde aldrig något om hon inte blev provocerad i flocken, ett jättebra ledarsto. Ägarna till valacken menade på att om vi hade släppt honom i vår flock hade han tagit över ledarskapet. Varsågod sa jag. Dom ville inte för de sa att de inte ville att vårt sto skulle bli skadat. Jag menade på att vi gärna tog den risken men att vi inte tänkte betala några veträkningar för deras häst. Det blev aldrig något ihopsläpp. Även om de hade gått med på det hade jag inte tillåtit det. Ett ledarsto modell ardenner i en välfungerande flock hade antagligen sparkat sönder ett vekt halvblod. Dock tror jag aldrig valacken ens hade utmanat henne.

    Men jag fattar inte varför det är så himla viktigt för vissa hästägare att deras hästar minsann är så himla tuffa och ”bankar skiten ur andra hästar”? För oss är det viktigt att i flocken ha ett ledarsto som inte bråkar och är stygg men ändå styr med fast hand. Hästar som är stygga är oftast väldigt ranglåga, Minstral var ranglåg och stygg om det kom någon som var ännu lägre i rang. Misty likaså.

    Men det är väl lite som ”min pappa är starkare än din”…..

    Svara
    • Birgitta

      Men det är ju coolt att ha en tuff häst liksom det är coolt att ha en häst som bara ägaren kan hantera…

      Jag har förvisso aldrig hört någon säga det riktigt rakt ut men får ändå en mycket tydlig känsla att vissa tycker så. Helt galet!

      Jag har varit stolt över mina tidigare hästar som ”alla” har kunnat hantera och rida mycket bra.

      Att ha en ”besvärligare” häst som Kreon ser jag bara som negativt ur hanteringssynpunkt.

      En mycket NH-intresserad person beskrev honom en gång som en ”dålig hingst” och det stämmer nog bra.

      Jag brukar skoja och säga att han minns fragment av att han en gång i tiden varit hingst men sedan minns han inte vad det egentligen innebar eller vad han ska göra av det liksom. Osäker och vill vara cool på en och samma gång känns det som ofta.

      Svara
  3. Minstral

    Jag är också glad över att ha en snäll häst som kan hanteras av de flesta. Det enda som inte funkar med Misty är om det är rena nybörjare som är osäkra, då blir hon osäker och stirrig. Men annars är hon väldigt lätt i all hantering och DET tycker jag man ska vara stolt över, det visar ju att jag har gjort ett bra jobb med henne.

    Kommer ihåg en gång när jag blev akut kissnödig precis innan min träning skulle börja, jag hoppade av och bad föräldern till den som tränade för Camilla före mig hålla henne. -Hon är väl snäll frågade mamman lite nervöst varpå Camilla svarade att hon är supersnäll:)

    Det är min häst i ett nötskal – supersnäll:)

    Svara
    • Birgitta

      Och din berättelse påminner mig i MIN tur om en gång när jag var och tävlade med Heron.

      Ville köpa något i cafeterian snabbt och bad en kille hålla Heron utanför med orden ”han är jättesnäll” och sedan sprang jag iväg.

      Inne i cafeterian hör jag hur man kommenterar något i stil med ”men det var väl roligt för X” och inser att de pratar om killen som står och håller Heron, liksom ett hedersuppdrag.

      När jag kommer ut och tittar närmare ser jag att han är förståndshandikappad och lyser som en sol över förtroendet han fått och (givetvis) klarat utan minsta problem.

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag var så besviken när min tvåårshingst åkte till Bassholmen för att gå i hingstflock – och blev ledare i flocken. Han var dock tack och lov en sjysst ledare som tog väl hand om de andra, men det gjorde honom tuffare att hantera när han kom hem – ffa för nya personer. På vintern blev han kastrerad och sen fick han åka på kollo och gå ihop med en äldre hingst. Det var nyttigt för honom, det blev inget bråk att tala om utan han insåg rätt snabbt att den andra hästen bestämde. Nu, ytterligare ett år senare går han ihop med mitt sto och vår andra valack. Stoet styr med järnhov, och han fogar sig. Där är det ett vinklat öra som gäller, mer behövs inte. Det är inga riktiga bråk i hagen, men de båda valackarna ger varandra tjyvnyp ibland.
    Men på det hela tror jag att det är jättenyttigt för unghästarna att få gå i flock och lära sig hur det funkar, åtminstone över somrarna.
    Vi hade länge stoet för sig och killarna för sig för att undvika skador, och vi gör fortfarande så när hon brunstar. Men på det hela taget är det skönt att kunna ha alla tre tillsammans. Jag har ju inte stått i inackorderingsstall på 15 år, så jag vet faktiskt inte hur jag skulle agera då – om jag skulle kräva egen hage eller låta hästarna gå med sällskap. Jag tycker det verkar så jobbigt med tjafs ifall täcken går sönder och sånt.

    Svara
  5. rackemarie

    Nej, bråkiga, stygga hästar som bankar skiten ur andra är verkligen inga ledare. Ett äldre, erfaret sto brukar vara den naturliga ledaren i en flock. Tyvärr så finns det ju inte möjlighet att få en bra flock på ett inackorderingsstall där hästar kommer och går. Då skulle jag föredra att ha min häst ensam eller ihop med kanske någon annan om det fungerar. Vi har våra två valacker ihop pch det är den lille som styr och ställer med den store. Han är egentligen ingen bra ledare, men han är inte elak. Nu råkar båda vara väldig ranglåga och tydligen måste någon vara dominant och vakta grinden, gå in och ut först, välja hötapp etc.

    Svara
  6. Paula

    Har en sån där liten jävel som både jagar och bankar skiten ur andra hästar. Tyvärr kan han vara ganska vidrig mot ryttaren också när han inte får som han vill.. försöker skrämmas och skicka av en. Har alltid haft ranglåga och mesiga hästar innan och dom har varit hemskt snälla mot sin ryttare också. Nästa hästköp blir nog en mespropp igen ;).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>