Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har sedan länge en medryttare 2 dagar i veckan. Medryttaren rider inte särskilt bra men är pålitlig och sköter hästen så som du vill.

I stallet finns en annan medryttare som då ”hennes” häst avlivas frågar dig om du behöver hjälp med din häst.

Denna medryttare rider mycket bättre än din medryttare, ja till och med bätre än du.

Vad gör du?

* Säger till den frågande medryttaren att du redan har en medryttare och att du inte behöver hjälpen.

* Säger till den frågande medryttaren att hon kan få en av din ordinarie medryttares dagar.

* Avbryter samarbetet med din ordinarie medryttare och engagerar den nya medryttaren i stället

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Det är väl egentligen en icke-fråga, för om befintlig medryttare inte red särskilt bra så skulle denna inte vara medryttare. Men. Jag ville ju säga att jag byter medryttare, för det är logiskt för hästen, men jag tror att mitt samvete inte skulle tillåta det, om det nu inte var några andra fel på befintlig medryttare.

    Svara
    • Serafim

      Instämmer med Trasselkvast. Sedan hade jag nog inte gjort mig av med en medryttare som fungerar väl. Risken är ju att man byter och den nya efter ett tag köper ny häst. Då står man där utan medryttare och är ju en aning pinsamt att fråga någon som man avpoletterat om de vill komma tillbaka….

      Svara
  2. Titti

    Den gamla medryttaren får vara kvar!! Jag föredrar någon som är pålitlig i omhändertagandet än nån som rider superbra! Förmodligen rider väl medryttaren tillräckligt bra om jag låtit personen rida från början?! Trimningen av hästen sköter jag själv!

    Svara
  3. Prick

    * Säger till den frågande medryttaren att du redan har en medryttare och att du inte behöver hjälpen.

    Uppfattar texten som att jag haft nuvarande medryttare ”sedan länge”! Då måste jag väl vara nöjd 🙂 ?

    Svara
  4. Lena B

    Eftersom jag är nöjd med den gamla medryttaren så får den vara kvar. Om jag inte tyckt att hon red tillräckligt bra så hade hon inte fått börja rida hästen från början. Dessutom är det väldigt viktigt för mig medryttaren är pålitlig och tar väl hand om hästen. Utbildningen av hästen ligger på mig och inte medryttaren. Men om jag tyckte att den frågande medryttaren kunde tillföra ngt i hästens utveckling så hade hon istället fått en av mina riddagar.

    Svara
  5. rackemarie

    Jag instämmer helt med Lena B. Pålitlighet är det allra viktigaste. Den ”duktigare” kanske försvinner rätt som det är och då står man kanske helt utan.

    Svara
  6. Johanna

    Pålitlighet prioriteras. Sedan kanske hon mest rider ut hästen och då tycker jag inte det är lika viktigt om hon är superbra att rida eller bara hyfsad. Jag måste ju har tyckt att hon rider ok, eftersom hon är min medryttare. Så jag instämmer med övriga 🙂

    Svara
  7. Åsa T

    Säger som de andra, behåller min medryttare men kan kanske tänka mig att ge henne en av mina dagar, om hon tillför något till hästen som jag har nytta av. 🙂

    Svara
  8. Nevve.se-En gång Stalltjej, alltid stalltjej!

    Jag hade nog kanske gjort ett mellanting, nämligen engagerat den nya medryttaren en dag och låtit den gamla stanna en dag, med motivet att hästen får ut mer av en mer kunnig ryttare, men samtidigt får den lite ”avslappning” under den mindre rutinerade medryttarens dag. För som bekant behöver ju hästen både aktivare och lugnare dagar för att må bra, åtminstone är det min erfarenhet.
    Fast ska man gå strikt på dina svar så hade jag nog tackat nej till hjälpen, eftersom det GÅR att lära folk att rida bättre genom eget engagemang, och då hade jag hellre försökt utbilda en pålitlig medryttare än att involvera en ny som rider bra men som jag inte vet ett smack om hur den är vad gäller att ta sitt ansvar osv.
    Jag kan förresten ifrågasätta hur man resonerar när man tar in en medryttare som man inte tycker rider tillräckligt bra… 🙂 Då måste man vara antingen väldigt desperat eller väldigt korkad. Kanske en kombination. Jag hade hellre låtit min häst stå dessa två dagar per vecka om medryttaren inte motsvarade vissa grundkrav, oavsett hur ansvarsfull människan då är. Mocka och fodra och kolla över hästen kan man oftast få andra att göra som redan är i stallet, ”byta tjänster”…

    Svara
  9. Minstral

    Det beror ju också på varför man har medryttare, skulle jag haft medryttare så hade det varit för att denne skulle rida ut Misty och kanske hoppa henne lite för min tränare. Det behöver jag ingen GP-ryttare för, så då hade jag premierat pålitlighet. Så det där med att rida tillräckligt bra är ju ganska relativt. Utveckla hästen vill jag göra själv, så jag är nog så korkad så jag hade kunnat välja en medryttare som i stort sett bara klarade av att ratta runt Misty på en uteritt.

    Svara
  10. johanna

    Jag prioriterar en pålitlig och noggrann människa över någon som rider bra, jag själv skulle nog diskutera saken med den befintliga medryttaren 🙂 Om denne tyckte det var okej kunde man komma överens om något system.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>