Dagens (samarbets?)fråga

Scenario:

Du påtar i din trädgård och har även din hund lös där.

Plötsligt dyker en ryttare upp och vill rida förbi din trädgård men din hund börjar skälla hysteriskt och hoppa mot staketet varpå hästen blir rädd vilket du både ser och hör på ryttarens uppskärrade röst.

Vad gör du:

* Ingenting- min hund får göra vad den vill i sin trädgård och passar det inte får man rida någon annanstans.

* Jag kallar till mig hunden så att ryttaren kan passera.

* Annan lösning- vilken?

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Görel

    Jag skulle försöka kalla till mig hunden/arna, tyvärr tror jag inte de skulle komma utan jag skulle få gå och hämta dem och släpa med mig dem. 😉 Möjligen skulle Zahra komma, men inte Hilda. Jag säger alltid till dem om de skäller när de är i trädgården, tycker inte om att de skäller på det som går förbi. Om de busar och skäller åtvarandra får det väl vara om de inte blir allt för högljudda.

    Svara
  2. Prick

    Jag hade kallat till mig hunden. Som hundägare har man strikt ansvar. Dvs skulle hunden orsaka en olycka är man som hundägare ansvarig. Och det spelar ingen roll om hunden utför ”dådet” på egen mark så att säga.

    Svara
    • Birgitta

      Tro mig, det finns hur många som helst!

      Givetvis önskar jag att det var så självklart med alternativ nummer 2 att man inte ens skulle behöva fundera men så är det som sagt inte.

      Svara
  3. Trasselkvast

    Självklart kallar jag till mig hunden. Alldeles oavsett skaderisken och hänsynen man ska ta, så ska inte min hund stå och stormskälla. Någonsin, på någon.

    Svara
  4. Paulina - Paulinas.se

    Jag hade direkt ropat på min hund för det är inte okej att hon skäller och hoppar mot staket, någonsin. Nu gör ju inte min hund det, hon ska bara skälla om det innebär fara eller om hon ser någonting konstigt som jag blir rädd av. 🙂

    Svara
  5. Åsa T

    Det finns ett hus som vi måste passera när vi rider ut och de har två beaglar som alltid springer fram till staketet och skäller när vi rider förbi och jag har aldrig sett/hört ägarna säga till eller hämta in hundarna. Ska tilläggas att vi då rider på 70-väg. Så jo, hundägare utan hästar tänker nog inte som vi. Jag har själv hund och hon skulle aldrig få skälla på folk i trädgården, med eller utan häst. jag tycker själv att det är obehagligt att gå förbi hus med hundar som skäller som tokar.

    Svara
  6. MandaS

    Det där med hundar och hästar är ett stort problem med för mig då min ponny är rejält hundrädd. Rider en runda där en person har sin stora grandis lös titt som tätt ute på vägen. Den springer gärna efter hästarna eller står och vrål
    Skäller mitt i vägen. För
    Mig är alternativ 2 Självklart

    Svara
      • Birgitta

        Oh ja, jag har varit med om samma sak själv- att folk som själva rider/ har häst låter sin(a) hund(ar) springa runt och skälla i trädgården hur som helst.

        Svara
  7. Betty

    Jag har en tax, och han har väldigt lätt för att trigga igång och börja skälla. Nu är han ganska hästvan eftersom han fått vara i närheten av mina hästar sedan han var liten och han är idag 4 år.
    Skulle han, som sagt det är lätt hänt med honom trigga igång så tar jag alltid tag i honom, sätter honom ner och ser till att han är tyst så ryttarna kan rida förbi. SÅKLART!

    Kram!

    Svara
  8. G

    Avskyr skällande ouppfostrade hundar så jag skulle, om vi hade en, definitivt kalla/släpa in den.
    Eftersom jag inte litar på att vi skulle klara av att ”skapa” en väluppfostrad vovve så håller vi oss till katter istället (som är inne så vi plågar inte ens grannarna med bajs i rabatterna 😉 ).

    Svara
  9. Cristel

    Alt två såklart. Men det är skrämmande vanligt att folk låter hundarna gapa sig hesa när man går/ rider förbi.
    Jag hade nog dessutom pratat med ryttaren för att låta hästen höra att det är en vanlig människa i trädgården.
    Kanske erbjudit mig att låta hästen kolla på hundarna när de lugnt och välordnat satt och tittade. Eftersom hästen blev så rädd.

    Svara
  10. rackemarie

    Nr 2. Jag kallar alltid in min hund om hon skäller, men det händer ofta att hon är ensam i trädgården och då kan det faktiskt hända att jag inte hör henne direkt om jag är i källaren t ex.

    Svara
  11. Madeleine

    Jag hade absolut kallat in min hund. Jag gillar inte när han skäller i trädgården, men egentligen vaktar hunden sitt revir. Ett naturligt beteende.
    Många hundägare förstår nog inte konsekvensen av en skenande häst på en väg.
    Hänsyn mår vi alla bra av att visa varandra även utan någon direkt ”vinning”.

    Svara
    • Birgitta

      Anledningen till min fråga är något jag själv har upplevt flera gånger när jag har varit ute och ridit genom åren; exakt samma scenario som i exemplet och hundägare som bara står och GLOR utan att lyfta ett finger för att försöka förhindra en potentiellt farlig situation.

      Jag får bara hoppas att det beror på ren okunskap om hur hästar fungerar och inte någon form av ”trots” à la ”jag gör som jag vill i MIN trädgård” för jag har många gånger funderat över hur dessa människor skulle känna och försvara sitt agerande om jag exempelvis ramlade av och föll så illa att jag omkom.

      Skulle dessa människor ändå hävda att det var jag som ”inte borde rida ut på en dum häst” eller skulle de ha ett uns av dåligt samvete?

      Jag skulle kunna skriva en bok om hänsynslösa människor; både hundägare, folk som kör med motorsåg i sin trädgård och vägrar att stänga av den trots att man ber vänligt, förare som nästan rammar en av vägen osv men undrar mest: HUR TÄNKER MAN eller rättare sagt TÄNKER MAN?

      Svara
  12. Malin

    Definitivt nr 2! Troligtvis för att man är hästmänniska och förstår hur det fungerar med hästarna.
    Dessvärre finns det alldeles för många bittra eller okunniga människor där ute med attityden ”finte hästen det där har den inte här att göra”.

    En gång blev jag och min gamla ponny avprejade från en smal grusväg av en traktor medan hon var under igångsättning efter en senskada. Det blev skenande på vägen och jag flög av och slog mig rejält. Upplevelsen var fruktansvärd och kan göras lång, men som tur var gick allt bra med både senskadan och mig. Traktorföraren körde däremot därifrån utan att ens bry sig om hur det gick för mig när jag flög av. Mamma tog kontakt med personen ifråga, svaret löd ”fixar inte hästar det där så har dom inte på vägen att göra”. Kan vara värt att lägga till att min ponny var så trafiksäker som en häst kan bli. Alla i stallet blev fruktansvärt upprörda över denna attityd när det faktiskt kunde ha handlat om liv och död! Inte ens en ursäkt fick jag.

    Svara
  13. CeciliaL

    Om jag var dar och horde hunden (inte givet, som du vet, Birgitta!!) skulle jag givetvis kalla till mig den, fast den skulle nog inte komma pa en gang kanske. Min ar ratt timid och skulle val pa sin hojd sta och skalla litet, inte gora sadana dar galna rabiata hyseriskt skallande utfall mot staketet, som manga hundar ju gor! Guud, man far ju hjartsnorp nar man maste rida forbi sadana! Om jag var ute i min tradgard skulle jag for ovrigt aven ga fram till grinden och prata litet med ryttaren (om denne ville det givetvis) och lugna hunden (som ar hastvan och inte skulle bli speciellt upphetsad av en passerande hast for ovrigt) och sa dar, bara for att jag ar nyfiken och vill vara kompis med alla ryttare som rider forbi mitt stall (som ligger bredvid var villa). 🙂

    Men arligt talat, jag tror inte folk fattar nanting om hastar overhuvudtaget!! Bilister verkar inte heller ha nagon som helst tanke pa vad som kan handa eller hur en hast kan tankas bete sig nar de kor forbi. Att folk inte kallar in sina galna skallande hundar skulle jag gissa mest beror pa att hunden gor sa femtitolv ganger om dagen, for varje hast/bil/barnvagn/cykel/fotgangare etc etc som kommer forbi, och de orkar inte halla pa (eller inte ens lagger marke till det speciellt langre)? Eller de ser inte att hasten blir radd (jag menar, de flesta hastar skuttar ju till litet snarare an stegra sig eller sticka eller nat riktigt tydligt som icke-hastvana skulle kunna se var laskigt). Konstigt dock med hastagare som inte har vett att hjalpa forbipasserande ryttare. Har svart att tro att de flesta manniskor tanker ’min hund far gora vad den vill i min tradgard’?! Kanske har de fatt sa mkt klagomal pa sin bjabbande hund att de ar sura pa folk i allmanhet, och inte har nan lust att hjalpa nagon overhuvudtaget som passerar deras egendom? Det ar ju trots allt inte olagligt att ha en hund som skaller, eller? Om ryttaren ramlar av och omkommer, sa blir val inte hundagaren (om hunden fortfarande var kvar i tradgarden alltsa) ansvarig? Det later konstigt. Som ryttare far vi val ta ansvar for var riskabla sport sjalva, och acceptera att vi riskerar trilla av/skada oss??

    Svara
  14. Hästis

    Man kunde ju iallafall tro att hästmänniskor skulle kalla på hunden…

    På gården bredvid vårt stall där det står ca 20 hästar har ägaren någon slags australiensisk fårhund, lång päls i olika färger och glosögon 🙂

    Den försöker stormskällande valla hästarna när vi rider förbi och trots att jag har sagt ifrån att min häst sparkar om den kommer nära lyfter ägaren inte ett finger.

    Dessutom ser ju ägaren själv att hästarna blir oroliga, men icke…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>