Lördag- genomkörd

Ja, idag fick Kreon sig en riktig genomkörare hos X och som vanligt var vi alla tre nöjda efter lektionen.

Kreon fick galoppera kors och tvärs, mycket i förvänd galopp, samla sig, gå i sluta i galoppen, göra många fattningar ur skritt- ja, det var ingen ände på galopperandet och det lösgjorde honom väldigt fint.

Det märks att han är starkare i den samlade galoppen; förr kunde han bli tjurig när han tyckte att det blev för mycket och då var det inte ovanligt med ett avbrott till trav eller en sur spark i sargen medan han nu bara levererar utan knot.

Vänsterslutan i galopp har han ”gratis”-han har ju så länge velat gå precis så krokig som den rörelsen kräver (fast nu är han faktiskt väldigt rak i den galoppen även om det krävde en del jobb)  medan högerslutan i både trav och galopp blir för rak och Kreon gärna försöker trycka baken mot väggen så att man inte kommer åt att ge honom varken en rejäl skänkelhjälp eller ännu bättre en spöhjälp på den sidan (då får man rida innanför spåret så att man får bättre ”slagkraft”).

Både X och jag konstaterade också att det på Kreon fungerar bra att liksom nöta in vissa moment/ rörelser- han blir inte alls less så som man ibland varnar ryttare att hästar kan bli: ”tjata inte för länge med samma sak”.

På Kreon fungerar det tvärtom bra med lite monotoni och X teori att detta kanske behövs för att komma innanför Kreons skal (det NN många gånger benämnde ”komma in i hjärnan”) kan jag absolut köpa.

Kreon är enligt oss ett i grunden väldigt arbetsvilligt djur-han verkar nästan alltid nöjd med att gå och mala i ridhuset, i alla fall om han är ensam.

Det som jag kallar hans mupperier har ju oftast att göra med ”yttre störningar” som andra hästar, ljud utifrån som han inte vet vad de står för osv men det han behärskar inom dressyren kan man sitta och rida hur länge som helst utan att han ledsnar. En mycket bra egenskap tycker jag.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Scilla

    Än en gång måste jag bara säga att din mupp och min mupp är sååå lika i sättet, jag sitter bara och nickar igenkännande för varje inlägg. Tyvärr har jag ingen X hos mig så vi får kämpa vidare tills jag hittar någon 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Så kul, eller inte :)?

      Hoppas du älskar din häst lika mycket som jag älskar min och att du trots allt njuter av ridningen som jag gör.

      Vad specifikt känner du igen?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>