Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du står och tittar på en framridning till en LB-klass i dressyr.

När ett ekipage börjar trava tycker du att hästen är märkbart halt och du hör också hur några personer som står ganska nära dig säger samma sak till varandra, dvs att de också tycker att hästen är halt.

Ryttaren verkar inte märka något och rider på som ingenting.

Vad gör du:

* Ropar till dig ryttaren och säger att du tycker att hästen verkar vara halt.

* Försöker hitta en överdomare/ annan tävlingspersonal att diskutera frågan med.

* Säger inget.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag skulle nog leta reda på någon personal som hade fått prata med personen ifråga, jag hade inte ”bara” fortsatt titta, men jag hade inte sagt något själv till personen, har ju lärt mig den hårda vägen hur ”hästfolk” kan vara på tävling, dvs inte alls särskilt trevliga. Inte alla, men tyvärr många.. 🙁

    Svara
  2. Trasselkvast

    Är för feg för att konfrontera hästmänniskor på tävling rakt av, mer aggressiva människor får man ju leta efter. Så jag letar reda på överdomaren. MEN, om jag själv red och av någon märklig anledning inte skulle märka hältan skulle jag bli tacksam av ett påpekande.

    Svara
  3. CeciliaL

    Domaren i klassen skulle väl utesluta ekipaget ändå, så det fixar sig väl på det sättet? Man får väl inte genomföra programmet på en halt häst? Skulle inte konfrontera, av ovanstående anledning. Jag skulle nog snarare tvivla på mig själv och tänka att jag inbillade mig hältan om inte ryttaren märkte något.

    Svara
    • Birgitta

      EXAKT samma scenario som i samvetsfrågan upplevde jag en gång för väldigt många år sedan. Jag valde att inte säga något.

      Jag var helt säker på att ekipaget i alla fall skulle få dåliga betyg på ritten men i stället VANN (!!!!!!) de klassen.

      Nu var inte hästen jättehalt men nog tusan tyckte både jag och andra att den gick orent.

      Svara
  4. JohannaB

    Första traven på framridningen med en kanske spänd häst…
    Jag skulle inte vag förutsätta att min uppfattning är riktig, kanske den behöver komma igång och slappna av?
    Så jag skulle inte säga ngt, kvarstår problemet så är det upp till domare, ryttaren och ryttarens ev medhjälpare.

    Svara
  5. rackemarie

    Nu blev jag lite velig allt. Egentligen är det ju domarens uppgift att blåsa av vid hälta, men samtidigt hade jag inte velat sitta på en halt häst, som alla pratar om, en hel framridning. Det bästa alternativet är nog att säga till överdomaren trots allt.

    Svara
  6. Madeleine

    Att säga till ryttaren kan vara lika med ett nackskott på mig.
    En gång sa jag faktiskt till en domare efter tävlingen att jag tyckte en häst var uppenbart halt. Fick till svar att den bara var tygelhalt.
    Sedan dess är jag tyst.

    Svara
  7. Prick

    * Säger inget.

    En lätt B dressyr på en lite ofräsch häst är ju inte så farligt. Skillnad om det var en msv hoppning, men då är det ju alltid vetbesiktning.

    En dressyrklass innehåller ju alltid trav så det är enkelt för en domare att blåsa av ritten om hästen är halt.

    Men det är inte alltid lätt att se. En vän hade ett fullblod som kunde bli tokspänd. Hon blev avblåst från pågående ritt fastän hästen inte var det minsta halt, bara spänd.

    Svara
  8. Zandra

    Jag skulle nog som ovan angivet inte säga till face to face heller. min egen häst verkar ju se halt ut för allas ögon då de inte förstår sig på hans rörelsemekanik =P
    Och som någon nämnde, en del behöver komma igång, en del behöver slappna av.
    Jag skulle nog gå och säga till någon annan för ett till utlåtande och extra öga på dem och sedan är det upp till domaren när de är inne på banan att isf blåsa av om det är så illa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>