Dagens (nackhårs)fråga

En kommentar från en läsare idag fick mig att minnas tillbaka svunna tider- när jag red på ridskolan och i princip alla hästarna var klippta i nacken (där tränsets nackstycke hamnar).

Det slog mig att det var länge sedan jag såg detta, dvs en i nacken klippt häst och jag har ALDRIG klippt mina hästar där.

Så en liten kuriosa-fråga: hur gör ni?

Klipper ni eller inte? Varför?

Jag gör det alltså inte, dels för att jag inte tycker att det behövs och dels för att jag tycker att det är fult med den där stubben.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Min häst är klippt i nacken efter tränset.. jag har inte funderat så mycket på det, det är något min medryttare gör. Hmm, så kontentan för mig måste ju vara att jag inte bryr mig om vilket. 😉

    Svara
  2. Jenny

    Jag klipper oxå fritt där tränset ska ligga, jag bara gör det, och har alltid gjort. 🙂

    Svara
  3. Prick

    Jag klipper förstås, uppväxt i travstall som jag är. Fast jag klipper inte längre än nackstycket är brett + en-två cm. Någon stubb ser man ju inte, då har man missat en klippning!
    Använder huvudlag med breda nackstycken (Dyon/Micklem) så det blir nästan konstigare att låta bli att klippa = mycket man som ligger under nackstycket.

    Svara
  4. CeciliaL

    Jag brukar ALDRIG gora det, och har ju araber sa jag trimmar varken manar eller svansar. Men nya hasten kom med klippt nacke och nu tyckte jag det var sa praktiskt att jag fortsatte av bara farten.

    Tyvarr har hans man blivit rejalt skavd av halskragen over vintern sa nu har han lang pannlugg, stubbad nacke, lang man till halva manken och sen en glugg dar den ar typ 10 cm, sen lang man till ryggen… Hmph.

    Svara
  5. Eva i Lux

    Jag klipper för att jag tycker det är smidigt och snyggt utan hår under nackstyckena. Skonar också fingrarna och ev. håröm häst, när man ska dra igenom håren (speciellt på häst stl. STOR). Tillika klipper jag Primas manhår vid manken (ca 10 cm) för det gnager under schabraket. Nån stubb syns ju inte när hästen är sadlad/tränsad.

    Jag ansar dessutom ”hovskägg” och trimmar håret längst ner vid hoven så att det är knivskarpt runt om! Tycker jag ser prydligt ut. Vi har alla våra nycker….

    Svara
  6. Minstral

    Jag klipper precis så att tränset får plats, tycker inte att det ligger bra om det inte är klippt. Naturligtvis ska det alltid vara vältrimmat, blir bäst med klippmaskin. Tror det är skillnad om man har häst som inte har så mycket hår, låter jag bli att klippa på Misty ser det inte klokt ut eftersom man inte vet vad som tillhör luggen och manen.

    Precis som Eva klipper jag även manhår vid manken och gör precis likadant vid hovarna:)

    Svara
  7. Agnes

    Jag klippte en gång precis där tränset ligger, men gillar inte känslan av stubbad man. Så nu när manen har växt ut igen kommer jag inte att klippa igen. Dessutom tycker jag att det finns en tendens till att man klipper lite till för varje gång.

    Svara
  8. Angelica

    Jag klipper min nuvarande i nacken ca 10 cm eftersom hon är krubbitare och har krubbitarrem nattetid. Det blir hiskeligt bökigt med manen kvar under, och den som är kvar blir urtunnad och ful. Sedan klippte jag även min förra häst, en haflinger, pga den enorma hårväxten som gjorde att tränset satt 5 cm över själva nacken ^^ Håller man bara efter ordentligt så tycker jag det ser välvårdat ut.

    Svara
  9. Betty

    Jag klipper inte! Sparar på den lilla man jag lyckats få fram. Började för ett och halvt år sen med ful stubbman som såg helt maläten ut till den man han har idag, hopphästman på ca 5-7 cm. Drömmen är frieser-svall men det lär dröja en stund till 😉
    Kram!

    Svara
  10. Mandas

    Travmänniska, så allt nackhår rycker på varmbloden plus min haflinger! Tycker det är bättre speciellt på travhästar där man ofta har mössor, huvudlag osv! Blir för krångligt med massa hår i vägen! Ponnyns nackhår rycker pga att annars tar hon av sig grimman!

    Svara
  11. Emma

    Jag klipper där men bara där tränset ligger så det syns ju inte. Tycker det är lättare att knoppa när man har klippt och skiljt på vad som är man och pannlugg och det blir inte bökigt under tränset när man ska sätta på det. Har alltid gjort det och tycker det är irriterande när hästar inte är klippta där, framförallt vid knoppning för det går inte att få lika snyggt tycker jag.

    Svara
  12. Louise

    Nej!

    Det är det fulaste som finns! Min häst har dessutom väldigt tunn man så det skulle inte behövas!

    Svara
  13. rackemarie

    DiNozzo kom med rakad nacke så det har jag forsatt att hålla efter. Tycker det är lättare att få tränset snyggt på plats utan att ha problem med att skilja på man och pannlugg. Ansar också öron, hovskägg och klipper runt hovarna, men är inte tillräckligt noggrann enligt dottern.

    Svara
  14. Madeleine

    Klipper där nackstycket ligger till. Klipper manken som ändå bara är rufsig och förstörd av täcken. Hovskägg avskyr jag. Däremot ansar jag inte runt hovsrna.
    Travade som har halva hasen rakad kan jag bara inte förstå vitsen med. Visst har dom många remmar, men hur kan manen störa alla uppkäk mm.

    Svara
  15. Marlene

    Eftersom vi har en nordis med såklart nordisman a la nordis/frieser, där rykar nackhåret. när han kom så var det en utväxt i nacken på typ 7 cm, manen i övrigt är nedanför bogarna samt pannluggen till näsborrarna = det såg inte klokt ut med den tussen i nacken. sen fick man spänna om tränset en hel del. så den åkte ganska fort, och det blev mycket enklare med både grimma och träns, inte så mycket som kunde trassla. men det gäller ju att hålla efter på ett bra sätt, så man inte tar mer man för var gång…

    halvblodet klipps inte, så fjuttig man ( i jämförelse med nordsvensken då, han har nog ganska mycket man) det är heller inget problem med grimmor och träns, så smidigt ändå.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>