Dagens (svans)fråga

Igår pratade vi om manen och idag är det svansens tur.

En läsare skriver:

Ett uppslag till nästa hår-fråga… Hur många klipper sidan av svansroten på hästarna nuförtiden sådär som ”alla balla dressyrhästar” hade för 15 år sedan ungefär?

Har inte sett det på måååååånga år!

Jag svarar att jag inte har klippt svansen på någon av mina hästar på evigheter.

Gjorde det på den första hästen och det höll sig snyggt i några dagar, därefter började håren spreta.

Sedan dess tycker jag inte att det är snyggt alls även om jag hade en tränare som störde sig jättemycket på, enligt henne, Archies ovårdade svans.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    I princip alla ridskolehästar hade sådan svansklippning när jag gick i högstadiet, jäkligt svårt att få till snyggt! Nu föredrar jag att svansen är jämnlång och skäller på min häst när hon kliar svansen i boxen 🙂 aja baja!

    Borstar sällan igenom svansen utan låter den växa, håller efter längden och öser på med pälsglans!

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Om det är snyggt klippt tycker jag fortfarande att det är rätt fint med klippta sidor på svansroten, men det måste hållas efter och göras rätt. ”Mustasch-svansar” är fult! Jag klipper inte längre, för gör man det väl en gång så är man fast sen, men ibland funderar jag…

    Svara
  3. Minstral

    Jag tycker att det helt beror på hur hästens svans ser ut, det är ju inte snyggt med en jättestor ”buske” i rumpan och då tycker jag det är snyggare att klippa, har hästen en lite tunnare svans är det snyggare att låta bli. Jag tycker personligen att det är allra snyggast när det är klippt, men då ska det klippas med maskin och hållas efter hela tiden.

    Jag har haft klippt på Misty innan men nu provar jag att låta det växa ut för att se hur det blir. Risken blir väl att jag klipper igen eftersom jag redan nu ser vart det barkar….det är ju inte kul när hela rumpan bara är täckt av en stor svanstuss.

    Nu har ju Misty löjligt tjock svans och jag använder piggborste varje dag för att slita så mycket jag kan på den. Det finns ju lixom gränser för hur tjock svans som är snyggt.

    Svara
    • Birgitta

      Jodå, om Mistys svans är i närheten av Spots så håller jag faktiskt med dig om att en svans kan bli för tjock!

      Spots svans var i alla fall sist jag såg honom (flera år sedan) så tjock att den även om man delade den i två lika tjocka delar var tjockare per del än vilken normal hästs svans som helst.

      Fult för den gick in mellan hans bakben hela tiden och det såg faktiskt lite jobbigt/ tungt ut.

      Svara
  4. rackemarie

    Nej, svansidorna klipper jag inte. För svårt att få snyggt helt enkelt. En annan fråga: Ryckt eller klippt man eller kombinerar ni klippning och ryckning?

    Svara
  5. LenaB

    Jag klipper sidorna på svansen, och manen i nacken. Inte nog med det, jag ansar även hovskägg, och ovanför hoven. Tycker det ser prydligare ut så här;-)

    Svara
    • Maggan och A

      Hehe värst vad ni var kräsna. Jag har ett varmblod sto på 21 år som jag klipper mycket, jag rakar hela svansroten ca 15 cm ner och rakar bort hela manen men behåller lite manen, dock tunn. Jag slipper kamma manen och luggen tar jag bara lite glanssprej. Men svansen är jag noga med, den ska vara luftig och glansig. Folk i stallet undrar varför jag gör det och tycker att det är tråkigt att man inte kan fläta något på hästen, men jag tycker det är snyggt och är väldigt petig med att hålla manen och svansen klippta, jag rakar henne varje månad ordentligt och klipper varje morgon lite grann om manen eller svansen har börjat spreta. Hovskägget klippet jag bort också. Min häst är helt enkelt snyggare ut i det. Som elegantare.

      Svara
  6. Emelie

    Jag klipper det mesta som går att klippa på hästen (huvud, ben, öron vid nackstycket etc) mellan september och maj 🙂 Däremot skulle jag aldrig röra svansroten. Så fult att klippa där tycker jag!

    Svara
  7. CeciliaL

    Inget klippande for mig, svansarna ar naturliga pa alla mina araber. Har haft gammelhasten sen han var fol (22 ar nu) och forra vintern klippte jag faktiskt av litet nedtill pa hans svans, da den slapade i leran! 🙂 Men det sag bra konstigt ut. Klippning vid svansroten ar fult, toaborste effekt!

    Svara
  8. Zandra

    jag är väl pedantisk när det kommer till att klippa; öron, hovskägg, ögon och mulespröt, kronrand, ganascher etc. Men med tanke på val av ras så är det förräderi och klippa svansen eller manen (förra frågan). Så nej jag klipper absolut inte svansroten och förstår inte alls de som gör det 😉

    Svara
  9. Minstral

    Japp, Mistys svans är samma modell som Spots:) Därför trimmar jag den underifrån, klipper sidorna och fortsätter klippa neråt underifrån så jag kanske kapar 1/3 av svansen och då är den fortfarande för tjock;)

    Men som andra påtalat så gäller det att hålla efter om man ska klippa vid sidorna av svansen, det är endast snyggt när det är vältrimmat, såklart man inte vill att det ska se ut som en diskborste.

    Ska man ha det oklippt ska man ändå hålla efter så det är jämnt spret annars blir det fult. Att inte klippa i nacken är också fult! Kunde inte låta bli att skriva så efter att ha läst alla inlägg, folk behöver lära sig skriva ”jag tycker det är fult”, man kan inte skriva ”det är fult” för det är faktiskt ingen sanning för att man själv tycker något.

    Ang klippa i nacken så tror jag inte att det är ”ute”, kollade på Gbg på tv igår och i så fall är många av de hästarna som är med där totalt ute;)

    Svara
  10. MandaS

    Klipper nack hår, hovskägget, öronen och på längden på svansen när den blir för lång men skulle aldrig röra roten, usch och nått jag inte heller tål är när man klipper svansen så den är i längd med haserna … Min första häst hade så när han kom .. Tog ett tag innan den hade vuxit ut!

    Svara
    • Birgitta

      För kort svans gillas inte här heller- jag har den ner till kotan. Svansar som släpar i marken tycker jag dock är för långa och jag skulle vara jätterädd att min häst skulle trampa på svansen i sådana fall. Man vet ju hur lång tid det tar för en svans att växa ut.

      Svara
      • Mandas

        Sant klipper mina också till kotorna, eller ja två åringen fick sin svans avkapad av sin hagkompis när hon var iväg i proffsträning! Vi lämnade en häst med lång svans och fick tillbaka en med en stump!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>