En sista foderfråga

Nu har vi ju pratat om foder i några dagar och som avslutning undrar jag vad era erfarenheter av att fodra med KORN är.

Varför skulle ni (inte) fodra med korn?

Jag tycker mest att jag har läst negativa synpunkter om korn men är det kanske fördomar?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Vi ger kornkross till våra, inte bara men i kombination med annat foder. Har alltid gjort det, hästarna gillar det. Har också läst både för- och nackdelar men vi ger ju inga mängder av något kraftfoder så då tror jag nästan det kvittar vad man ger bara man ser till att täcka hästens behov. Det är ju grovfodret som är basen. I vinter har vi dock haft ett ganska proteinfattigt grovfoder och har fått köpa till en hel del proteinfoder.

    Misty får inte korn för hon blir en tjockis av det. Diva får inte heller korn utan där blir det helt andra fodermedel som gäller.

    Svara
  2. jannike

    Ger då hellre havre eftersom att hästen kan smälta det mycket lättare än korn. Sen bör man ge korn krossat och då försvinner näringen fortare.

    Svara
  3. Emma

    Där jag jobbade förut gav vi korn i hel form till vissa hästar som blev för heta av havre. Kornet stod då och ”svällde” över natten/dagen i kokhett vatten. Själv har jag dock alltid fodrat med havre eller krafftpellets.

    Svara
  4. MandaS

    Fodrade min första häst med korn då han var 30 +! Fodrade även med korn i höstas då mamma häst tappade vikten på några veckor bara! Så fodrade upp henne med korn i några månader och sen gick vi över på havre när hon hade gått upp till normal vikt. Jag har inget i mot att fodra med korn om man fodrar med måtta! Läste om foder på gymnasiet och det är väldigt spännande 🙂

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Både ja och nej. Havre tas till största delen upp i tunntarmen. Korn, som är lite mer stärkelserikt, tas upp både i tunntarmen och i tjocktarmen. Det gör att hästen kan bli rundare för att hästen tillgodogör sig ”hela vägen”. Men hästen är ju en grovfoderjäsare, vilket innebär att tjocktarmens viktigaste uppgift är att jäsa grovfodret. Därför kan kornet ”stjäla kapacitet” från tjocktarmen vilket då gör att hästen tillgodogör sig näringen i grovfodret sämre. Därför kan en väl avpassad mängd korn fungera för att få hästen rundare, men blir det för mycket kan effekten bli den motsatta.

        Svara
          • Anna-Kajsa

            Jag lärde mig en gång i tiden att max 1/3 av kraftfodret får vara korn, men jag har ingen aning om vad det har för stöd idag. Det borde ju rimligen inte bara handla om proportioner utan även om mängd. Jag kan se vad jag hittar när jag är i närheten av min bokhylla.

  5. Jenny

    Där jag gick i gymnasiet (hästgymnasium) var kraftfoder basen till alla hästar kornkross/havrekross mix. Korn har väldigt lågt lysinvärde så att bara använda sig av korn går bort särskilt om man har ungdjur.
    Jag har alltid använt mig av 50% havre 50% kornkross för att slippa för mycket ”hetta” från havren och hålla min häst fin i hullet, funkat kanon!

    Svara
  6. Anonym

    Det är verkligen många hästkunniga människor på din blogg.
    Jag lär mig hela tiden nytt här. Som senast om korn.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan inte annat än instämma.
      Jag har också lärt mig massor genom åren och litar ofta mer på mina läsare än om jag tex ställer en fråga på Bukefalos. Mina läsare har jag ju lärt känna genom åren och ”vet” att de vet vad de snackar om.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>