Svaret

Nu är ju detta DENNA domares åsikt men hon anser att det vanligaste ryttarfelet är att man sitter snett i sadeln.

Och om det ÄR så är det verkligen synd och trist för enligt mig är sådant mycket svårare att påverka/ förändra varaktigt än att tex rida bättre ut i hörnen.

Ofta beror ju ens snedhet i sadeln på någon form av kroppsligt ”tillkortakommande” och det är inte ens säkert att man är medveten om att man sitter snett.

Och även om man VET att man ofta hamnar i en sned position kan det vara svårt att ändra- det kan ta emot i kroppen och så är man snabbt tillbaka i gamla spår.

Ibland kan det också vara så att hästen ”sätter en snett” och det kan man ju också fundera på vad DET beror på och hur man ska arbeta bort detta.

En kommentar

  1. JohannaB

    JAA!
    Vad får man för mest rätta svar?! 😉
    Skämt åsido, det är fruktansvärt vanligt.. Dels pga snedhet som du skriver men också av ren centrifugalkraft, det är svårt att sitta i balans på en rörlig kraft som skickar omkring en. Och det är som sagt inte bara vi amatörer som har problem med det, till och med proffsen hamnar på utsidan (är det oftast) i framförallt det svaga varvet.
    Min tränare brukar hävda att kan man bara sitta mitt på hästen utan att hålla sig fast (klämma eller bli dragande) och vara följsam där så är halva ridningen avklarad. Vet inte om det stämmer men det ligger nog en del i det för framförallt fd gymnaster som rider och sitter fruktansvärt bra har nästan alltid också hästar som ser fantastiskt jämna och välridna ut!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>