Torsdag- ridning i tre faser

I morse levererade Zack åter ett fint dressyrpass där jag försökte att tänka på vår nära förestående start i LA och öva på några saker som ingår i programmet vi ska rida.

Således blev det en del 10-metersvolter i galopp där jag valde att göra 3 per långsida för att effektivisera övningen 🙂 , några ryggningar som först blev för krokiga men sedan bra och en del förvänd galopp som numera känns jättefin med våra mått mätt.

Jag hann inte med skänkelvikningarna eftersom jag valde att verkligen jobba igenom galoppen där jag också la till en mängd tempoväxlingar vilket är det enda jag själv inte tycker fungerar på tävling- Zack drar iväg efter mellangaloppen och vill sedan inte växla ner till arbetsgalopp mjukt utan bryter i så fall hellre av och tar några gigantiska travsteg innan jag återfår kontrollen.

Eftersom det fortfarande är jobbigt för honom att galoppera som jag vill, med luft under magen och i bibehållen form fick jag ta i ganska rejält för att hålla honom kvar mellan hand och skänkel men när han väl ”kom loss” kändes han sååå fin.

I den efterföljande traven swingade han så att mitt dressyrspö hela tiden slog i kruppan så jag var tvungen att släppa det- ett bra betyg till liten röd :)!

Och det är ungefär som idag som våra pass ser ut när jag tänker efter; de är liksom indelade i tre faser.

I den första fasen rider jag fram under lättridning och galopperar i rättvänd och förvänd galopp i lätt sits. Här känns det oftast väldigt behagligt- Zack har inte hunnit bli trött och den lättare nivån gör att han orkar och vill trava och galoppera på bra.

I nästa fas börjar jag sätta krav och träna på sådant som jag anser behöver förbättras eller checkas av och då kan det bli större eller mindre protester beroende på hur jobbigt det är.

Ibland får jag ta tag i honom ganska rejält om han får för sig att han ska betrakta världen från ett periskop-perspektiv och det är nog främst där eventuellt ”tjafs” oss emellan kan uppstå- kring formen.

I den tredje och avslutande fasen kräver jag att Zack, oavsett hur han utfört föregående övningar ska avsluta passet genom att trava och galoppera i en god form, lätt i handen och med ”allt han har att ge”gångartsmässigt. Det betyder inte att han ska flyga runt i ökad trav eller galopp men gångarterna ska vara så energiska som det går för dagen.

När detta fungerar i båda varven ska han trava i lång och låg form på samma vis och därefter är passet slut och det har pågått i allt mellan 35 och 50 minuter ungefär.

Ja, så ser vårt upplägg ut.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>