Dagens kommentar från en ärlig läsare

Fick nyss kommentaren nedan på Facebook  på mitt senaste blogginlägg.

Skribenten Lena  konstaterar:

Förstår inte hur du lyckades komma på sjätte plats,det var absolut den sämmsta idag? Dåliga vägar och dålig sits, såg inte bra ut alls. Du skulle kommit sist.

Jaha…ja, det var ju tur för mig att domaren var av en annan åsikt och den dagen Lena börjar döma får jag nog se till att stanna hemma misstänker jag :).

Själv skulle jag väl inte ranka dagens ritt som en av de bästa men därifrån till att skriva under på Lenas kritik….nja…nä :)!

34 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Det svåra är ju att bedöma korrektheten i Lenas inlägg, när man inte vet Lenas egen kompetens, och inte har sett ritten själv (för det har du väl inte?). Antingen är Lenas inlägg ett ärligt inlägg med kritik, eller så är det avundsjuka – och formuleringen på inlägget får mig att tycka det senare, för ärlig kritik brukar man presentera på ett mycket trevligare sätt! Om min tränare t ex använde sig av de orden för att bedöma en ritt jag gjort skulle jag inte vilja fortsätta träna för den personen – en tränare ska kunna ge feedback på ett bra sätt OCH kunna motivera en till bättre ridning. När man ger ”negativ” kritik är det också viktigt att poängtera de bra bitarna, så att man kan befästa det som var bra också.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har extremt svårt att ta kritik på allvar när man skriver saker som ”du borde kommit sist”. Detta vittnar enligt mig om en stor okunskap för om dagens domare bedömde vår ritt till 66,5 % och den som kom sist hade 53,1 % så är det lite väl stor skillnad för att man ska anse att Lena, en åskådare ”vet bättre” än en utbildad domare.

      Hade Lena, enligt MIG vetat vad hon talar om så hade hon kunnat ta upp helt andra saker (brister) om hon nu verkligen ville hitta något att kritisera men just vägarna och sitsen får vi ALLTID bra betyg på oavsett domare.

      Svara
        • Anonym

          Kritik??!
          Det var ett av de mest otrevliga inlägg jag sett!

          Tycker inte du ska bry dig det minsta om kommentarer från så uppenbart MISSUNSAMMA och AVUNSJUKA människor.

          Herregud, vad är det för FEL på folk??!//Linda

          Svara
          • Birgitta

            Nej, jag tror inte heller att kommentaren var menad som (konsruktiv???) kritik utan troligen bara ett väldigt konstigt sätt att väcka uppmärksamhet på.

            Som jag ser det har personen enbart gjort bort sig själv rejält (vi har flera gemensamma ”vänner” på Facebook) och sådant här passerar givetvis inte obemärkt.

            Ska man ge kritik måste den enligt mig dessutom vara just konstruktiv och man ska som mottagare kunna ta den på allvar/ lita på vad budbäraren säger.

            Om någon säger/ skriver till mig att ”jag borde kommit sist” förutsätter det till en början att kritik-givaren med egna ögon SETT alla ekipage som den jämför mig med (HELA tävlingsklassen).

            Eftersom världen är liten och åskådarna mycket få på dressyrtävlingar (när jag red fanns det tex max 10 personer på läktaren) finns det vittnen till att min kritik-givare inte ens befann sig på läktaren när flera ekipage red sina tävlingsritter så hur personen kan jämföra min ritt med tex deras….nej- det blir bara TRAMS!

  2. Linda Ferne

    Oj! Tur att man tycker olika! Antar att ritten inte finns på film? Hade varit kul att se, då jag knappast tror att du är ”sämst” i något startfält!!

    Svara
    • Birgitta

      Nej, varken dagens eller någon ritt som jag gjort på Zack finns så vitt jag vet på film. Men med tanke på att han inte fått under 64 % på en enda av sina 10 senaste starter och har fått procent på mellan 67-72 flera gånger så tillhör han inte dom som kommer bland de sista i sina klasser nej.

      Svara
  3. Minstral

    Det jag tycker är värst är att man efter såna här inlägg förstår att det finns en del elaka ”läktarryttare” som bara sitter och försöker hitta fel och gottar sig om det går snett. Kan man inte vara snäll och trevlig har man inte på en tävlingsplats att göra, varken som ryttare eller åskådare.

    Svara
  4. Petra

    Ha ha, låter som någon avundsjuk. Undrar om ens personen tävlat eller bara varit och tittat. Eller rent av bara vill såra… Bara att låta det ”rinna av”, det finns så mycket konstigt folk i världen. 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja, för mig är det faktiskt obegripligt hur man som VUXEN (personen är flera år äldre än jag) vill ståta med sitt namn bakom en sådan kommentar oombedd.

      Och nej, jag bryr mig egentligen inte det minsta just eftersom kommentaren känns så oseriös- jag är som sagt mer förundrad än något annat.

      Svara
  5. Minstral

    Jag är så jäkla upprörd att jag måste skriva ett inlägg till;) Varför måste tvunget denna ”gemena Lena” uttrycka sin åsikt om någons ritt utan att någon bett om det? Vad får man ut av det, fick ens kompis dåligt betalt så man är sur och måste trampa neråt för att må bättre? Om man ber om någons åsikt så lägger man väl fram den på ett moget sätt där man framhäver det positiva och sen lägger fram det negativa snyggt och smidigt.

    Sen måste jag säga att detta spiller lite smolk i min bägare över min egen tävlingsdag på samma tävling (tur att inte gemena Lena kommenterar min katastrofritt). Min man frågade nämligen mig om det ändå inte var kul att komma iväg och tävla och träffa lite folk fastän det inte gick så bra för mig idag. På det svarade jag att det var det och att det var en trevlig tävling där många hälsade och det var en juste stämning. ”Min” överläkare var och kollade på mig idag och berömde det som gick bra i min ritt och så slätade vi över resten. Därför blir jag så himla besviken på att det finns bittra djävlar som bara verkar vara ute för att kritisera och hitta fel och vara elaka. Tävla själv för fan istället för att sitta och vara kaxig på läktaren. Det är en LB det handlar om, inte OS, man är där för att ha KUL!!!!! Vi gör alla vårt bästa och i slutändan är det domaren som dömer oss (för det mesta skickligt och rättvist) så kan vi inte glädjas åt varandra i medgång och stötta varandra i motgång i stället?

    Svara
    • Birgitta

      Bra rutet!

      Nu gör jag mig ju förvisso till en offentlig måltavla med min blogg och när jag skriver om mina åsikter, träningar, tävlingar mm men jag kan som sagt ändå inte förstå hur en vuxen människa kan känna detta behov att komma med så onyanserad kritik, helt oombedd och när jag dessutom skriver att jag var NÖJD med tävlingen.

      Hade jag skrivit något i stil med ”Usch så dåligt det gick idag. Var det någon som såg eländet och vad tyckte ni framför allt var skit” så hade jag MÖJLIGEN förstått kommentaren lite bättre.

      Nej, jag börjar faktiskt mer och mer förstå de som inte ens vill BÖRJA tävla dressyr- läser de kommentarer som den jag fick så är det för mig helt begripligt att man inte vill lägga ner en massa tid, pengar och kraft på vadå? På att konkurrera med en massa duktiga ekipage och för att i bästa fall vinna ett par ridstrumpor (mitt pris idag) och riskera att bli offentligt förlöjligad?!?!?

      Nä..tur att man har lite skinn på näsan och kan strunta i att bry sig….

      Svara
      • Minstral

        Ja, det är ju också en tråkig sak, folk som sitter och nöter i LB efter LB på mellan 75 och 80%. Varför inte gå upp en klass och låta någon annan få en rosett? Inte för att jag hamnar på prispallen ändå men jag ser många trevliga LB-ekipage som hamnar runt 65 som jag tycker kunde vara värda en rosett istället för rosettjägarna som för det mesta kniper alla placeringar. Skämmes!

        Svara
  6. Åsa T

    Det enda jag brukar tänka när människor uttrycker sig på det viset är att de måste ha ett otroligt tråkigt liv, vad just Lena är bitter över kan man ju undra. 🙂 eller strunta i förresten… Och vi andra kan glädja oss över er 6 plats idag! Det gör jag. Grattis igen. 🙂

    Svara
  7. Madeleine

    Jag har oxå konstaterat att det är alldeles för många ryttare som ligger kvar i LB och LA för att knipa lättförtjänta rosetter.
    Synd att uppklassnings systemet försvunnit.
    Men ang Lena, upp och tävla själv. Huvudsaken är väl att man försöker.
    Och det är en HOBBY vi sysslar med.

    Svara
    • Birgitta

      I ärlighetens namn känner jag inte denna människa som skickade en vänförfrågan till mig för några veckor sedan. Jag accepterade slentrianmässigt då vi har flera gemensamma vänner.

      Svara
  8. Hedwiginnan

    Hahaha..men alltså..allvarligt!? Hur kan man vräka ur sig något dylikt? Jisses…

    Det finns nog tyvärr folk på läktaren då och då som tycker att man är riktigt kass. O det får de väl tycka men man behöver ju inte vräka ur sig på det viset som den här människan gjort nu. Vad är det man vill uppnå med det?

    Du och Zack verkar ju ha väldigt roligt tillsammans och jag inbillar mig iaf att det är det som är syftet..
    Jag hade själv otroligt roligt igår tillsammans med min häst på tävlingen och var nästan besviken när ritten var slut! Hon O i vanliga fall brukar jag tänka..tack o lov så är det nästan över snart..hahaha..

    Svara
  9. Frida

    Tycker det är sorgligt att vuxna människor har behovet att vräka ur sig sånt här, trodde man växte ifrån sånt i tonåren…. Alla tycker/tänker som de vill men att vräka ur sig på nätet eller på läktaren spär ju bara på dressyrens redan lite tråkiga rykte med snobbiga bitchiga ryttare och vem vill det? Dressyren i sig är redan väldigt dömande, titta på ett dressyrprotokoll oftast (mina är det i alla fall) är de fulla av kritik och i bästa fall står det en liten uppmuntrande kommentar i slutet.

    Svara
    • Birgitta

      Det är nog det som har förvånat mig mest nästan; åldern (50 +) på personen. Hade en dylik kommentar kommit från en 12-åring hade jag inte reagerat på samma vis.

      Svara
      • CeciliaL

        Precis! Jag skulle säga ”äsch, det är ju klart skrivet av nån unge” (med tanke på både innehåll och stavning), så var mkt förvånad när du sa att hon är vuxen!!

        Svara
  10. Emma

    Nä usch och fy – och inte alls ÄRLIG, heller! Ute efter att skapa osämja och skit, i mina ögon.

    Sen att du tydligen vet vem personen ifråga är, var ju intressant i och för sig, de allra flesta människor som skriver sådana kommentarer brukar vara totalt, hundraprocentigt anonyma. Men ändå, så onödigt, så taskigt, och dessutom- VILL människan verkligen skämma ut sig själv på det viset?! Ofattbart…

    Men se det som barnslig avundsjuka, för det är nog det det bottnar i.

    Svara
  11. Liv

    Ja, vad ska man säga som inte redan sagts i ovanstående kloka kommentarer. Jag kan bara kallt konstatera att den siste idioten inte är född … Jag har ett hett tips till Lena: jag tycker att hon skulle kunna ta och bjuda oss alla nyfikna på en video där hon själv rider valfritt GP-program och visar hur det ska se ut. Därefter kan hon väl slå en signal till Bosse Jenå och berätta att de har missat Sveriges största dressyrtalang som ligger i buskarna kring södra Skånes tävlingsplatser och lurar alldeles bortglömd och okänd. Det blir ju lite likt Idol faktiskt. Just svenska dressyrlandslaget behöver väl lite förstärkning och nu när en sådan talang som Lena visar sig finnas till hands (och dessutom oupptäckt!) så kan det ju inte bli bättre! BINGO!

    Svara
  12. Cecilia

    En något plump kommentar med låg innehållsmässig kvalitet postad i ett forum valt med omsorg (?), men per definition har förstås Lena rätt att uttrycka sin åsikt precis som alla andra. Sedan att det hade varit bättre att säga det direkt till Birgitta än att vara barnslig nog att posta det på FB (om man nu vill säga något alls) är väl en annan sak.

    Min poäng är dock: Hur många av oss som kommenterat inlägget här (och Birgitta själv för all del) har inte någongång uttryckt oss negativt om det vi sett på banan på någon tävling? Men så länge man inte gör det direkt till den det gäller utan tar det bakom ryggen på vederbörande är det okej, eller? För mig är det lite dubbelmoral och jag vet iallfall att JAG många gånger har kommenterat andras ritter i negativ bemärkelse med någon kompis på läkaren och jag tror inte att jag är ensam om det här. Eller det kanske jag är…

    Svara
    • Birgitta

      Tycker att steget är väldigt långt mellan att kommentera vad det nu än må vara två vänner emellan och på ett forum som kan läsas av hundratals/ tusentals/ miljoner människor.

      Det man säger vänner emellan vet man ju också oftast vad det står för, just för att man känner varandra medan man måste vara långt mer försiktig med vad man skriver när vem som helst kan läsa- personer som kanske tolkar in allt möjligt just för att de inte känner den som som står för uttalandet.

      Och jag tycker absolut att man SKA få både tycka och säga negativa saker om andra men det gäller att välja rätt forum och att också tänka på HUR man säger det man säger om man nu tvunget måste uttala sig.

      Svara
    • Liv

      Det är väl knappast dubbelmoral att sitta och kritisera (eller anmärka) ekipage från läktaren och sedan tycka att man inte borde gå bort till ryttaren i fråga (som man dessutom inte känner) och ge denne all kritik och alla synpunkter man haft på nyss avslutad ritt. Det kan vara något av det dummaste jag hört. Då innebär detta att man aldrig någonsin ska kunna tycka någonting högt (utan att den berörda personen hör eller tar del av det man tycker). Hur skulle det se ut egentligen? Och hur skulle det omvända se ut, om allt vi tycker direkt skulle levereras till berörd part? Ja då skulle ju till exempel stora tävlingar inte gå att anordna, för efter avslutad ritt skulle alla i publiken som har något att invända springa fram till ryttarna och överlämna kritiken. Sedan kan det ju faktiskt också vara så att många aktivt väljer att inte överlämna viss kritik (oftast den av det negativa slaget) av ren omtanke. Det kanske inte är så roligt att säga (i VISSA fall säkert en sanning) till en person (som DESSUTOM inte bett om det) och som säkert skulle ta mycket illa vid sig. Din tanke om dubbelmoral ter sig oerhört märklig, i min värld.

      Svara
      • CeciliaL

        Bra skrivet, Liv!

        For ovrigt tycker jag det ar oundvikligt att man ibland ”bitchar” bakom ryggen pa folk. Det betyder ju inte att man vill att de ska fa hora vad man sager, men saaa himla snall ar iaf inte jag att jag enbart uttrycker positiva och vanliga asikter om folk eller djur eller saker jag ser! Sa sent som igar var jag pa en liten lokal ridklubbstavling och sag den absolut smackfetaste hast jag nagonsin sett i hela mitt liv, det var helt chockerande – taxben med ett ENORMT flaskberg pa. Alltsa, man KUNDE inte avhalla sig fran att reagera. Men jag skulle inte DROMMA om att saga nagot till agaren (som for ovrigt var valdigt fet ocksa), aven om jag klackte ur mig en viskad kommentar till min kompis. Dubbelmoral? Njaee… Tycker nog att dubbelmoral hade varit om jag dessutom gatt fram till ryttaren och sagt ’aaaah, vilken fin hast du har’ eller liknande?? DET ar dubbelmoral for mig, att uttrycka tva helt olika asikter, beroende pa vem man talar med, inte att uttrycka en negativ kommentar (bakom ryggen eller rakt ut). Gissningsvis hade den dar Lena inte gatt fram till Birgitta och sagt att hon tyckte B gjort en toppenritt/ borde vunnit, for att sedan skriva nagot taskigt pa FB?

        Svara
  13. Liv

    Sedan bara måste jag komma med ett inlägg till i debatten. Lenas kommentar till Birgitta innehåller så ofantligt många stavfel och grammatiska fel att jag knappt orkar räkna dem. Kanske dags att börja lägga lite energi på stavning och svenska språkets skrivregler än att hänga vid (enligt mig) URTÖNTIGA ansiktsboken och spy ur sig oväsentligheter som ingen bett om?

    Svara
  14. rackemarie

    Läste den dumma kommentaren och tog för givet att det var en ungdom som skrivit den, men såg att det var en ”dam” i min egen ålder! Pinsamt värrre. MEN: Kan det vara så att hon blivit utsatt för ett ”facerape” eller fått sitt konto kapat? Värt att kolla kanske?

    Svara
    • Birgitta

      Marie: det var min absolut första tanke (facerape) men så var det tyvärr inte. Jag kan också leka detektiv när jag vill…..

      Svara
  15. Lena

    Vågar knappt kommentera med det namnet jag har 🙂 Men jag är en helt annan Lena, mycket långt ifrån. Såg kommentaren och förundrades över språk och budskap. Skulle vara intressant att få veta motiv. Varför hon skrev som hon gjorde, hur tänkte hon och vad ville hon uppnå. För övrigt var det ett fantastiskt plumpt och onödigt inlägg. Att tala är silver, att tiga är guld. Om domaren har placerat ett ekipage på en viss procent, då vet domaren bäst. Det är enbart fördummande att säga något annat. Lycka till i framtiden.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>