Jag pallar, gör ni?

Efter att jag hade tagit bort Kreon och börjat rida Zack upplevde jag i början en helt ny känsla; det var så ”kort ner till marken” när jag hoppade av. Jag liksom landade väldigt abrupt när jag hoppade av för min kropp förväntade sig en längre sträcka ner till marken.

För jag har ju i så många år haft stora hästar; Heron (173 cm), Decima (170), Archie (168), Kreon (170 cm) så när lille Zack (164 cm) kom in i mitt liv kändes det litet.

Numera tycker jag att det är låååångt till marken- när jag har vant mig vid Zack och ska hoppa av Vicke (173 cm).

Uppsittning har sedan väldigt många år tillbaka skett medelst pall och det skäms jag inte ett dugg för.

Fick förklarat för mig av en sjukgymnast att detta var det bästa sättet att skona både sin egen rygg, hästens dito och sadeln/ stiglädret så sedan dess har jag fortsatt med detta hjälpmedel.

Hur gör ni när ni sitter upp? Gör ni det au naturel eller ställer ni er på något?

Jag börjar undra om jag ens hade KLARAT att sitta upp utan pall :), så många år sedan var det som jag provade….

27 kommentarer Skriv kommentar

  1. Susanna

    Jag använder alltid pall! Finns det ingen pall använder jag det som finns att tillgå; sten, bänk, jordhög, osv. Hoppar bara upp utan om jag absolut måste.

    Svara
  2. Eva i Lux

    Jag sitter också alltid upp med pall, just av de skäl du nämner. Dessutom har jag ju dåliga knän, så det är ett bök utan. Prima glider jag nerför, men Calvin brukar jag ställa upp vid pallen (om den är där, våra pallar brukar använda sina fötter) när jag sitter av. Egentligen bara som en rutin, ”nu är vi färdiga!”

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Vi sitter också alltid upp från pall på våra hästar – den minsta är 160 och den största 170. Den minsta har jag inga problem att sitta upp från marken på, men använder alltid pallen ändå. Den största måste jag sänka stiglädret några hål för att fixa från marken, särskilt om jag har hoppsadel – men det känns ju rätt onödigt. Vi har en sån där ihopfällbar pall i sadelskåpet på släpet. Maken sitter upp från båda håll, men det fixar inte jag 🙂

    Svara
  4. Trasselkvast

    Säger precis som Susanna, och försöker sitta upp från varannat håll varannan dag. Men jag kan fortfarande hoppa upp indian-style om jag måste. Tilly blir dock oerhört förolämpad av detta – möjligen för att det inte längre är särskilt graciöst.

    Svara
  5. jannike

    Pall eller vad som helst som är upphöjt. Provade hoppa upp på min 175 cm häst i somras utan pall, gick precis. Skönt att veta att det går iaf

    Svara
  6. Pernilla

    Jag hoppar också alltid upp ifrån pall! Hästar jag haft innan har jag bett att bli ”uppslängd” på om inget att stå på finns att tillgå. Min tanke har alltid varit att det måste va mer skonsamt för hästens rygg och sadeln dito. Kul att se att resten har samma tanke.

    Hästen jag har nu var otroligt uppsittningsskydd när jag fick hem henne då den som försökt rida in henne helt ohanterad, hade stått på pall och slängt sig upp i farten. Så det enda som funkade på henne det första året utan att sätta livet till vid uppsittning var att ”klättra” upp på henne ifrån marken, då hon fick fullkomlig panik när man ställde sig på en pall. Krävdes lite smidighet att svinga sig upp på 176 cm busig unghäst, men allt går 😉 Men jag märkte efter ett par månader att jag tyckte sadeln blev lite sne och kiropraktorn kommenterade också ömhet i vänster sida av ryggen på hästen. Efter mycket enträget övande så är hon nu gudasnäll att hoppa upp på ifrån pall. (två år senare.. skam den som ger sig!) Och sadeln jag skaffade efter klättrandet är fortf rak o fin och enligt kiropraktorn är nu hennes rygg jättefin! Den enda förändringen jag gjort är ett sadelbyte (pga att den förra börjat se sne ut) och att jag hoppar upp ifrån pall. Så det ser ut som att min och även er andras teori stämmer utmärkt! 🙂 Palla på!

    Svara
  7. G

    99,9% pall, stubbe eller whatnot. Kan ta mig upp hyfsat smidigt utan men vill skona hästen.

    Svara
  8. Rackemarie

    Alla i stallet använder pall, ung som gammal, med liten häst eller stor. Absolut för både hästens, sadelns och min egen skull. Tror inte jag skulle komma upp utan att länga lädren rejält. Döttrarna kan sitta upp från båda håll, men jag har inte ens försökt från ”fel” håll 😉

    Svara
  9. Madeleine

    Använder till 90’/, pall eller liknande just för att spara våra ryggar.
    Men jag undrar verkligen om jag kan sitta upp från ”fel” sida.
    Men ska prova imorg.

    Svara
  10. Minstral

    Använder också pall på min lilla 155-märr:) Dock kan jag hoppa upp utan men gör det inte gärna.

    Svara
  11. sofia

    Pall använder jag, precis just av den anledningen att skona både häst & mig själv.

    Svara
  12. Birgitta

    Intressant att ingen sitter upp utan något ”hjälpmedel”. Är det en kärringgrej *GARV*? Undrar hur ungdomar gör….måste kolla vid tillfälle :)!

    Svara
  13. Hedwiginnan

    Jag använder det som finns tillgängligt men kommer upp från backe också om det behövs. Dock med viss tvekan om jag har mina stela, höga dressyrstövlar.

    En förnedrande erfarenhet jag har är från en kurs som jag deltog i förra året för Arthur Kottas. Av någon anledning, har aldrig gjort det tidigare, hade jag fäst kedjan fel på kandaret. Var lite stressad när jag satte på det..Alltså..när han såg det..:-O..tror han hade en utläggning på 10 minuter om hur förfärligt detta var. Sen sa han ” Now dismount and corrrrrect zziss”
    Hoppade av…rättade till kedjan o ser mig sen runt o inser att det inte finns någon palljävel. Hade självklart på mig dressyrstövlarna..så som lök på laxen fick jag även demonstrera en mindre graciös uppsittning.. (kravel)

    Svara
    • Birgitta

      Det är sådant som är kul att berätta om (och roa andra) EFTERÅT men gräsligt medan det pågår….Kan verkligen se det framför mig :)!

      Jag har ju ramlat av ett fåtal gånger vid hopptävlande och trots att jag aldrig hoppade upp utan pall annars lyckades jag vid dessa tillfällen FLYGA UPP på 173 cm höge Heron fast jag hade korta hoppläder. Det måste enbart berott på ren självbevarelsedrift- att jag inte ville göra bort mig ännu mer inför den förvisso inte så månghövdade publiken :)!

      Svara
  14. Marie

    Jag som 30 åring ( bör väl inte räknas som kärring haha 😉 ) sitter upp med pall och har gjort det sedan jag började rida privat för si sådär 15 år sedan… Men jag kommer upp rätt smidigt utan också men för och skona både häst och ryttare blir det pall, sten, stubbe eller liknande!! 🙂

    Svara
  15. Paula

    Mina hästar har haft följande mankhöjd: 170 cm, 170 cm, 160 cm och nu 152 cm (arab/halvblod). Alltid suttit upp med pall, fast måste erkänna jag ofta slarvar med nuvarande hästen eftersom det är så lätt att bara svinga sig upp :). Dom där jättarna jag ägde tidigare- flög/hoppade man av i skogen var man ju tvungen att söka rätt på en sten för att ta sig upp… och alltid ha lite diskret en pall till hands på kurser.. Mer små kusar åt folket ;).

    Svara
  16. Lina S

    Jag som är 22 använder alltid pall eller annat förhöjt föremål när jag sitter upp trots att hästen jag rider nu bara är 162 i manken och jag själv är 180 lång. Har använt pall till 99 % sen 2011 – där tog ungdomens smidighet visst slut 😉

    Svara
  17. Lena

    Pall eller annat upphöjt! Skönare för både mig och lilla häst. Men ibland lite mer komplicerat om man sitter av där dito hjälpmedel saknas. Visst, jag kan nog ta mig upp (hästen är 1,63 över havet) men det är definitivt inte vackert 🙂

    Svara
  18. Anonym

    Du ska inte skämmas ett dugg! Förr i världen (när jag var ung, och solen sken och fåglarna kvittrade, rådjuren skuttade på ängen…) Nänänä, inte alls så, bara skojar.

    Men faktum är att förr när jag var fit for fight och pållarna dito, så använde jag ändå alltid uppstigningspall, just för att skona såväl häst som ryttare, min fråga då som nu skulle i så fall vara: Varför inte?!

    Höll mig med hästar mellan 160 – 175 cm i mkh, men oavsett häst – alltid pall! 🙂

    Svara
  19. CeciliaL

    Alla mina hastar har varit araber eller anglo, och max 160 cm. Brukade inte anvanda pall forut, men rakade trana Archie att parkera sig vid grinden (eller vad som fanns att tillga) sa att jag bara kunde kliva over och satta mig pa honom, och det var ju bekvamt och skonade bade sadel och hast. Sa jag fortsatte av bara farten, iaf med honom. De andra har val inte varit sa dar toppenbra pa att sta stilla bredvid nagot, sa dem satt jag upp fran marken pa, men nya hasten ar betydligt hogre och efter att sadeln halkat pa sniskan pa honom ett par ganger forra sommaren sitter jag bara upp med pall. Nu HAR jag t o m en pall specifikt for andamalet! 😀

    Nu har jag ett helt nytt ’problem’ – jag lat dottern (6 ar) sitta upp pa ponnyn med pall, och tankte inte pa att hon ju maste lara sig att sitta upp fran marken! Jag menar, pa Pony Club kommer de ju hoppa av och pa manga ggr och maste kunna sitta upp igen! Sa det far vi ova nu, sent omsider, haha!

    Jag har ALDRIG (ens i min ungdom) kunnat svinga mig upp… Klumpig och dalig pa gympa som jag var…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>