Dagens (samvets)fråga

Scenario:

I ditt inackorderingsstall står en hästägare som du länge varit ”skum” på- människan berättar dagligen den ena mer fantastiska historian än den andra om saker som du av olika anledningar helt enkelt inte kan tro är sanna/ har hänt.

Du blir mer och mer övertygad om att personen är mytoman och tycker dig ha ganska många exempel på saker som personen berättat och som inte stämt.

En dag hör du hur personen refererar till en nyligen avverkad träning som du bevittnat i sin helhet.

Personen beskriver att saker skulle ha skett under träningen (tex galoppombyten) som personen inte varit i närheten av.

Vad gör du:

* Ingenting

* Ingenting mer än att du ”varnar” dina stallkamrater för att personen är en mytoman.

* Ser vid detta eller annat lämpligt tillfälle till att konfrontera personen med de lögner som levereras.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Susanna

    Jag gör ingenting. Om jag själv verkar tycka att hen ljuger mycket så är jag säker på att alla andra runt omkring också ”lurat ut” det för egen maskin. Personen som du beskriver (det finns ju en del sådana) ljuger nog mest för sig själv och är säkert genomskådad av de allra flesta runt omkring.

    Svara
  2. Titti

    Säger inget men roar mig kungligt när jag hör alla lögner!! För är personen i fråga så dum att hon/han hittar på saker som uppenbart är lögn, så länge om det handlar om enbart personen i fråga, så låt den hållas. Om de blandar in andra i sina lögner så får man ju säga till!!

    Svara
  3. AnnH

    Orkar inte bry mig det minsta så länge inte det är lögner om mig eller andra personer – dvs lögner som drabbar någon.
    Huruvida någon hittar »kryddar« kring t ex sitt ridpass tycker jag är helt ointressant. Blir hon/han gladare av det så …

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Det är väl absolut inget att bry sig om? Möjligtvis kan jag se det som underhållning om det blir fantasifulla historier.

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle faktiskt tycka att det var ytterst obehagligt att ha en mytoman i stallet och hade definitivt pratat med de andra inackorderingarna om jag hade bevis för lögnerna.
      Givetvis handlar det om kring VAD mytomanen hade ljugit men det finns ju en del som ljuger om ALLT och i ett stall kan detta skapa större eller mindre problem.
      Jag vill tex veta säkert att min häst fått det foder jag ställt fram på den tid då jag förväntar mig att det ska fodras. Jag vill också att min häst tas in och ut ur hagen på bestämda tider. Skulle min häst råka skada sig vill jag om möjligt veta hur detta har gått till.
      Låter man en mytoman sköta ovanstående kan vad som helst hända och den oron vill jag inte ha kring min fritid.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Fast en mytoman ljuger väl oftast för att göra sig själv intressant? Jag ser ingen självklar koppling mellan mytomani och att inte sköta sina åtaganden i stallet. Det senare får man självklart ta upp, oavsett om personen är mytoman eller inte – men jag ser det som två separerade saker.

        Svara
  5. Anonym

    Jag har en på jobbet nu som är mytoman, det vet ”alla” och ingen lyssnar längre på historierna som kommer, men jag tycker det är obehagligt… Jag vet ju aldrig när jag blir indragen i lögnen? För jag tänker inte OM det kommer att hända utan snarare NÄR, och jag hade tänk likadant om denna person fanns i mitt stall.

    Svara
  6. Msdeleine

    Nej tack till mytomaner.
    Men är det en person som bara finns lite omkring mig så kan det vara ganska kul.
    Om det råkar vara någon i min absoluta närhet blir jag djupt sårad.
    Tyvärr är det näst intill omöjligt att avslöja dom.
    För mig iaf.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>