Dagens (uppstallnings)fråga

Läste att en bloggkollega söker ny stallplats vilket fick mig att fundera över vilka KRAV/ÖNSKEMÅL man kan ha när man letar efter en bostad till sin häst.

Själv skulle jag tex aldrig flytta till ett stall/ anläggning som inte kunde erbjuda följande:

* Ridhus med bra och SKÖTT underlag. För mig spelar det ingen roll om ridhuset är 200 x 500 meter om bottnen inte sköts (harvas regelbundet) eller om underlaget i sig är dåligt och liksom inte går att göra något åt- framför allt om det är för djupt.

* Hagar där hästarna är ute i vart fall 5-6 timmar om dagen och där det finns möjlighet att ha hästen ensam om man vill. Hur bra jag än kan tycka att det kan vara om hästar kan gå ihop så skulle det inte funka för mig med tex enbart en sto och en valackhage utan man måste kunna välja.

* Närhet till mitt hem och/ eller arbete- dvs helst inte mer än på sin höjd 20 minuters bilkörning men gärna mycket närmare. Bensinen blir bara dyrare och dyrare och tid spenderad i bilen kan användas så mycket bättre. Till nuvarande stallet kan jag cykla (även om det inte händer särskilt ofta) och till och med GÅ (det skulle ta ca 20 minuter).

* Bra foder eller i varje fall möjlighet att själv köpa och förvara foder på anläggningen.

* Möjlighet att slippa eget engagemang dagtid med tex lunchfodringar då jag inte kan åka ifrån jobbet.  Att morgon eller kvällsfodra liksom att släppa ut eller ta in hästar kan jag göra men att lämna jobbet för att sedan åka tillbaka- nej, det skulle inte fungera.

* Stallhyra på max 4.000:–/ månad (men då skulle det verkligen vara en superanläggning på alla vis för att jag skulle betala så mycket).

Sedan finns det saker jag mycket gärna hade velat ha på anläggningen men som inte utgör ett absolut krav som tex:

* Speglar i ridhuset

* Gräshagar

* Lunchfodring i hagen och därmed längre hagtid

* Parkering till hästsläpet

* Skrittmaskin

* Möjlighet att få en reducerad stallhyra mot att man utför vissa stalltjänster

* Bra uteridningsmöjligheter

Om jag ska ta mitt eget stall som exempel så uppfylls en del av mina önskemål medan jag har fått acceptera att andra omständigheter inte är optimala.

Som med mycket annat i livet handlar det här med stall i alla fall för mig om prioriteringar- en del känner man kanske att man absolut inte kan stå ut med medan man när det gäller annat får bita ihop tills bättre alternativ dyker upp.

Vad säger ni läsare?

Hur ser er kravspecifikation ut? Lever ert stall upp till denna eller skulle ni helst vilja flytta?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lena Westre

    Den anläggning jag stod på tidigare hade allt ovanstående utom anständiga hagar. Hästarna stod en och en i en liten ruta och glodde hela dagarna, man kunde slå ihop två rutor för att få en dubbelt så stor ruta och en kompis. Men då krävdes det en väldigt bra konstellation och det hade inte passat min lite tuffare häst.
    Han vantrivdes och jag vantrivdes att se på. För mig är det inte en tillvaro för en häst. Idag har jag inget ridhus ens på skrittavstånd utan måste traila drygt 10 min. Men min häst har idag en kompis och stora hagar året om, med gräs in i december till snön kommer. Då dem finns hemma hos mig är det i stort sett bara jag och min dotter som hanterar dem. Och han är lycklig vilket märks på ridningen som har utvecklats 110%. Självklart hade det varit perfekt med ridhus, det är det enda som saknas. Men det funkar ändå. Med varierad ridning i skog, på grusvägar och på utebana. Och en bra trailer. Så det viktigaste för mig är hästhållningen och bra utevistelse.

    Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi har allt detta utom skrittmaskinen men det är inget vi saknar☺

    Svara
  3. G

    Bra hagar, bra ridvägar, litet stall med flexibla ansvarsmöjligheter och max 10 min hemifrån. Står i bästa stallet nu men hade absolut jättegärna haft ett ridhus men det finns som man kan åka till på 10-15 minuter så det är inte hela världen.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Vi har ju köpt ny gård under året, och då fick vi ju sätta upp en liknande kravspec. Gårdarna häromkring är dyra och marken är svindyr, så det gällde att verkligen fundera på vad som är viktigt för oss.
    Bra mark var det första. Vi kan inte heller åka från jobbet för att fodra hur som helst utan det måste kunna funka att ha hästarna ute minst 10 timmar varje dag – och gå att fixa matlösningar till dem. Vi har nu 3 ha, varav en del är tät lövskog, och arrenderar ytterligare 1 ha åkermark som vi sått in bete på. (totalt kanske 2,5 ha rent bete, borde räcka till våra tre…)
    Sen ville vi ha ett bra stall, som är fräscht och luftigt och lättskött och underhållsfritt. Boxarna ska vara stora och säkra, särskilt med tanke på att vi ska ha föl. Det hittade vi inte, men vi hittade en fantastiskt fin stenbyggnad som vi nu gör ett superfint stall i.
    Egen belyst ridbana – helst förstås ridhus, men där sa plånboken ifrån. Det fanns förstås inte heller, men det finns en mycket lämplig plats för att bygga ridbana. Det finns även flera ridhus på ett par km avstånd.
    Ok ridvägar – det vet vi ju inte riktigt än eftersom vi ännu inte har hästarna här, men det ska nog funka till vardags. Sen har vi ju bara en mil till anlagda ridvägar i fantastisk natur, och ännu kortare till stranden, så vi kan ju i värsta fall köra för att rida längre turer.
    Sen ville vi inte bo på allra plattaste slätten (här är det i alla fall kuperat), ha vettig pendling till Malmö, helst med tåg (suveränt, tågstationen 2 km bort, 36 min resa) och så skulle ju huset vara i bra skick, utan renoveringsbehov och trivsamt.
    Inack-stallet där vi har hästarna tillfälligt skulle vi nog inte kunna tänka oss att stå i permanent, men det funkar för tillfället. En stor fördel är att alla tre hästarna kunde stå tillsammans och att hagarna är hyfsade – även där kunde hästarna gå ihop utan att behöva släppas ihop med andra. Det finns en ridbana och en liten ”skritthall” om ca 20×20 m, så vi kan hålla igång träningen. På vardagarna behöver man inte åka dit någon särskild tid, utsläpp, insläpp och fodringar ingår, men på helgerna får man hjälpas åt eller sköta sig helt själv.

    Svara
  5. rackemarie

    Allt på din önskelista (förutom skrittmaskin) finns på vår anläggning, Birgitta. Byt jobb och flytta hit, vet ja´ 😉 Den största nackdelen skulle i så fall vara att vi har alldeles för mycket vinter i våra trakter!

    För mig är det viktigt att det finns bra hagar, sund stallmiljö och RIDHUS (med bra underlag och SPEGLAR!)

    Svara
  6. Lena B

    Kravspecen har ju ändrats över åren för min del, beroende på hur resten av livet ser ut. Med tex småbarn hemma, prioriterar jag närheten till stallet och att det finns bra rid-och träningsmöjligheter på anläggningen. En period hade jag två hästar i olika stall, vilket innebar att jag åkte hemifrån halv fem och var hemma igen vid halv 10 varje vardag, hade inte funkat idag. En annan period hyrde jag ett eget litet stall, nästgårds till en ridklubb, vilket innebar att jag och en till tjej hade alla in-utsläpp och fodringar samt 1,5 mil enkel resa till stallet, hade inte heller fungerat idag…

    Svara
    • Birgitta

      Man behöver då inte ha barn för att vilja ha stallet nära- det skriver i alla fall jag under på.

      Långa avstånd innebär ju dels fördyrade omkostnader (högre bensinräkning) dels restid som hade kunnat användas till något vettigare.

      Det finns i alla fall 2 stall som jag tveklöst hade flyttat till om de befann sig på samma avstånd som nuvarande men då båda hade inneburit mellan 40-60 minuters körning i en riktning och det tar 3 minuter till där jag har hästen nu är valet solklart.

      Svara
  7. Bea

    Mina krav är:
    Ridhus, mycket utevistelse i hyfsade hagar (ganska stora, inte alltför leriga.), möjlighet att dela av hagar om hästarna inte trivs ihop, bra fodringsrutiner, möjligheter att rida ut, hindermaterial, och en möjlighet att påverka rutiner.

    Det har jag nu. Tyvärr har jag ca 4 mil till stallet vilket egentligen är alldeles för långt, men det är svårt att hitta stall med ridhus häromkring. Stod på anläggning innan bara ett par kilometer från hemmet men trivdes inte alls med rutiner eller människorna där, så därför är det bara att bita ihop och lägga den där timmen på vägen varje dag. Sen kan man inte få allt, det tror jag en del hästmänniskor skulle behöva inse, att man måste kompromissa.

    Svara
  8. Trasselkvast

    Jag är så nöjd så nöjd med mitt nuvarande stall, som har allt man kan önska utom skrittmaskin, vilket jag klarat mig utan hittills i mitt liv och därför inte saknar (även om det vore bra att ha).

    Fantastisk anställd personal, exakta dagliga rutiner, hästkompisar (som dock äter täcken, morr), utomordentligt foder, och det mesta ingår utom mockning och en kvällsfodring i månaden, som jag dock också sålt bort. Hästen trivs, och jag är så nöjd med att kunna slappna av i mitt hästägande. Smakar det så kostar det tyvärr, särskilt i Stockholm och så nära city, knappa 7 000 betalar jag i månaden, men för mig är det faktiskt värt det.

    Svara
  9. Anonym

    Nu var det manga ar sedan jag stod uppstallad hos nagon, men mina krav pa inack stall skulle vara:
    – ridbana med belysning. Visst, ridhus vore drommen, men ar EXTREMT ovanligt har i GB, finns i allmanhet bara pa SUPERdyra flotta anlaggningar for dressyrnissar i Surrey typ, i resten av landet har man tur om det finns en ridbana med hyfsat underlag. Jag skulle noja mig med ridbana, aven om ridhus vore harligt att ha ocksa. Dar jag bor finns det diverse ridbanor att hyra men nagra ridhus finns inte annat an pa ett fatal ridskolor.
    – BRA underlag som INTE ar djupt och INTE sluttar. Och att folk plockar bort sin skit nar de ridit dar.
    – utevistelse minst fran 8-16, langre sommartid om man vill (eller over natten pa somrarna, helst). Hagar som iaf har liiitet gras pa vintern, inte bara en lerig sorja dar hastarna star och tjafsar och sparkar varandra. Lunchfodring i hage har jag aldrig blivit erbjuden.
    – hage dar alla gruppmedlemmar kommer overens. Har statt dar det har varit en sto- och en valack-hage och min snalla valack fick da tre av sina ben sparkade i tur och ordning. Aldrig mer. Har aven statt dar det inte fanns NAGON utevistelse pa vintern och det gor jag ALDRIG om, det var det varsta nagonsin (jag blev blaendad av den bra tranaren/stallagaren, dressyrnissiga stallkompisen och tillgangen pa skrittmaskin osv).
    – gaaarna skrittmaskin – ridbana plus skrittmaskin vore idealet, da kan jag avsta fran ridhus om jag far bada dessa tva grejor (plus lampliga ridvagar, det kan jag inte avsta ifran).
    – BRA ridvagar med bra underlag (inte bara asfalt) och minimal trafik. Aven detta ovanligt i overbefolkade GB. Anledningen att jag kopte det hus jag har kopt ar att det finns ridning rakt ut i skogen (aven skogar har vi brist pa har! haha) och man behover inte rida i trafik overhuvudtaget.
    Sen tycker jag det ar viktigt att det finns forvaringsutrymme, bra ho/halm (kraftfoder koper jag sjalv), bra utrustning (eller plats att forvara sin egen skottkarra/grep etc) samt att det ar trevlig stamning och att man far komma dit tidigt och sent utan att kanna att man stor stallagaren. Speglar vore val bra, men det kan jag avsta. Parkering till slapet maste finnas. Stalltjanst har jag inte haft pa nagon av de manga stall jag statt pa, men det skulle jag kunna tanka mig om man pa sa satt kan fa litet ’ledigt’ sjalv dvs inte behova aka dit tva ganger om dagen som jag gjort pa nastan alla stall jag statt (tillgang pa utslapp/intagningshjalp ar ett annat krav jag nu skulle ha, skulle inte vilja kajka fram o tbx till stallet 2ggr om dagen).

    Som det ar nu har jag hastarna hemma och kan gora som jag vill – 2 hastar och en ponny, 4 acres (vad blir det… 1.7ha) uppdelat i 3-4 hagar med trampstolp. Kan ha dem inne eller ute som vadret kraver. Enda nackdelen ar 1. att jag maste mocka hagarna eftersom jag inte har tillrackligt med mark att lata allt ligga kvar och 2. att jag maste betala for hastvakt varje gang jag vill aka bort. Tja, och att jag inte (annu!!) har rad att bygga nagon ridbana! Vore kul att ha mera mark, sa man kunde gora eget ho och sa man kunde rotera hagarna och harva istallet for att mocka dem, men priset pa betesmark med ’equestrian use’ (inte bara ’agricultural use’) ar runt £10 000 per acre, om det ens finns att kopa… (som sagt, inte mycket land till overs i detta lilla o-rike).

    Svara
  10. Prick

    Jag värdesätter
    stallmiljö (luft/ljus/ljud)
    hagar (storlek/sällskap)
    hagvistelse (tider)
    uteridmöjligheter (underlag)
    nära hem

    Det är ungefär så jag har det idag = nöjd. Blir ju en del mil med släpet men fördelarna överväger än så länge nackdelarna (att göra allt själv).

    Svara
  11. jannike

    Bra hagar, gärna möjlighet att ha hästen ensam om behov finns.
    Bra uterittsmöjligheter
    Ridhus
    Stora boxar
    Möjlighet att köpa grovfoder gemensamt
    Möjlighet att köpa till vissa tjänster
    Max 1,5 mil hemifrån

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>