Lite om hur jag longerar

Jag har för flera år sedan skrivit ett inlägg om hur man tömkör (kanske också om hur man longerar men det har jag i så fall glömt 🙂 ) men eftersom många tycker att det är krångligt att hålla reda på 2 linor och föredrar att longera tänkte jag berätta lite om hur JAG gör detta- rätt eller fel får sedan var och en avgöra och välja om den vill ta till sig eller inte, helt eller delvis.

Till att börja med vill jag bestämt avråda från det man ser ganska ofta när folk longerar- en människa som står som fastnaglad på en och samma plats i ridhuset/ på banan medan hästen springer runt runt.

Jag är en stor älskare av BRA underlag och det finns inget som förstör detta lika snabbt och lätt som denna mänskliga staty eller rättare sagt hästen som springer runt den.

Det blir snabbt ett märkbart spår och det är både respektlöst mot den som kanske precis har harvat banan och de som ska rida efter en att förstöra underlaget på detta vis.

RÖR DIG när du longerar- det mår du bara bra av och enligt mig finns det ingenting som säger att hästen skulle få ett bättre jobb av att endast kunna springa runt på en begränsad cirkel- tvärtom; det blir ett onödigt slitage på hästens kropp.

I min värld ska du ha samma kontroll när du longerar som när du rider- att du inte sitter i sadeln är ingen ursäkt för att hästen plötsligt ska få lov att fara iväg, dra i linan, bocka eller hålla på med annat som du inte hade accepterat uppsuttet.

Detta kan man så klart behöva arbeta med om hästen är ovan och/ eller olydig men åter igen: det ska INTE tillåtas och ursäktas.

Vill hästen rusa i galopp- bryt av, trava lite och försök igen.

När jag longerar vill jag gärna att hästen jobbar i lång och låg form för att stretcha ryggen ordentligt och om du inte kan få hästen att gå i denna form ”av sig själv” (vilket är extremt ovanligt vill jag påstå) bör du använda inspänningstyglar eller chambon.

Att longera hästen oinspänd och om den inte går i form anser jag fullständigt meningslöst och rent av inte så bra- framför allt om hästen hetsar och/ eller springer med huvudet högt i luften och med sänkt rygg.

Om du har svårt att få hästen att sänka sig lång och låg kan du också försöka visa den vägen genom din egen kroppshållning (tänk gammal gubbe med ryggskott 🙂 ), dvs genom att själv luta dig framåt neråt, gärna medan du trycker ner linan lite (kanske till din egna knähöjd).

Du kan också säga tex ”kom ner” eller något annat kommando (”down”?) medan du gör detta och så fort hästen söker sig neråt så berömmer du ”braaaa”, ”duktig”, ”rääääätt”.

Som jag redan nämnt bör du förflytta dig medan du longerar, inte bara för att inte göra ett spår utan minst lika mycket för att ytan som hästen går på mer ska motsvara hur den går när du rider (för mindre ”kropps-slitage”).

Här får du så klart ta hänsyn till eventuella andra ekipage som kanske befinner sig på banan samtidigt med dig- klart bäst är om du kan vara ensam och inte störa andra men detta går ju inte alltid att uppnå och då får du visa hänsyn och tyvärr kanske begränsa din yta.

Hur länge du kan/ bör longera beror delvis på ytan- i sak är det inte mer ansträngande för hästen att springa runt i ett snöre utan ryttare på ryggen men om du måste stå på en liten volt sliter detta för mycket om du ska hålla på några längre stunder.

Rätt utförd är longering inte alls så tråkig som den kan se ut FEL utförd-dvs häst som bara springer runt runt utan man kan både variera gångarter, tempo och form. Man kan också göra halt, byta varv ofta, låta hästen gå över bommar eller cavallettis eller rent av hoppa låga hinder (Kreon kunde hoppa 6 studshinder på rad utan minsta problem så att han kom upp i över 100 språng/ tillfälle).

Jag har till och med longerat i grimma (med en häst som var mycket lätt att få att gå i form) och hack men detta är överkurs och har egentligen bara varit lite lek från min sida- det kan man ju också tillåta sig ibland :).

Men annars ska man, tycker jag, generellt ”bruka allvar” när man longerar, precis som när man rider och kan då ha stor nytta av att hästen kan springa fint i snöret om man av någon anledning inte kan rida.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Paula

    Jag tycker det bara är chambon som funkar hyffsat vid longering- alla andra hjälptyglar motverkar sitt syfte. T ex bilden du lade ut tidigare skulle inte jag kalla avslappnad häst i lång och låg form- det är fysiskt omöjligt för hästen att jobba korrekt med sin kropp när den är så där inspänd. Det här ser däremot trevligt ut: http://www.tyrashastar.se/wp-content/uploads/2013/11/joe_svav.jpg . Man kan få en liknande form av en väldigt löst spänd chambon och belöna hästen så fort den söker sig nedåt.

    Svara
    • Birgitta

      Håller med att chambon är bättre- min (ca 25 år gammal) har tyvärr gått sönder.

      Håller också med om att bilden inte visar en häst som går optimalt i lång och låg form ( ville visa ryggvärmaren och tog kortet innan hästen var som bäst uppvärmd).

      Men jag förkastar inte inspänningstyglar.

      Svara
  2. rackemarie

    Hööks har en bra variant också av inspänning, elastisk med en rörlig rulldel som gör att man kan ställa lite också. Tycker den funkar bra vid longering.

    Gör som du, Birgitta, och växlar mellan raka och böjda linjer. Vill gärna ha medhjälpare om jag ska tömköra då jag känner att det är lite svårt med linorna just, men longering fixar jag galant 😀

    Svara
  3. Anci Mårtensson

    Hej Låter underbart:), men vad gör man när man har en häst som oftast blir
    tossig, vill tjoa runt, ibland sparka, bocka. Eller stannar och vänder sig med ansiktet mot en.
    Har även haft personer som verkligen kan och upplever det som ’dumheter’ Och fått rådet att longera av henne emellanåt innan ridning p.g.a för mycket energi.
    Lite bättre just nu, då det är varmare ute är hon något lugnare. Mörkare, kallare tider är det hopplöst. Har bara tillgång till paddock i närheten.
    Är kollad av massör.

    Svara
    • Birgitta

      Om du redan gör som jag beskriver i inlägget och har hästen inspänd har jag nog inga fler råd att ge 🙂 .

      Viktigt dock att du visar att hästen INTE får sparka mot dig- då ska den ha sig en smäll med pisken tycker jag (så hade en annan häst ”straffat” den om den gjorde så mot den).

      Vill din häst rusa, bocka osv så får den väl springa sig lite trött- försök att vara följsam i linan så det inte blir för mycket ryck och stopp men se som sagt till att den är inspänd.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>