Dagens (sill)fråga

sill

Idag kommer en fråga som verkligen inte har det minsta med HÄSTAR att göra, möjligen med djur i någon form :).

Men i morse såg jag denna länk på Facebook och i stället för att förfasa mig var faktiskt min första tanke ”men herregud…hur många barn ÄTER (inlagd) sill”.

Men det kanske det finns massor med barn som gör och kanske är jag väldigt fördomsfull bara för att JAG aldrig skulle stoppa en rå fiskbit i min mun ens under pistolhot?

I min värld är sill-ätande något som (svenska) människor på +30 MÖJLIGEN ägnar sig åt- inget för barn och ungdomar?

Så vad säger ni mina läsare? Äter ERA BARN sill och äter ni sill?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bodil

    Nix, helt rätt analys! Men lax äter de. Sedan kan jag aldrig tycka att sättet de gjorde det på är ok! Åka ut och TA laxen och sillen?!?! När kocken håller budget och har planerat så att pengarna ska räcka till deras julbord?!?! Ser det som rent maktmissbruk!

    Svara
  2. Åsa T

    Jodå, barn kan visst äta sill. Alla mina tre har sedan tidig ålder gillat sill, lax, räkor, kräftor, hummer….. Jag tror att mycket mat ska man vänjas vid. Jag gillar inte föräldrar som hela tiden ger barnen annan mat än den de själva äter. Hur ska då barnen lära sig? Mina har alltid smakat på allt, att de sedan gillat god mat har ju bara varit roligt. När de fyllt år har de alltid fått önska sig en maträtt, så vi har ätit kräftor i mars och hummer i april. Oxfilé har också varit en favorit. Dyrt men kul! När jag åt sushi första gången tyckte jag det var sådär… Nytt och konstigt. Idag älskar jag det! Som sagt tror man måste vänja sig för att uppskatta…..

    Svara
    • My

      På ett program med Anna Skipper sa hon att barnen präglas upp till sju års ålder av vad de smakar på då. Jag har aldrig gillat varken sill eller annat och alltid varit kräsen, men kompisar har ätit både sill, kräftor, lax och allt annat utan att fundera 🙂

      Svara
  3. Lotta

    Även mina barn har älskat inlagd sill sen de var små 🙂 …och grönsaker …och havregrynsgröt.
    Aldrig reflekterat över att man kan ge barn annat än man själv äter och då har inte de gjort det heller. Sen gick de i Waldorfskola och där var det ju nyttig, ekologisk mat med mycket bönor och linser och rena matvaror.

    Svara
  4. Bodil

    Mina har aldrig fått någon annan mat än den vi ätit men å andra sidan har vi inte sill varje vecka så tillvänjningen kanske har haltat… Men de flesta jag känner började inte äta sill förrän i vuxen ålder.

    Svara
  5. Nina

    Jag har ”alltid” älskat sill och så även mina syskonbarn ända sedan de var små.
    Får de välja frukost blir det tveklöst ”sill och ägg” och när de plockar från frukostbuffé blir det både lax och sill om det finns. 🙂
    Å andra sidan är de också uppvuxna med att man smakar på all mat och de är faktiskt så gott som allätare än så länge (de är 5 och 7 år)

    Svara
  6. G

    Äter inte sill och inte barnen heller. Jag var supersjåpig med mat när jag var liten och fick ingen specialmat så det vete fasen om det spelar någon roll faktiskt. Det enda som hände var att jag blev duktig på att smussla undan mat för att det skulle se ut som jag ätit. I vuxen ålder äter jag det mesta förutom inälvsmat, svamp och sill då (o lite annat) så det verkar gå över med åldern :D.

    Svara
  7. CeciliaL

    Började själv äta sill för typ 3 år sen, och bara för att vara artig. Döm min förvåning när jag upptäckte att det faktiskt var gott! Min flicka är som du vet en mycket förnuftig tjej och brukar nästan alltid prova innan hon bestämmer sig för om hon tycker om nånting eller ej, äter det mesta faktiskt. Fast det hade inte fallit mig in att erbjuda henne sill, då jag ser det som vuxenmat. Hon äter lax, kräftor, oliver och alla möjliga saker som jag oxå ser som vuxenmat.

    Svara
  8. Moa

    Jag har alltid ätit sill, fast när jag var liten gillade jag bara vitlökssill och vanlig inlagd sill. Numera äter jag i princip all sill. 🙂 Har alltid ätit vad mina föräldrar ätit.

    Svara
  9. Annelie Magnuson

    Iris äter det mesta, så även sill!! Hon äter i o f sig saltgurka, inlagd rödbeta, svamp och annat som barn inte brukar gilla så jag tror inte att hon är representativ för sin åldersgrupp.

    Svara
  10. Bianca Bugge

    Arve äter också sill, saltgurka mm. Tror att rätt många barn gillar den lite salta/beska smaken om de får lov att prova några gånger? Eller så är inte Arve så representativ heller 🙂

    Svara
  11. Görel

    Min brorson har ätit inlagd sill sedan han var liten. Det var ganska pinsamt när vi var på Julmarknad och han parkerade sig vid provsmakningen av inlagd sill. Han kunde stå där och provsmaka hur länge som helst. Eftersom vi var där för att ingå i en historisk modevisning hade jag inte pengar med så jag kunde köpa några burkar. 😉 Jag höll mig långt ifrån.
    Vad jag minns har jag själv också ätit sill sedan jag var liten.

    Svara
  12. CeciliaL

    Pga den här tråden gav jag dottern senapssill (förutom laxen som hon brukar gilla) och hon åt upp alltihop o tyckte det var gott! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>