Är du ett träd?

Nej, själv tycker jag INTE att jag är ett träd eller något annat för hästar lämpligt att klia sig på men Vicke verkar inte hålla med.

Jag får knuffa bort honom ganska hårdhänt ibland då jag varken har lust att bli puttad på eller nersölad av svett/ spott/ foderrester.

Men vad säger ni läsare om denna ”kärleksförklaring” (läs: dominanshandling):

Låter ni hästarna klia sig på er? Tycker ni att det är gulligt, irriterande eller bryr ni er inte ?

träd

19 kommentarer Skriv kommentar

    • CeciliaL

      Samma här.

      Tycker för övrigt inte att det är nån dominanshandling, bara ohyfsat.

      Svara
      • My

        Jag upplever inte det som någon dominanshandling, Luzifer bossar ju över Primeur i rang när det gäller mat, men Primeur kan mycket väl klia huvudet mot Luzifer och vice versa, så jag tror mer det handlar om att man har klibehov och då råkar den andra stå lämpligt till. Mina pojkar får inte klia sig på mig utan min tillåtelse eftersom jag är en liten och klen människa, men däremot kliar jag gärna dem i huvudet och låter dem ”klia” mot mig då, eftersom det verkar som att det inte är mycket som klår att bli människokliad (våra händer är ju väldigt bra redskap till att klia, bättre än de flesta andra alternativ hästarna har).

        Det här med att hästar ska domineras (precis som hundar) har gått lite till överdrift tycker jag. Ja, det ska vara säkert för mig att hantera dem, men de behöver inte vara totalt dominerade, för mig är det mycket mer värt att ha en häst som vet att jag lyssnar på den och att jag försöker tillgodose den hästens specifika behov (t ex har Primeur och Luzifer inte samma behov). Om jag behandlar dem med respekt får jag respekt tillbaks. Om jag alltid har deras välbefinnande i huvudet, så är det också lättare att göra även otrevliga saker mot dem. Jag anser att jag ska kunna förklara allt jag gör för dem som att det är för deras och vår skull, inte mitt egos skull. Det är så jag gör för att kunna hantera mitt samvete, för jag kan inte leva med att jag tvingat dem att göra något de inte trivs med för MIN vinnings skull. Om det skulle visa sig att Luzifer hatar dressyr, då får han slippa det. Jag försöker tänka som om vi var en flock, var och en ska göra det den är bäst på för, då fungerar flocken bra och alla mår bra. Jag tycker vi har lyckats bra med det nu. Själv ser jag mig som flockens koordinator, den som ser till att flocken fungerar, både som hästflock men också att den fungerar i vårt människosamhälle. Jag försöker tillåta hästarnas naturliga behov men sätter också gränser där det behövs.

        Svara
        • Minstral

          Det mesta jag gör med mina hästar är för mitt egos och min vinnings skull. I gengäld får de mat och omvårdnad av mig, den timmen jag ska göra något med dem får de anpassa sig till vad jag vill göra. Sen kan de få vara hästar de andra 23:)

          Svara
          • My

            Så har jag också sett det, men sen råkade jag komma på att det här med egot är ganska ytligt. Jag tycker inte det är givande att göra saker för min skull, om inte hästen tycker det är roligt.

          • Birgitta

            Nu är detta en troligen högst hypotetisk fråga men vad skulle du göra den dagen du tycker dig veta att din häst inte tycker om att bli riden ALLS? Skulle du ge upp ridningen?

          • Minstral

            Fast jag tror inte att hästar tycker något är roligt på samma sätt som vi gör det. När det gäller ridningen får jag ju forma den så att hästen är tillfreds och känner sig duktig, blir hästen missnöjd eller uttråkad får jag välja andra vägar att nå mitt mål.

            Så länge hästen går lätt att ta i hagen så förutsätter jag att den tycker det är okej med vad vi än ska hitta på. Hästar som man måste jaga i timmar misstänker jag att de tycker det mesta som matte/husse ska göra är skit;) Obs, inget vetenskapligt, bara mitt eget resonemang;)

          • Birgitta

            Ja, det är verkligen inte lätt att veta vad hästar tycker och tänker och de gör det säkert inte på samma sätt som vi människor. Att hästar dessutom är både fysiskt och psykiskt tåliga påverkar ju också.

            Jag har faktiskt på över 25 års hästägande aldrig haft en häst som verkat ”allmänt missnöjd”, alla mina hästar har för mig varit snälla att hantera, varit tillgivna, lätta att ta i hagen, ätit bra, varit fina i hull och hårrem osv.

            Kanske skulle man kunna tolka detta som att de triv(t)s?

            För det finns ju bevisligen en hel del hästar som är väldigt besvärliga på alla möjliga vis- i alla fall om man läser på forum som Bukefalos tex 🙂 .

            Där är det hästar som bockar, stegrar, skenar, inte går att sitta upp på, kastar av ständigt, matvägrar, vägrar låta sig fångas i hagen, vägrar gå in i transporten, hugger, sparkas och hotar både människor och andra hästar, osv osv…..

        • Birgitta

          Du är snäll du :)!

          Skulle det visa sig att Vicke börjar hata dressyr skulle jag SÄLJA honom :).

          Något förenklat resonemang men ja, så skulle det bli rent krasst.

          Hur mycket jag än älskat och älskar mina hästar har jag dom liksom inte för deras egen skull utan främst för MIN skull och till det jag vill.

          Så klart blir det bäst om man är överens och är samspelta men jag skulle aldrig sluta med dressyr om hästen tröttnade- då skulle jag byta häst och sälja hästen någonstans där den fick fortsätta att ha det bra precis som jag skulle fortsätta att ha det bra med en annan häst.

          Efter mer än 30 år med hästar har jag verkligen insett lyckan i att just ha en lämplig häst och skulle idag inte tveka lika länge som jag gjort med tidigare hästar innan jag lät våra vägar skiljas åt.

          Livet är kort, tiden går så fort och man kan ha så underbart roligt med den rätta hästen :)!

          Svara
          • My

            Precis – du skulle ju sälja, alltså är du inte ego, eller hur? Och du skulle ju inte sälja hästen till det som du själv inte anser den passar. Så du tänker både på dig och hästen 🙂

          • Birgitta

            Ja, jag tänker på både mig och hästen men så som du beskriver ditt agerande låter det som att du bara tänker på hästen och inte dig själv. Eller spelar det dig ingen roll om du plötsligt inte kan göra det DU vill för att hästen har ledsnat?

  1. G

    Innan jag fick höra vad kliandet verkligen betydde så brukade jag mest skratta medan jag kliade tillbaka eller lite halvengagerat puttade bort huvudet men nu är det nej som gäller. Jag är inte ett lågrangat träd, tack så very much 🙂

    Svara
  2. jannike

    Det är förbjudet så länge inte jag kliar honom och han ger en respons. Men självmant från honom, aldrig. Samma med att klia huvudet mot benet med tränset på, big NONO

    Svara
  3. Emma

    Nope, tolererar det inte. Blir vansinnig på hästar som bufflas/försöker klia sig på en, de hästarna är inte rätt uppfostrade enligt mig. Dessytom riskerar man ju att bli knockad, inte så skönt…!

    Svara
  4. Birgitta

    Själv är jag väldigt restriktiv med kliande av flera anledningar.

    Dels kan hästar bli lite väl hårdhänta ibland och klia sig mot en så att man nästan tappar balansen om man inte är beredd, dels kan man bli väldigt skitig/nersölad och dels kan saker gå sönder om tex huvudlaget fastnar i något eller river upp en stickad tröja eller whatever.

    JAG kan ibland klia hästen men den får som sagt inte ”komma farande” hur som helst och liksom förutsätta att ”här är det fritt fram”- det accepterar jag inte.

    Svara
  5. Linda

    Tror inte att det är dominans men ohyffs.
    Jag brukar säga ”nej jag är inget träd”. Fast mina hästar kliar sig aldrig på mig så där buffligt nu, dom har nog förstått att man inte kliar matte så. Dom kan testa på andra ibland dock.
    Dom har även förstått att människor är ömtåliga och om man ska klia tillbaka så får man inte använda tänderna utan bara mulen.
    Däremot kan dom ibland be om att bli kliad och jag håller fram handen som en kratta så får dom själv styra kliandet.

    Svara
  6. Minstral

    Nej, får inte klia på mig, av alla anledningar som räknats upp här ovan. Jag har aldrig sett en ranglåg häst få klia sig på en som står högre i rang, däremot tvärtom. Jag bestämmer om hästen får vara inom mitt område. Helt enkelt så är det jag som bestämmer över hästen så länge vi gör något tillsammans.

    Skulle min häst inte vilja göra något för att det är tråkigt får jag väl se till att det blir roligt:)

    Svara
  7. Frida

    Låter inte min häst klia sig mot mig, helt enkelt för att det är obekvämt för mig och det är jag som sätter reglerna (vill jag tro i alla fall du hade kanske fått ett annat svar om du frågat min häst 😉 )

    Svara
  8. Lena L

    Mina hästar får klia sig på mig, de gör aldrig det på andra och det är nästan som de klappar mig med sina stora huvuden. Jag älskar det och det känns som vi myser. Jag har aldrig sätt en häst stå och klia sina huvuden mot ett träd, däremot sidorna och rumpan. Däremot kliar de sina huvuden mot varandra, det ska ju vara mjukt. Vet att många säger att det dominans, men tycker inte alls att det stämmer.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>