Lite om att ”lämna bort” sin häst och ett blogg-tips

Idag blev jag tipsad om en nystartad blogg där jag mycket igenkännande läser detta inlägg.

Jag kan absolut instämma till 100 % då jag under mina mer än 30 år i häst-intressets våld  har sett exakt samma exempel som skribenten tar upp kan hända om man lämnar bort sin häst till någon för utbildning.

Och det må väl vara hänt att man som tex ”utbildare” låter sina hästskötare (som ibland är väldigt duktiga…och ibland inte…) rida på kundernas hästar men vad jag vänder mig emot är att jag är tämligen övertygad om att detta många gånger sker UTAN ägarens goda minne.

Har man kommit överens om att ”3 av veckans 7 dagar är det min hästskötare Lisa som rider” så absolut FINE men om det sker fast hästägaren, kanske naivt, tror att det är utbildaren som sitter på hästen 4-6 dagar i veckan, nej, då är det inte fine enligt mig.

Samma sak vad gäller tex hagar.

ATT det finns hagar betyder verkligen inte per automatik att den för utbildning inlämnade hästen ska få gå i dessa så som den är van och det är också fine, om man vet förutsättningarna.

Men man är farligt ute om man tror att alla, även seriösa utbildare som tar hutlöst betalt, har samma syn på det här med hagvistelse som man själv.

Kanske får hästen inte alls gå i hagen dagligen eller så tycker utbildaren att 2 timmar i denna är mer än good enough- det har jag sett många exempel på.

Så jag säger som inläggs-skribenten ovan och som man också tipsas om i en pågående tråd på Bukefalos: ta referenser och åk ut och gör ”oanmälda” besök- du kan bli mer överraskad än vad du tror!

Och framför allt: se till att avtala om dina önskemål SKRIFTLIGT i förväg så att ingen i efterhand kan skylla på att ”jag trodde….” utan alla ska VETA vad som förväntas- så blir det lättare att både lämna bort hästen och att framföra sitt missnöje OM man inte tycker att saker sköts så som man önskar.

20 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Absolut! Mannen har helt klart för sig enligt mig och jag hoppas att han får en läsekrets som stannar och att han själv finner inspiration att fortsätta att blogga. Har i alla fall lagt till bloggen som ”Favorit”:)!

      Svara
      • Minstral

        Klarade inte av att läsa den då hela texten var rörig och skriven med gemener även i början av mening.

        Svara
          • Bodil

            Dom genomgående gemenerna är jobbiga att läsa, förmodligen är han van vid Word som ”rättar sig själv”, ser mina barn göra samma sak…

          • Birgitta

            Ja, det är synd när/ om viss text förblir oläst för att den är för svår att ”tränga igenom”- samma sak gäller när man inte delar av text i lagom stycken.

  1. Minstral

    Fast det är väl en utopi att utbildaren själv i ett stort utbildningsstall ska rida hästen varje dag? Men visst är det bra att veta om det innan. Lämnar man iväg hästen till min tränare för inridning så är det ju inte min tränare som sitter in hästen och kör allt basic. När hästen har kommit en bit på väg så rider personalen fram hästen sen kör tränaren ett kortare pass på den. De stora utbildningsstallen har ju massor av hästar och de seriösa väljer sin personal med stor omsorg så att all hantering och ridning sker enligt utbildarens filosofi.

    Men att bara välja någon på måfå kan ju säkert bli katastrof. Själv har jag suttit och tränat medan min tränares personal har hållt på med inridning, de jobbar så fint och lugnt och proffsigt så jag känner mig verkligen trygg med att lämna dit Diva.

    Svara
    • Birgitta

      Givetvis är man naiv om man tror att en ”utbildare” kan hinna rida 15 hästar om dagen eller så men MIN egna erfarenhet grundar sig från stall där utbildaren haft en handfull hästar och mycket väl hade hunnit med dessa om viljan funnits.

      Sedan är det givetvis så att ingen häst (tror jag i alla fall) mår bra av att vidareutbildas säg 5-6 dagar i veckan utan det räcker säkert med 3-4 för att hästen ska återhämta sig men inte ens detta har dessa personer orkat/ velat prestera.

      Jag hade aldrig i livet ansett det värt att lämna bort min häst för att vidareutbildas under kanske 2x 20 minuter i veckan- då hade jag hellre KÖRT hästen till utbildaren de gånger den skulle ridas.

      Men jag förstår också att alla har olika förutsättningar och bor i olika delar av landet där detta är lättare sagt än gjort.

      Svara
      • Anonym

        2 x 20 min i veckan är ju helt klart för lite:) Sen är det ju såklart skillnad på vad man vill ha gjort, är det vidareutbildning så blir det ju mer ridtid av utbildaren såklart är det inridning så är det ju mycket som kan skötas av andra, uteridning t.ex. Min tränare sitter ju och rider en drös med hästar varje dag, då är det ju personal som mjukar upp och rider fram, detta görs ju dock på samma bana som tränaren sitter och rider på under hennes vaksamma ögon.

        Hos min tränare finns ju dock garanterat viljan, hon rider hela dagarna och har träningar hela kvällarna. Men det syns ju också på hennes fina resultat på 3-års och att det är väldigt många som lämnar sina hästar hos henne och tränar för henne:)

        Svara
  2. Anonym

    Förstår om det är känsligt att namnge folk men jag undrar om någon har tips på seriösa dressyrstall i Skåne dit man kan lämna för utbildning. Gäller för häst på väg upp i msvb.

    Svara
      • Anonym

        X är redan med bland tänkbara ryttare. Uppfattar honom som en ryttare med stort tålamod då vilket behövs. Häst som lätt låser sig mentalt och man måste vänta ut honom, går inte med en ryttare som väljer den hårda vägen.

        Svara
        • Birgitta

          Ja, du har ju följt storyn med Kreon och hans egenheter och jag kan helt sanningsenligt säga att X aldrig någonsin tappade humöret med honom ens för en sekund (när tom jag hade velat ge honom en smäll).

          Svara
    • Lotta

      Min dotter jobbar hos Per Waaler. Han rider alltid utbildningshästarna själv, ca 4-5 pass i veckan. Personalen rider inte de hästar som är där för utbildning.
      Per rider GP och har varit norsk mästare tio år i rad. Rider mjukt och på hästens villkor.
      Bor i Blekinge

      Svara
  3. Anna

    Som seriös hästföretagare tar jag aldrig in kunder som ”bara råkar” åka förbi och som av en händelse har hästar som behöver flytta från det ställe de står uppstallade. Dessa hästägare går aldrig att få nöjda! Hos mig är alla välkomna alla tider på året och dygnet men de måste ringa och avtala tid först. Jag vill att kunden litar på att jag tar hand om deras häst annars har jag ingen lust att lägga ned min själ i något som någon alltid kommer att ha en åsikt om. Jag är fullständigt ärlig och öppen med vad jag erbjuder och vill man ha något annat får man söka sig någon annanstans.

    Svara
  4. AnnH

    Men om jag hade min häst på utbildning och inte FICK komma dit oanmäld utan var tvungen att avtala tid så skulle jag dra öronen åt mig. Däremot så kan man ju inte förvänta sig att få se hästen arbetad om man kommer oanmäld, eller ens få träffa beridaren.

    Man får vara mycket tydlig, ha skriftligt kontrakt på hur mycket hästen ska arbetas av vederbörande.

    Jag tar hjälp av en annan ryttare några gånger per år med en av mina hästar. I början, innan vi kände varandra så skrevs skriftliga avtal. Jag VET också att ryttaren inte har för många hästar utan HINNER göra det vi avtalat (vilket också varit extremt tydligt för mig i min egna ridning efter varje tillfälle), att miljön är bra och att personalen är mycket duktiga. Jag kan också komma dit oanmäld. Även fast jag aldrig utnyttjar det.

    Svara
    • Birgitta

      Säger exakt som Ann- skulle aldrig acceptera att jag inte fick komma oanmäld för att träffa min egen häst, inom rimliga tider förstås (säg mellan 10 på morgonen och 17.00 på kvällen). Allt annat hade verkligen fått mig att ifrågasätta VARFÖR jag måste avtala tid om jag just bara vill SE hästen. Att man däremot måste avtala tid för att se hästen riden eller prata med beridaren är en helt annan sak och handlar ju om respekt för dennes arbetstider.

      Svara
  5. krister elfgren

    Jag reser mycket i det att jag bygger stallar och utvecklar hästgårdar. Jag och min sambo driver dessutom hästverksamhet med inriktning utbildning av häst så jag har tyvärr sett väldigt mycket utav det som nämns via mitt arbete och hört den ena berättelsen efter den andra av hästägare. Det som nämns är faktiskt väldigt vanligt och tråkigt att se. Jag hoppas att hästägare blir lite mera konsumentmedvetna och faktiskt vågar göra precis vad som nämns i bloggarna både denna och den via länken.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, kanske sanerar dessa oseriösa personer bort sig själva i en över-etablerad marknad med förhoppningsvis mer och mer medvetna och krävande kunder?

      Jag tycker mig se lite av denna sanering på tränar-sidan i alla fall.

      När jag började rida för över 30 år sedan tycker jag att man accepterade mycket mer från tränarna än vad man gör idag.

      Idag, i alla fall i Skåne där det vimlar av tränare, går det inte an att stå och gapa på eleverna och liksom tycka att de ska vara TACKSAMMA för att få träna- då går eleverna till någon annan (läs: som är mer pedagogisk tex).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>