Veckan som gått

måndag

Även under den gångna veckan har jag av och till varit lite smått förvirrad kring vilken veckodag det egentligen har varit- jag har märkt att det lätt blir så när man är ledig så ”hattigt” som i alla fall jag har varit de senaste 3 veckorna men missförstå mig inte- jag är GÄRNA ledig på detta vis!

De få dagar jag jobbade gick snabbt och det var väldigt lugnt på både min egen arbetsplats och i Malmö i allmänhet tycker jag.

Under den gångna veckan blev det 2 dressyrpass, ett på egen hand och ett för Christina, ett hopp-pass, en vilodag i början av veckan och så har jag skrittat ut 3 hela dagar, både i onsdags och både helgdagarna.

Jag kunde inte vara mer nöjd med hur Vicke har utvecklats den sista tiden och därför har jag också haft lite svårt att låta honom vila men nu har hans semester påbörjats och jag får bara hoppas att han nöjer sig med den och därefter inte tar egna ledigheter så som hästar ibland tenderar att göra.

Vädret är fortsatt ”plusgradigt” och temperaturerna ligger runt 5-6 grader dagtid vilket så klart passar en frusen person som mig väldigt bra.

Jag kan gå i tjock tröja och väst i stallet (läs: slippa den klumpiga jackan) och rida ännu mer lättklädd i ridhuset, dvs utan väst.

Vad täckesnarkomanerna tänker ha för täcken på sina hästar i ridhuset när det (gud förbjude) blir många minusgrader kan jag bara undra över i mitt stilla sinne- jag är i princip ensam om att inte ha NÅGOT täcke på Vicke där och han verkar klara det lika bra som mina tidigare fålar.

Har hört att det SKA bli kallare och känner mig redo med både broddar på Vicke och termoridstövlar, täck-kjol och andra varma plagg väntande i garderoben- vi får väl se om och när de kommer till användning.

En stallkamrat sa lite klagande att hon på grund av det varma vädret inte har fått använda sitt nyinköpta vintertäcke men jag tänker att både hästens och de egna kläderna ”inte äter bröd” utan kan bli liggande utan att det stör- förr eller senare kommer dom ju till användning :).

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag rider ju utomhus och har endast haft ländtäcke en enda gång då Misty var alldeles nyklippt och det duggade och blåste snålt. Har haft vanligt regntäcke alt regntäcke med lite fyllning hela vintern. Nu när hon är nyklippt har jag lagt på tunnaste Amigo stalltäcket och ovanpå det Amigo sommar-regntäcke. Hoppas verkligen på att slippa dra fram de tjockare täckena i år:) I ridhus har jag aldrig ländtäcke inte ens med nyklippt häst och minusgrader.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har också ett väldigt tjockt och otympligt vintertäcke med hals som jag gärna slipper tvätta.

      Har förresten en vän som till fullo delar min förundran över den utbredda täckesnarkomanin och som för några dagar sedan berättade att en av hennes stallkamrater hade ridit ut med…..TRE (3) täcken på hästen.

      OBS! Hon bor inte många mil från mig…..Vi hade då runt 6 plusgrader?!?!?!?

      Svara
  2. Linda

    Man suckar lite lät när vissa i stallet har 3st täcken på hästen ute i hagen nu när det är 5-6-7 plusgrader. Vad fasen klär dom på dom när det blir 10 minus.. Skrämmande.
    När jag stod i flyinge var det en dam som red i ridhuset med dubbla halstäcken från oktober till mars. Alltså fodrade thermotäcken med helhals på dressyrpassen. Man fnissade rätt bra i smyg där..

    Svara
    • Birgitta

      OJ!!!! Helhals vid ridning! Det får nog ändå sägas slå alla rekord!

      Egentligen borde man kanske ta en vänlig diskussion med dessa täckes-knarkare, om inte annat för deras hästars skull. Kanske tror de att det är så ”det ska vara” och skulle gå att förändra? Men det är svårt det där och jag fortsätter nog att bita mig i tungan och avreagera mig på bloggen…

      Svara
    • CeciliaL

      Det låter helt enkelt inte riktigt kloooookt!!!! Jag brukar inte ha ländtäcke men har inte helklippt häst, annars skulle jag nog lägga på ett regntäcke, men inte kan det vara möjligt att man kan behöva ländtäcke inne i ett ridhus ens vid minusgrader? Jag menar det varken regnar eller snöar eller blåser där? Kan väl förstå om man vill lägga på nåt vid uppvärmning, men tar man inte isåfall av det när man börjar rida (på riktigt)? Om hästen fryser så mkt under passet art den måste ha täcke på, kanske man måste fundera på om man såsar runt litet för kravlöst, eller??

      Svara
      • Birgitta

        Ja, det är just vid ridhusridning som jag fascineras mest av övertäckningen.

        När hästen går (eller som oftast STÅR) i hagen kan jag ändå liiite förstå om någon väljer att ”ta det säkra före det osäkra”- där kan ju tex vädret slå om hastigt och där kanske också den stillastående hästen inte kan skydda sig optimalt. Men inne i ett ridhus?!?!?!

        Där kommer ju varken en vindpust eller regndroppe in?!?!?!?

        Från vårt stall till ridhuset är det ca 50 meter. Ändå kan folk mycket väl sätta på ländtäcke på OKLIPPTA hästar vid plusgrader medan jag som sagt inte ens har det på min helklippta häst (jo, vid framskrittning om det är MINUS-grader).

        Svara
  3. Hedwiginnan

    Jag blir helt matt när jag hör hur mycket täcken folk lägger på sina hästar. Hedwig har ett 150g amigostalltäcke inne o ett ofodrat regntäcke ovanpå när hon går ut i hagen, Personligen försöker jag ha så lätta grejer som möjligt på henne. Det måste vara mycket mer bekvämt. När jag rider har jag ett tunt ländfleecetäcke när jag skrittar fram och av men inte under själva ridpasset. Rider jag ut har jag ett reflextäcke med fleecefoder på henne. Hon är helklippt förutom på benen.

    Svara
    • Birgitta

      Då har du ungefär som jag.

      Vicke har ett många år gammalt och därigenom urtvättat termotäcke i stallet och ett regntäcke som är ”fodrat” med näsdukstunnt bomullstyg ovanpå i hagen.

      I ridhuset har han endast ridtäcke vid framskrittning om det är minusgrader medan han har samma täcke (tunnt ylletäcke) när jag rider ut även nu när det är plusgrader då jag skrittar mest och det ju dessutom knappast går att ta av täcken under själva uteritten :).

      Att ha 2 (eller 3) vintertäcken ovanpå varandra finns inte på min karta- jag har ett tjockt täcke med helhals som hade räckt till i alla fall minus 10.

      Svara
  4. M

    Min unghäst är oklippt och står med regntäcke i hagen och i sin utebox just nu (boxarna är utställda på en äng med öppna delen ifrån havet, så det blåser en del.) De går ute ca 10-12 timmar och jag har faktiskt börjat med en avtagbar hals på regntäcket för det regnar förskräckligt mycket in i bogen. De har inte fri tillgång men nästan i hagen, den är lite kuperad så det känns ändå okej. Dock ska han vila i två månader nu och då ska han, om det är minusgrader, stå med ett fleecefodrat bucastäcke (utan hals). Vill ha så lite täcken som möjligt, men när hästen i minusgrader var KALLARE under regntäcket än på halsen så kändes det inte bra, det får bli något fodrat täcke. Detta för han står i regniga göteborg och jag får tyvärr ont i magen på att tänka på att han skulle stå stilla naken i sin utebox i minusgrader från ca 18-07-08 på morgonen. En sak i ett innestall, då hade han fått vara naken. Men med regnGöteborg med mycket skiftande väder så har jag täcke ”för säkerhets skull”. Vill inte att min unghäst ska komma in från hagen dyngsur, för att sedan kunna stå stilla i utebox och det faller till minusgrader på natten…
    Jag förstår inte dom som helklipper hästarna hos oss, de tar tom benen och sen gnäller över att det är jobbigt att täcka för att de står i utebox.

    Rider väldigt sällan med täcke. Ej tillgång till ridhus då jag ej löst kort, han ska ju vila. De ridtäcken jag har är tyvärr fodrade, men i regn kan jag ta det en skrittrundan för han inte ska vara dränkt. Det enda passade reflextäcket är tyvärr fleecefodrat. Men jag har väl använt det en handfull gånger sen i somras, så jag tror inte jag täckar onödigt mycket 😀 Vill bara inte ha blöt häst efter ridturen som jag inte kan lägga täcke på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>