En bra revolution eller inte?

Nyligen publicerades denna artikel och en vän på Facebook la ut länken med en egen farhåga om att detta kanske inte BARA är av godo vilket en del kanske tänker spontant (?) utan att det också kan vara ett sätt att spara tid och pengar men på bekostnad av hästen.

För mockar man i en stor lösdrift är det tex inte lika lätt att upptäcka vilken häst som kanske inte är helt ok i magen (bajsar knappt, har diarré osv) , vem som kanske inte äter som den ska osv.

Ja, detta var bara några farhågor som togs upp, jag själv ser många fördelar också men en lösdrift måste nog skötas lika minutiöst som om man har häst på box för att det verkligen ska bli bra eller vad tror ni?

En annan bloggare ser också lite mer nyanserat på lösdrifter och jag instämmer verkligen!

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    För mig känns fördelarna så enorma så att de nackdelar du nämner ändå hamnar i skymundan. Tror att man skulle kunna slippa många hältor/skador då hästen får röra på sig hela dygnet (på bra underlag förhoppningsvis..) Kanske får inte hästarna ens kolik så ofta när de slipper stå still i en box..?

    Svara
    • Birgitta

      En RÄTT skött lösdrift tror jag också är bättre än box men det gäller verkligen att tex hitta häst-kompisar som passar ihop så att alla hästarna i lösdriften har det bra tillsammans.

      Svara
  2. Annelie Wendt

    Hästar är flockdjur och bytesdjur de ska röra på sig stor del av dygnet. Det är ingen slump att stora stuterier ofta har sina hästar så (minus stjärnorna varför nu de ska ha det sämre).

    Svara
  3. Anna

    Just sammansättningen av gruppen är a och o för att alla ska trivas. Jättesvårt när det är vi människor som i förstahand bestämmer, speciellt i ett inackorderingsstall. Likväl som det kan vara en dröm med grupphållning kan det vara en mardröm om det finns individer som inte passar in. Just nu är min lösrift en drömtillvaro. Fem ettåringar och en ”nanny” myser runt. Äter, sover och strosar omkring. Men för en månad sedan var det revolution när ett sto (som jag snabbt tog bort) efter avvänjning gick runt och sparkade vilt omkring sig på alla som råkade stå i vägen.

    Svara
    • Birgitta

      Det är EXAKT det jag menar 🙂 ! Precis som människor som inte valt varandra men ”fösts ihop” av olika anledningar kan gilla eller ogilla varandra mycket/ lite ”måste” det ju vara samma sak med hästar.

      Svara
  4. silverbjälke

    har du läst denna?
    http://finest.se/userBlog/entry.php?uid=56557&beid=2587433

    jag var nämligen inne på samma lite skeptiska underton i hur jag ska känna inför detta. att lobba för fler sk lösdrifter utan att öka kunskapen om hästen är enl mig kontraproduktivt för hästsverige och den det drabbar är hästen.

    det krävs mer kunskap och ett mer tränat öga för djuret att ha bra lösdrifter än att driva stall. vilken 17årig stalltjej som helst noterar ett sår eller en hälta vid intaget men hästarna på lösdriften och bredden på sånt man måste ha koll på hos dem är det få som tänker på. som du nämnde, foder, avföring etc…

    BRA att du tog upp detta, jag gillar lösdrifter och gillar att man pratar om det med lite kritiska misstänksamma ögon för det blir katastrof för hästen om alla som håller hästar ska bli naturliga och detta på modet nu.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det finns ju en risk med allt som det går ”mode” i.

      Minns du när pessoa-betten (egentligen en variant av ett kör-bett) börjande användas?

      Plötsligt skulle ”alla” hoppa med pessoa-bett; om de så satt på den trögaste ”kon” i Sverige…för det var ju coolt…

      Och som sagt; lösdrifter KAN vara superbra men det är banne mig inte bara att fösa ihop en bunte hästar och sedan så är allt peachy.

      Tack för länken förresten; letade efter den innan för jag visste att jag hade läst dina åsikter i frågan sedan tidigare men hittade inte inlägget. Nu har jag lagt inlägget som en länk i mitt eget inlägg.

      Svara
  5. JohannaB

    Fast i de här moderna lösdrifterna har du ju faktiskt mer koll än på en uppstallad häst, med GPS kan man se exakt hur hästen rör sig, äter osv.
    En häst som blir mer stilla kan kollas på en gång och likaså en häst som plötsligt inte äter normalt.
    Jag är osäker på om de kan beräkna hur mycket vatten de dricker? Men i vilket fall kan man ju se hur ofta hästen varit till vattenkaret senaste dygnet, lite sämre än vattenhink man kan se mängd de druckit i men bättre än vattenkopp.
    På Wången vet jag att de är jättenöjda med sin, ska bli spännande att se om flyinge funkar lika bra!

    Svara
    • Birgitta

      Modern teknik, så länge den inte strular, är många gånger fantastiskt användbar, ja,

      Men jag vill ändå höja ett varningens finger för att ”Olle i skogen” kanske inte införskaffar den utan kör lösdrift lite på en höft så att säga och då KAN det finnas anledning till tvivel huruvida detta alltid är det bästa.

      Om man kan spara tid och pengar och ÄNDÅ ge hästen en bättre miljö än ”boxlivet” så är jag absolut pro och till och med om det kostar lika mycket och tidsåtgången är densamma- bara det fungerar.

      Men jag tror som sagt att en del har en lite skev bild av vad lösdrift egentligen är, vilka hästar den är till för och hur billigare och enklare det är med lösdrift.

      Det finns ju en veterinär, Per Michanek som har visat att även högpresterande tävlingshästar kan hållas på lösdrift så myten om att detta är något för enbart skogsmulle-hästar (som jag är övertygad florerar) kan absolut avlivas men åter igen: som med konventionella stall så måste en lösdrift skötas med eftertanke.

      Svara
  6. Linda

    Tyvärr så finns de väl de som tror att man kan dumpa sin häst i en lösdrift och sen behöver dom ingen omvårdnad och knappt tillsyn. Det finns det ju en del exempel på.
    Eller ligghallar som är så skitiga och sunkiga att ingen häst skulle vilja sova där.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt. ”Vi” är redan så stressade i dagens samhälle, många har knappt tid för sin häst (ett ämne jag berört många gånger) och i dessa fall ser jag en ännu större risk att man liksom tror att hästen sköter sig själv på lösdriften och så ägnar man den ÄNNU mindre tid. I en bra lösdrift är detta säkert ok för hästens del men i en dålig…

      Svara
  7. Anna

    När det gäller tidsåtgång är det inte själva mockningen som tar tid. Det som tar tid är att leda ut hästar, köra skottkärran för att tippa den (oftast på ett idiotiskt placerat ställe), fylla på strö (ofta från en hög av frusen torv på något otillgängligt ställe) samt packa IKEA-kassar (oftast utomhus ur en frusen rundbal). Själva ”bajs-skottandet” tar väldigt lite tid. Ett väl planerat och funktionellt stall som är gjort för att arbeta i med riktig utrustning för stalltjänst går fort att göra rent. En lösdrift tar också tid att sköta om man ska göra det på rätt sätt

    Svara
  8. Moa

    Det är absolut lika mycket jobb med en ”vanlig” lösdrift som med ett vanligt stall, men jag tänker som så att om man nu ändå ska utföra jobbet så kan man väl lägga det på den hästhållning där hästen mår bäst? Vilken jag tror i 99% av fallen är någon form av lösdrift. Dvs exakta utformningen kan variera stort.

    Sedan kommer det ju smartare och bättre lösningar som till exempel Active Stable, där även arbetsinsatsen nog kan minskas. Toppen! 🙂

    Förutsatt att, som alla andra skriver, flocken fungerar bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>