Med häst eller livet som insats i trafiken

Igår när jag var ute och red blev jag åter igen varse vilka olika sorters bilförare det finns i trafiken, i alla fall när de möter en häst på sin väg.

En del verkar fullständigt förblindade, eller så skiter de i vilket- de swischar förbi en utan att lätta en sekund på gasen och några hinner till och med ge en blicken som säger ungefär ”vad fan vill du” om man med armen markerar ”sakta ner”.

Ibland undrar jag hur dessa förare hade reagerat om man pga deras vansinneskörningar hade ramlat av och till och med OMKOMMIT- de hade troligen tyckt att man fick skylla sig själv om man ska ha på vägarna att göra gissar jag.

Sedan har vi dessa förares ytterlighet- de som saktar in en halv kilometer innan mötet med en häst och som möjligtvis krypkör men helst står på tomgång tills man har passerat (vilket kan ta flera minuter…). Fast hellre denna överdrivna försiktighet.

De flesta förare saktar tack och lov i alla fall in något och jag brukar se till att tacka dom vilket förhoppningsvis gör att de vill fortsätta att visa hänsyn till oss ryttare i trafiken.

Men vad man ska göra med vansinnesförarna har jag ingen aning om- det säkraste är kanske att aldrig rida på trafikerade vägar med en häst som är det minsta lilla känslig och/ eller  ”opålitlig”?

Minns då jag red ut med stensäkre Zack i somras och konstaterade att jag under en och samma ritt vid 2 tillfällen hade legat (död?) i diket om jag hade suttit på Kreon i stället- dom bilarna banne mig nästan nuddade oss?!?!?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Och så de som står på tomgång tills man är i höjd med förardörren, då gasar de… Jag tänker ibland på flickorna i Norge som blev ihjälkörda när de körde rockard. Så himla tragiskt. Och jag har ju själv blivit påkörd bakifrån av en traktor när jag var ute med nyinkörd unghäst.

    Svara
  2. Paula

    Rider i dagsläget inte ut i trafiken utan kör iväg och rider i skogen på ridslingorna 🙁 Har varit med om för många incidenter för att känna mig trygg…

    Svara
  3. Lindha

    För någon sommar sedan skrittade jag min häst, samma häst som jag blev påkörd med något år innan, på våran grusväg till ridhuset. Det kom en bil i väldigt hög fart, så jag sträckte ut spöt och viftade lite.
    Killen hoppar ut och undrar vad fan jag vill, jag borde hålla mig till skogen…
    2 min efter svänger han in på anläggningen för hans barn ska provrida lite på en ponny… Hur fan tror han den ponnyn kom dit? Inte genom skogen iaf! Usch vad arg jag var :p

    Svara
    • Birgitta

      Vilken djävla idiot rent ut sagt!!!! Åhhh så arg jag hade blivit!

      För flera år sedan var jag ute och tömkörde Archie och hade Soya med mig, lös.

      När vi skulle passera en trafikerad väg såg jag att en bil var på väg mot oss men vi var nästan redan ute på vägen så jag tänkte ”bilen får stanna”.

      Och det gjorde den förvisso men föraren måste ha blivit så förbannad över att ha ”tvingats” till detta och vänta de 5 sekunderna det tog oss att komma till andra sidan för innan jag visste ordet av hade han rivstartat på ett sådant sätt att till och med min supersnälle Archie for iväg och jag höll på att tappa honom.

      Eftersom jag såg på vilken liten by-gata bilen svängde in längre fram hade jag sådan lust att spåra den och fråga föraren vad fan hann höll på med men sedan insåg jag att en så galen människa är kapabel till vad som helst så jag avstod.

      Jag var bara glad att vi klarade oss helskinnade alla 3….

      Svara
  4. silverbjälke

    Ta alltid regnummer när personen kör farligt. ring polisen direkt du kommer tillbaka till stallet. nämn exakt klockslag och plats, låt saklig och självsäker. det enda som hjälper. Det började två av mina elever göra för snart 3 år sedan vid anläggningen där de står. Idag är trafiken lugn där. Och jodå, vid en återknytning till polisen fick de veta lite fakta om 2 av förarna, en medelålders kvinna och en 81 årig man. Jag antar att du bor på en något mindre ort, då funkar ju sånthär att göra men storstadspolisen bryr sig nog tyvärr föga.

    Svara
    • Birgitta

      Jodå, jag bor och har hästen i en ”håla” (Staffanstorp).

      Min svårighet är att jag är närsynt och troligen inte skulle uppfatta numret i farten.

      Annars är det i sak ingen dum idé.

      Svara
  5. Åsa T

    På mitt jobb har vi avstängt för obehörig trafik, de som kommer in på området har ett passerkort. Skyltarna säger att de ska köra i ”gå-fart”. Det finns utrymme att köra betydligt fortare… Vid 3 tillfälle har jag tagit numret på bilarna. 2 av dem var företagsbilar och den sista var en privat bil. Företagen jag ringde till blev GLADA att jag kontaktat dom angående deras chaufförer och privatpersonen var en mamma som lånat ut sin bil till sonen. Och ja, hon blev också tacksam för att jag ringde. Kontentat är att man kanske ibland SKA göra en ”surkart” insats, den uppskattas av vissa….. Just företag som har chaufförer ute vill ju inte att deras personal ska köra vårdslöst. När det gäller trafiken i allmänhet upphör jag aldrig att förvånas, i morse var det tjock dimma och halt från Svedala till Malmö och de allra flesta körde som ”vanligt”, det vill säga för nära varandra och alldeles för fort….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>