Veckan som gått

Om flera veckor börjat på BÄSTA vis med ett härligt dressyrpass på Vicke direkt på måndag morgon så upplevde jag den diametrala motsatsen i måndags- en häst som tog några linkande steg ur boxen och som visade hälta vid kontroll.

De som känner mig vet vilken enorm påverkan dylika scenarion har på mitt mående så den gångna veckan har varit tämligen dyster.

Jag har varit i stallet alla vardagsmorgnar och kollat hält-status och redan på torsdag morgon tyckte jag att de enstaka ”knickiga steg” jag sett tidigare var borta.

Min hovslagare besökte oss i fredags eftermiddag och tyckte att Vicke reagerade för tryck med visitertång även om han var ohalt och sedan dess har jag hunnit rida i ridhuset både i lördags och i söndags.

Jag ska rida ett tredje pass innan jag bestämmer mig för om jag ska åka på det veterinärbesök jag bokade i tisdags och det beslutet fattar jag tidigt på måndag morgon.

I dagsläget är teorin att Vicke blev sulöm efter skoningen och då han står i en väldigt lerig hage sedan länge (det gör alla hästarna på anläggningen och DET kan vi inte göra mycket annat åt än att möjligen asfaltera hagarna).

När en nyskodd hov blir så uppmjukad av väta KAN det räcka att trampa på en vass sten för att hälta ska uppstå- det beskedet fick jag från en duktig veterinär som jag konsulterade i veckan och jag kan absolut köpa det scenariot eftersom även andra hästägare har vittnat om liknande hältor.

Även Soya blev sjuk under veckan- det 11:e EP-anfallet var ett faktum i fredags morse efter att doggy varit fri från dessa gräsliga attacker i 4 månader.

Om detta intervall fortsätter kommer jag att var mer än tacksam men det går inte att sia om hur framtiden- det är bara att vänta och se.

En kommentar

  1. silverbjälke

    Jag hade det problemet med 2 av våra efter lång period med väta i hagarna, på den ena hjälpte det med en sula och lite mindre strö i boxen. Problemet enl vet var att i sulan sitter det ett ”hjärta” dvs en pumppryl? och om hästen står i väta och på mjukt som ger med sig kan det påverka tex känslan av hovböld, sulömhet etc då det inte ger något fjädrande motstånd under hoven och därför nedsätts cirkulationen i den. på den andra blev det boxvila 🙁 han hade nog trampat på en sten eller nåt när han varit nedsatt i hoven-men speciellt sulan för det är tydligen den som blir utsatt först. Därför var det viktigt med lite lite hårdare bädd/strö och torrhet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>