Vad har du i stallet?

Inom loppet av bara några dagar väcktes hos mig flera frågor kring vad som kan vara bra att ha i stallet och det började med att en av hästarna på vår anläggning fick kolik.

När veterinär konsulterades per telefon verkade denna nästan förutsätta att hästägaren hade ett STETOSKOP och vi fick oss ett gott skratt mitt i eländet för ärligt talat: hur många hästägare äger just ett stetoskop? Ingen jag vet i alla fall.

Sedan kom ju hovslagaren och kollade på Vickes hov med en visitertång och även om jag kanske inte tycker att detta är något som man ska ”leka med” hur som helst så hade det kanske inte varit helt fel om det fanns en sådan på varje anläggning att låna? Och kanske verktyg att dra loss tappskor med?

Avslutningsvis blev det också i veckan en incident med en häst som fastnade i ett järnstaket och fick sågas loss vilket förvisso skedde tämligen odramatiskt och utan några skador på hästen men det väckte ändå frågan hos mig hur många i ett stall som hade vetat var det fanns tex en såg tillgänglig vid behov.

Så dagens fråga till er är: har ni funderat och medvetet skaffat diverse saker till stallet som ni tänker är bra att ha när hästar blir sjuka/ skadas?

Har ni brandsläckare i släpet? Kommer ni lätt åt en kniv när ni är ute och kör transport?

Upplys oss nyfikna!

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Kniv, Brandsläckare och extra grimmor i både släp och lastbil.

    Full hovslagarlåda i stallet, Två tappskor riktade och återsatta senast igår, den ena var både vriden och böjd så lite stolt är jag 🙂

    Stor dunk med olja, gärna paraffin + stor ”mun spruta” för händelse av kolik (skitbra i komb med rörelse och en skvätt betforvatten för att få igång skitandet och tarmrörelser) stetoskop?? nix. kurrar det så hörs det ju…

    Verktygslåda i förrådsgarderoben, där finns allt det nödvändigaste plus extra krokar, hängare, skruv och sånt.

    Du missade proppfull hästförstaförbandslåda, Ett måste.

    Svara
    • Birgitta

      Just förbandslåda tror jag de flesta har (sedan hur välfylld den är är väl kanske en annan sak) – det var väl något av det första man fick lära sig när man började hålla på med hästar men det finns ju så mycket annat som kan vara bra att ha- dina exempel är mycket bra!

      Några rena handdukar är inte dumt att ha heller.

      Yxa

      Silvertejp

      Zinklinda

      Några påsar Fenylbutazon

      Svara
  2. Nina B

    Är bortskämd med att stå i travstall + verkstad på gården, så all hovslagarutrustning, stetoskop och verktyg finns alltid lättillgängliga.
    Har brandfilt i transporten och kniv i handskfacket på bilen.

    Svara
  3. Sandra

    Stetoskop finns i min sjuklåda, lite basic hovslagarutrustning för att ta av skor och kniv tar jag alltid med mig vid transportering. Brandsläckare, extra grimmor, brandfilt och knivar finns lättillgängligt i stallet.

    Svara
  4. Josefin

    Jag hade stetoskop! Och fullt utrustad hovslagarlåda, förbandslåda, medicinlåda med sprutor i olika storlekar, sårrengöring o liknande. Knivar hade vi utanför varannan box samt verktygslåda med det viktigaste (även såg).

    Svara
  5. rackemarie

    Har det mesta utom brandsläckare i bilen (ska införskaffas banne mig) och stetoskop. Fullutrustad verkstad på gården, inklusive motorsåg(!). Hovslagarutrustning och kompetent tappskopåslagare 😉 Rejäl kniv nedstucken mellan sätena (undrar vad polisen skulle säga?). Silvertejp är givet och min mammas gamla syetui.

    Svara
  6. Prick

    jo, jag har faktiskt ett stetoskop 🙂
    Kniv – ja. Brandsläckare, ja, det tror jag, i alla fall i en av bilarna. Enklare hovslagar-grejor så man kan slå på en tappsko försöker jag ha med på tävling, brukar tänka det hjälper mot tappskor *hehe*.
    Visitertång har jag ingen egen, får låna i grannstallet om det behövs.

    Brandfilt var en bra grej! Behöver ju inte kontrolleras och väger lite. Det ska jag skaffa!

    Svara
    • Birgitta

      När jag tävlade hoppning hade jag hästens använda skor i släpet- om man skulle få en tappsko och inte hitta den.

      Detta efter att en skokunnig person på en tävling var tvungen att slå på Heron en något större sko då detta var det han hade och hästen gick orent utan framsko.

      Svara
      • CeciliaL

        Det brukar jag ha, för ofta kan man få hovslagaren på en distansritt att komma ut på banan och slå på tappsko, så har ett set i crew-bilen.

        Svara
  7. CeciliaL

    Hmm, nä, har nästan inget. Usch, dåligt planerat hos mig. Knivar har jag i stallet, men borde skaffa litet hovslagargrejor helt klart, samt brandsläckare. Kniv i bilen har jag inte. Rena handdukar, första hjälpenlåda (för hästarna, kanske borde skaffa en för människor), stetoskop (har alla distansryttare, fast tyvärr kan jag inte använda det… Grrr… Har pulsmätare fast det hjälper ju inte vid kolik!). Verktyg av alla slag finns vid vårt hus bredvid stallet.

    Bra inlägg, Birgitta, fick mig en tankeställare!

    Svara
  8. Johanna

    Stetoskop är självklart när man har kolikhäst. Ibland behöver man höra mer än bara OM det låter 🙂 hovslagarkit finns, tills förra veckan även en munstege då en tidigare häst hade en tandfraktur som man ibland kunde behöva kika på. Förra veckan fick tandspecialisten adoptera munstegen då vi inte behöver den längre.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>