Publicitet på gott och ont

Läste detta på nätet som fick mig att fundera kring ett ämne jag har berört tidigare; detta hur enorm genomslagskraft tex Facebook i allmänhet och Internet i synnerhet kan ha.

Facebook är på gott och ont ett gigantiskt ”mun-mot-mun”-system; man kan sprida allt möjligt via denna kanal; ris och ros, fakta och rena lögner om vartannat.

Jag minns att jag för några veckor sedan läste en delning som handlade om en namngiven restaurang som hade behandlat sina gäster illa och då tänkte jag direkt: ”hejdå restaurangen”!

I min värld kan ett sådant etablissemang bli ”kört” på nolltid ”bara” för att de har burit sig illa åt  en gång och haft oturen att den drabbade ”spreads the word”.

På ett sätt är det bra att genomslagskraften är så stor tycker jag- det kan tex gynna oss konsumenter och göra att risken att vi behandlas hur som helst utan konsekvens minskar avsevärt (för att näringsidkaren inte vill riskera att bli uthängd på sociala medier).

Men det är så klart också så att rena lögner kan spridas och då sprids dom snabbt!

Minns ni då det varnades för diverse ”skumma typer” som påstods smyga runt i buskarna i förmodat syfte att antasta både barn och hästar- ibland handlade det om rena missförstånd och det kan inte ha varit roligt att ha varit den drabbade som hängts ut med både registreringsnummer på bil och annat.

En kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>