Både förvånad och inte

Läste nedanstående på nätet:

http://equipage.se/index.php?option=com_k2&view=item&id=1310%3Asanningen-om-vitl%C3%B6k&Itemid=93

Att så många ger olika former av tillskott förvånade mig INTE- det är bara att titta in i vilken foderkammare som helst men att hela 35 % påstås ge sin häst vitlök tyckte jag faktiskt var liiiite konstigt.

Nog för att det förekommer trots att den positiva effekten, precis som det sägs i länken, inte är bevisad på något vis, men jag trodde ändå inte att det var så pass vanligt.

 

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma L

    Nu kommer jag väl låta som en sån där dryg hästmänniska som tror hon vet bäst om allt, men är det fler än jag som tycker att många hästmänniskor verkar vara helt ointresserade av vad forskningen visar? Vi har ju nu massor av bra informationskällor, både i form av tidningar och internet, men ändå lever gamla ”skrönor” kvar som blivit motbevisade i forskning för flera år sedan. För ca 10 år sen fodrade alla mina vänner som hade häst med vitlök. Dock var det flera år sedan som jag hörde den här informationen som presenterades i länken, så tycker det är märkligt att så många fortfarande skulle fodra med det. Andra saker som jag reagerat över är tex ”proteinknölar”. Senast för några dagar sedan läste jag en kommentar i en annan blogg där någon föreslog att bloggarens häst drabbats av just detta. Proteinknölar är en MYT och den här informationen har också funnits i flera år…samma sak med B-vitamin som de flesta ger sina hästar vi pälsfällning/sättning när forskningen visat att det är protein som behövs, inte B-vitamin. Nu har jag inga direktlänkar till någon forskningsrapport, men det är bara att googla så hittar man bra info. Kan bland annat rekommendera veterinärbloggen på Hippson.

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig- hästmänniskor är ett svårflörtat släkte ibland och vissa vill fortsätta att göra som de alltid har gjort.

      Det har som du skriver forskats mycket på foder men ändå så lever skrönor som att ”hästar måste ha kraftfoder för att orka” kvar.

      Likaså bantar en del sina hästar genom att dra ner på stråfodret men öser på med kraftfoder.

      Täckes-narkomanin har jag redan berört i många inlägg- till och med detta har det ju forskats i men det verkar en del hästägare strunta helt i: är det kallt ska hästen ha 3 täcken utanpå varandra, punkt slut.

      Angående B-vitamin vid pälsfällning/ sättning publicerade jag en länk om detta förra året minns jag och det är ju precis som du skriver- pengarna i sjön (läs: hästen kissar ut dom).

      Svara
  2. MandaS - Häst & Foto

    Läst foderlära och blir lika rädd varje gång folk ger vitlök och skit. Folk går faktiskt nästan på vad som helst, skulle aldrig någonsin få för mig att ge mina hästar nått med vitlök i (!) Vi har aldrig heller givit de. Men de finns överallt, i hästgodis,som pulver osv .. Nej tycker nog att folk behöver läsa forskningen lite mera ingående skulle inte skada faktiskt.

    Svara
  3. Frida

    Jag har varit glad för att ge mkt tillskott tidigare och det har nog (som det säkert är för de flesta) grundat sig i en omsorg om hästen. Numera har jag genom utbildningar lärt mig mer och har koll på vad som behövs och hur man räknar. Förr läste jag tex aldrig på innehållsförteckningen på fodersäckarna för det sa mig ingenting, nu har jag stenkoll. Jag har ett intresse för foder och går gärna och tittar på diverse burkar i hästaffären men numera ger jag inte så mkt tillskott. Men det är väldigt många som inte ens har grundläggande koll på foderlära utan hakar på om det är en fin påse eller burk. Man kan ju vara nybörjare på foder men att inte ha ngt intresse för att lära sig utan köper fodertillverkarnas reklam som fakta känns ju lite så där…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>