Hjääälp….vad har jag gjort?

För några år sedan, medan jag ägde Archie köpte jag en begagnad hoppsadel eftersom jag inte tyckte att min ca 40 (!!!) år gamla Stübben Sigefried låg bra på honom.

Valet föll på något jag aldrig i livet trodde att jag skulle köpa: en luftstoppad Wintec, alltså en SYNTET-sadel.

Just syntet-sadlar hade jag innan dess gjort mig väldigt lustig över, jag tyckte de såg gräsliga ut och trodde inte att de gick att rida ordentligt i.

Men, nu blev det en sådan i alla fall, dels för att den låg bra på Archie och dels för att den var väldigt billig trots nyskicksutseende.

Eftersom jag inte rider i min hoppsadel mer än på sin höjd 2 gånger i veckan men oftast bara en gång eller ingen gång alls 🙂  så var jag inte intresserad av att lägga några större summor på denna.

Efter att Archie såldes blev det knappt någon ridning alls i hoppsadeln, Kreon var för oberäknelig för att hoppas uppsutten och vid uteritter ville jag verkligen ha REJÄLT stöd av sadeln och det har man inte i en flatback-sadel tycker jag.

Så sadeln har mest hängt tills det blev dags att hoppa med Vicke men se på honom passade inte sadeln så jättebra.

Den låg väldigt ”svajigt” på ryggen och på en häst som just använder sin rygg mycket i hoppningen och med en ryttare som inte har den bästa balansen i sig själv blev sadeln långt ifrån optimal vid våra träningar och jag bestämde mig för att sälja den.

Det tog en evighet att få sadeln såld (via Blocket) och jag hade mer eller mindre nästan glömt bort att den var till salu men så vips så var den borta och nu har jag ingen hoppsadel! Häpp!

Alla som letat sadel vet vilken djungel det kan vara och jag kan inte påstå att jag ser fram emot att ge mig ut på jakt.

Nu lär det ju dröja innan jag ska börja hoppa igen men ändå….

Det känns lite skumt att för första gången på över 20 år inte ha en hoppsadel och NU ångrar jag att jag mer eller mindre skänkte bort min Stübben- tänk om den hade passat Vicke?

Nåja,,,gjort är gjort och sadeln passade ju som sagt ändå inte så bra…frågan är bara vad jag ska köpa i stället?

Jag vill som sagt inte lägga mer än på sin höjd 5000:– på en begagnad sadel så någon ”värstingsadel” lär det inte bli tal om.

Jag kan förresten berätta att det fanns en ENORM fördel med syntet-sadeln- det OBEFINTLIGA behovet av puts och rengöring.

Och har man redan en (dressyr)sadel som behöver nästan manisk putsning för att inte få trista fläckar så är man väldigt glad att slippa putsa på en sadel till.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Om du har möjlighet att prova en albion K2 hoppsadel på honom för att se om den passar så kan jag verkligen rekommendera den. Jag har en till Heddan och den är så himla bekväm plus att man har jättebra stöd. Har den alltid när jag rider ut eller om jag bara vill jogga henne. (Hatar nämligen att rida lätt i dressyrsadeln..)
    De är iofs dyrare än 5000:- men man kan kolla i England om man vet vad man letar efter.

    Svara
  2. Minstral

    Jag tror inte det kommer bli några problem att hitta en bra begagnad hoppsadel för 5000. Jag hittade en Stübben CS Siegfried i fantastiskt skick för 2500, la till en omstoppning som kostade ca 1000 och vips så har jag en jättefin hoppsadel för 3500. Kolla på Sadelmagasinet, de brukar ha jättemycket inne i bra prisklasser.

    Svara
  3. Titti

    Prestige Versaille sadlar är bra, kan värmas om och ligger ute för ca 6000 så då kan du säkert pruta ner till 5000 då det är skitsvårt att sälja sadel! Kan höra mig för om någon ska sälja en billig hoppadel om du vill!/titti

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror också att det finns en enorm marknad och att det är svårt att sälja så det känns inte som att jag ”sitter i sjön”. Det var lite av den anledningen också som jag annonserade ut min egen sadel innan jag hade hittat en annan- jag var beredd på att det kunde ta tid och det tog nog gott och väl 1-1½ månad innan den blev såld.

      Just nu är problemet att jag inte kan provhoppa några sadlar- det måste vänta pga Vickes igångsättning och jag köper inte en sadel utan att ha hoppat i den.

      Svara
  4. sofia

    Efter jul i år hittade jag en Stübben Sigfrid som såldes av en affär (jag hittade den via nätet) 5500kr för en HELT NY Stübben! Välpacketerad kom den med posten från Stockholmsområdet. LYCKA ! 🙂

    Jag hade haft min gamla stübben i 20 år och letade en ny. Så det går fynda via nätet.

    Svara
    • Birgitta

      Jag GISSAR att just Stübben-sadlar går att få tag i billigt då de kanske fortfarande har lite dåligt rykte (hårda och omoderna, inte så ”high-tech” som en del nyare märken på marknaden).

      För min egen del är jag inte det minsta kräsen just vad gäller hoppsadlar- det räcker att sadeln ska vara skön att HOPPA i- om den sedan är brun eller grön, är gjord i något speciellt läder eller whatever- det spelar inte alls någon roll.

      Men tiden då jag till och med åkte och hopp-TÄVLADE i en dressyrsadel känner jag är definitivt förbi 🙂 .

      Svara
  5. Annelie Magnuson

    En sadel som jag trivdes bra med, och som användes till TRE av av mina hästar (med lite justering m h a omstoppning) var en Prestige Golden Star. Lite mitt emelllan vanligt säte och flatback. Du får googla och se om du tror att det kan passa dig. OBS att de har lite annorlunda bomvidder – min var bomvidd 34 och det var normal/vid bom.

    Svara
  6. silverbjälke

    Sadlar finns i mängder på blocket så det blir nog inga problem när den dagen kommer. Själv fyndade jag för snart 2år sen, Var trött på att slita ut den svindyra tävlingssadeln till vardags men ville inte träna i annat än det som används vid tävling (inbillade mig att vanan av samma sak gjorde det mindre märkvärdigt på tävling för hästarna) men hittade en 15år gammal butet av nästan samma typ som vi hade en ny, prutade hejdlöst och fick den, skickade den hela vägen till Frankrike för att göra om den så den är näst intill identisk med den nya och har nu två ”likadana” lite överkurs men vad gör man inte??!! det är ju inte så att man faktiskt köper saker som inte har med häst att göra och på kontot gör de ingen nytta den dagen man ligger där orörlig med tårna i vädret 🙂 ibland är det helt enkelt billigast att investera dem, annars får man skatta dem och taxera högre vinst och F-skatt ju ……

    Svara
    • Birgitta

      En hoppryttare i stallet har just en Butet och är mycket nöjd samt säger att den passar på nästan alla hästar vilket ju kan vara användbart.

      Och visst kan man lägga lite mer pengar på sådant som är viktigt- det har jag gjort med min dressyrsadel.

      Den var svindyr i inköp och jag har sedan dessutom betalat en del tusenlappar för att justera den och byta ut sådant som slitits men det känns som att det är värt det.

      Urskön sadel, snygg och ligger som en smäck på hästen.

      Med en hoppsadel känns det långt ifrån lika viktigt eftersom den kommer att användas så sällan men en brun Equipe hade gärna fått landa på min sadelhängare….bara sådär 🙂 .

      Svara
  7. sofia

    Visst kan stübben vara lite hård i sätet. Men det är en slitvarg till sadel i alla fall. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Slitvarg var ordet. Min sadel var som sagt ca 40 år gammal och ändrade i princip inte sitt utseende de 20 sista åren 🙂 !

      För övrigt hade den häst jag lånade o somras (Zack) en Stübben dressyrsadel och den var lika skön som en soffa att sitta i. Så även Stübben har nog utvecklat sina sadlar 🙂 .

      Svara
  8. silverbjälke

    Håll ögonen öppna efter en liten lätt skitsadel till åringen. Jag hittade en skitliten, skitful och skitbillig gammal galoppsadel på en loppis för massor med år sedan. tror jag gav 300:- och dn var menad som kuriosa eller prydnad??!! men så PERFEKT att lägga på 1-2åringar lite då och då, senare även under promenad, longering etc ibland och utgör en grymt bra träning för framtida sadling och vana vid utrustning.

    Svara
    • Birgitta

      Intressant att du nämner detta- har ett litet inlägg om just inridningssadlar som ska publiceras imorgon 🙂 !

      Ditt förslag tycker jag för övrigt låter mkt bra.

      Svara
      • Prick

        Tänk på många träningssadlar inte har ngn bom = sämre tryckfördelning. Om den ska användas med ryttare.

        Svara
        • Birgitta

          Ha ha ha…nä…jag tror knappast att varken jag eller någon annan har några planer på att rida in Messy i en galoppsadel. Men att ha den på ryggen vid longering tror jag är mycket bättre än att ha en traditionell sadel pga vikten och då min tanke är att börja med detta ganska tidigt = Messy är fortfarande liten och ”klen”.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>