Va?

va

Texten ovan påminde mig om en bekant jag kände i många år.

Hon kunde, om hon blev nervös eller spände sig inför tex människor hon inte var så van vid prata otroligt ”sluddrigt” och den första tiden vi lärde känna varandra förstod jag inte hälften av vad hon sa.

Jag fick säga ”va?” hur många gånger som helst och när det kändes för pinsamt sa jag helt enkelt JA i stället och hoppades att det inte var något jag borde ha svarat NEJ på i stället.

När jag väl vande mig vid hennes sätt att prata och hon väl dessutom blev mer ”bekväm” runt mig förstod jag allt men såg ju hur andra kämpade.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Haha, påminner mig om en sak som hände i helgen! Vi skulle dra en matarkabel till en hage genom en trumma under vägen. Grannen kommer förbi och säger: Jag har en krass som ni kan dra under, ska jag hämta den? Jag som inte har en aning om vad en krass är nickar och säger att det blir nog bra, litar på att grannen vet vad han pysslar med. Maken, som stått nedböjd och tittat på trumman reser sig upp och frågar mig vad han skulle hämta. Ingen aning, svarade jag. Grannen hörde och sa ”en krass”. Vad är det sa maken till mig. Inte vet jag, sa jag. Jag begriper inte skånska. Men vi får väl se vad han kommer med. Grannen hörde även detta och skrattade gott åt oss. Krassen funkade sedan utmärkt, och jag lärde mig ett nytt ord.

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är en sån där avloppsrensarspiralfjädergreja. Gigantisk. Jag har inte lyckats reda ut om även en vanlig liten heter krass eller om det bara är den stora.

        Svara
  2. CeciliaL

    Ja, det dar kan jag forsta! Till slut kanns det liksom som man inte KAN saga ’va?’ flera ganger, och man sager istallet ’njaejoonjee’ eller nickskakar litet pa huvudet och hoppas man aldrig kommer behova den informationen… eller att det kravs nagot mer specifikt svar… (Nu pratar jag inte sluddrigt sa vitt jag vet, men hor ju helt enkelt inte vad folk sager!)

    Svara
  3. G

    Det där är skitjobbigt. Var aupair i USA och första veckorna hängde jag med en tjej från Skåne som pratade jätteotydligt + dialekt + att hon hade nåt ljud för sig när hon pratade så jag fattade ingenting. Var betydligt enklare när vi hade andra omkring oss och pratade engelska istället 😀 . Jag flyttade kort därpå så det är möjligt att jag skulle lärt mig hur hon pratade men det vete fan, säger va? jämt till min lillebror som mumlar när han pratar.

    Svara
  4. silverbjälke

    Har en ”lärling” sen aug -13 och hör fortfarande inte vad det låga mummlet betyder i 70% av dialogen.
    Har lärt mig att det i 90% av fallen är ganska ovidkommande så man klarar sig ganska bra på att nicka, le, säga ja…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>