Vad tycker ni?

Läser om föreslagna TR-ändringar här och undrar vad ni tycker?

Själv tycker jag att det blir bra om man tar bort sporr-tvånget- jag har aldrig riktigt förstått detta krav.

Inte för att det kommer att påverka mig det minsta men det finns säkert de som blir glada.

Edit:

En läsare påtalade även dessa förslag på ändringar:

Träns i MsvC (ej tillåtet med kandar) och sedan valfritt träns eller kandar från MsvB och uppåt. Valfritt med sporrar. Valfritt med frack från MsvA. Valfritt med hatt från MsvA för ryttare från 18 år.
Med andra ord skulle vi i teorin från nästa år kunna se ryttare i hjälm, kavaj på träns och utan sporrar i Grand Prix i Sverige!
Nu är det kanske inte så troligt, men att det är träns i MsvC kommer påverka många och de som haft bekymmer med kandar kommer inte längre tvingas rida på det alls.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Det ÄR ju redan valfritt med frack och hatt. De flesta väljer väl fracken för att det är så mycket snyggare, men hjälm förekommer ju nästan mer än hatt även i internationell GP. Insändarna borde kanske titta sig omkring och läsa på innan de kommer med förslag… ;-).

    Valfritt sporrar och träns vs kandar är väl ett förslag jag inte kan komma med invändningar emot. Huvudsaken hästen visar att den accepterar bett. Och det gör den ju så väl med ett tränsbett som kandar.

    Svara
    • JohannaB

      Insändaren (dvs jag) har inte alls kommit med några förslag utan bara resonerat kring de stora förändringar som skett inom dressyren de senaste tio åren.
      I mina ögon större förändringar än på de föregående tio åren, åtminstone sett till TR och utrustning.
      Se bara på hur många bett som nu är godkända, för ngt år sedan var dispens för raka bett en omöjlighet och nu är raka, baucher, gummiklädda osv tillåtet.
      Jag gillar det, klar modernisering! 😀

      Svara
    • JohannaB

      Intressant förresten, jag minns för fem år sedan att du aldrig skulle rida i annat än sammetshjälm och tävlade i hatt;-)
      Vi får se om fracken kommer överleva, jag tror vi går mot modernare varianter (det har ju redan hänt, men jag tror de långa skörten snart är mossiga också?) Vi får se vad framtiden bär med sig! 😀

      Svara
      • Ann

        Jo, men för fem år sedan fanns inte heller de coola sportiga nätta hjälmar som finns nu. Jag skulle inte heller idag vilja ha en »ful hjälm med lufthål«, men min LamiCell har läderliknande material och bling och ser betydligt mindre ut på huvudet än de tidigare hjälmarna.

        Svara
          • AnnH

            Haha, har du inget bättre för dig?
            Kontenta: man är inte bättre än att man kan ändra sig (tack och lov).

            Jag har också börjat kolla efter en ny frack. Men inte hittat någon som suttit så perfekt som min gamla, men som ändå är 2014.

          • JohannaB

            Jag tycker det är rätt kul hur man ändrar sig med tiden, vet att jag i sjunde klass fick frågan av vår syslöjdsfröken (det här är alltså läääänge sedan) om jag någonsin skulle ha utsvängda byxben…
            Då var ju smala ben moderna, och vi mindes våra föräldrars utsvängda ben på sjuttiotalet och det var TOTALT otänkbart att ha något så hemskt på oss!!
            Fröken visste nog vad som komma skulle, i nionde klass hade ALLA utsvängda byxben och att ha något annat var otänkbart 😉
            Jag skulle heller inte ha någon plasthjälm när de kom, men när modet slår till och alla andra plötsligt har någonting så ser de ju plötsligt allt bättre ut och till sist måste man bara ha.
            Jag tycker inte ens att sammetshjälmar är snyggt längre utan ser ganska töntigt ut 😀

            Och då tycker jag inte egentligen att jag är något offer för mode, brukar behålla mina saker länge och vara rätt säker på vad jag gillar….
            In my dreams, jag är som sagt lika mkt modeoffer som alla andra 😉

          • Birgitta

            Ja, jag gissar att vi, säkert inom min livstid, kommer att skratta lite hånfullt åt de frackar man tävlar i idag.
            För om man ska vara RIKTIGT ärlig: hur funktionell är fracken med de där långa ”flärparna” och för det inte för den oinvigde mer tankarna till MASKERAD?
            Jag gör mig ibland lustig över akademikernas icke-tidsenliga outfits men frågan är om jag inte kastar riktigt stora stenbumlingar i dressyrens glashus?

  2. Ann

    Jag har lämnat synpunkten att jag tycker att uppklassningssystemet även i regional klass till och med regional Prix S:t Georges ska återinföras. Det kan ju fler (som håller med) skriva!

    Svara
  3. Jennifer

    Jag tycker det är riktigt bra förslag och hoppas de går igenom! Rider dock i princip alltid med sporrar själv och kommer fortsätta med det, men att det blir frivilligt tycker jag är super. Nästan ännu bättre tycker jag det är att det blir tillåtet att rida högre klasser på träns, stor tumme upp till det. Det är ett steg i rätt riktning för sporten tycker jag absolut.

    Svara
  4. Katja

    Måste erkänna att jag aldrig förstått varför man måste rida på kandar. Min uppfattning är att det faktiskt är lättare att rida på än ett vanligt bett, även om det kräver mer kunskap av ryttaren.
    Ju mindre ”skarpa” hjälpmedel man behöver desto bättre anser jag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>