5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Fast jag vill nog tycka att det är rätt stor skillnad på att veta något säkert och ha förståelse för mekanismerna bakom, vilket seriös forskning leder till, och att tycka och känna saker lite generellt och svepande sådär.

    Svara
    • My

      Ja, för att få sådana saker som får en att må bra att ges på tex recept och liknande, krävs seriös forskning med ”riktiga” bevis. T ex vårdhundar, som är stort i USA och där man bevisat mycket god effekt. Nu är det igång här också, vi har en på jobbet och hon är helt underbart fin med patienterna och gör verkligen skillnad för dem. Hos en patient låg hon med i sängen och tröstade och lugnade bättre än några mediciner i världen.

      Svara
  2. Liv

    Hur (och förlåt mig med vad) tänker du? För det första vet du att jag doktorerar inom precis ovanstående ämne (med annan målgrupp) vilket får mig att inse att du tycker att min forskning är totalt irrelevant och onödig (för vi vet ju redan svaret). För det andra är du själv socionom och ett uttalande i stil med det ovan ”behövs forskning” får mig att bli mörkrädd … Hur tror du att alla de behandlingsmetoder som används inom ditt arbete har kommit till? Hur fasen skulle det se ut med en arbetsmoral i stil med ”jamen det där vet ju alla att det är bra, det funkade ju på Kalle och Olle så då är det klart att det funkar på Lasse också”. Du bör förstås ha hört talas om evidensbaserad praktik och det är ju också så man ska arbeta inom socialt arbete enligt socialstyrelsen. Att arbeta evidensbaserat innebär bland annat att erbjuda det bästa för klienten baserat på vetenskapliga studier om insatsers effekter. Hur kan man då motivera frågan ”behövs forskning”? För även om det råkar te sig som så att en viss insats är bra för alla så vet ju både du och jag att det framkommer i vetenskapliga studier att en viss insats kanske inte är bra för X eller Y, men däremot mycket lämplig för Z och Å. Att bara konstatera att någonting är bra är väl också att generalisera forskningen lite väl mycket kan jag tycka. Det är ju så otroligt mycket mer som framkommer i forskning än bara ”detta var bra, punkt”. Det finns ju tusentals parametrar som vägs in i forskning och vetenskapliga studier och utan att gå in på djupet för mycket så kan jag ju bara kort nämna följande:
    – Varför är något bra? På vilket sätt beskrivs det vara bra? För vem är det inte bra? Varför? Hur ser insatsen ut? På vilket sätt bör insatsen bedrivas? Hur länge? Vad bör tas i beaktande? Vilka vetenskapliga belägg finns för att metoden fungerar? Hur kan man implementera insatsen? Det fortsätter i all oändlighet som du förstår. Det som kommer fram i vetenskapen är ju det som de som arbetar ute i verksamheterna kan applicera i sitt arbete. En så kallad win-win-situation. Jag tycker därför att man ska vara tacksam för att det finns människor som forskar och doktorerar och inte uttrycka sig raljerande.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår att mitt inlägg inte har tolkats så skämtsamt som jag avsåg.

      För givetvis behövs forskning för att utveckla världen men jag tyckte att just rubriken i länken var så självklar (”Ny forksning visar att hästar gör oss glada”) att det blev lite…tja…”tramsigt”.

      För hade inte hästar gjort oss glada hade vi knappast haft dom som hobby/ livsstil i den utsträckning som vi har- det är ju liksom inget vi MÅSTE ägna oss åt om vi inte vill…

      Men givetvis är det inte fel att forska i VARFÖR hästar gör oss glada osv…

      Svara
  3. silverbjälke

    Det borde tillsättas ett utskott som får till uppgift att se om det finns behov av införandet av en nämnd som kan utse en utredningsgupp med uppgift att utreda om det skall bedrivas någon forskning inom området.

    Så får man snabba resultat………. eller så blir man för sina geniala åtgärdsplaner riksdagsman.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>