Bättre än gym

tungt

Hur många gånger har man hört av ”okunniga” att det inte är jobbigt att rida eftersom det ju är hästen som ”springer”?

Det må vara hur det vill med den saken- vissa ryttare kanske de facto aldrig blir speciellt ansträngda av att rida (?) men nog tusan finns det mycket i stallmiljön som kan fungera som träning 🙂  !

Och själv mockar jag tusen gånger hellre boxar, springer fram och tillbaka mellan hagar, bär hö och halmbalar osv än springer på ett löpband eller gör armhävningar och dylikt.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    skulle aldrig sätta min fot på ett löpband, kan inte tänka mig något tråkigare. Och när ska man hinna och orka det när man arbetar fysiskt från morgon till kväll?

    Det finns skäl till att människan började rida på djur och uppfinna hjul.

    Svara
    • Birgitta

      Det fanns en förfärlig tid då jag försökte mig på att löpträna.

      Jag fick för mig att jag kanske hade dålig kondition och att det var DÄRFÖR jag blev så trött av att rida på min segpropp till häst.

      Jag började springa EN MIL 2 gånger i veckan och det var så fruktansvärt tråkigt så det går inte att beskriva- trots att jag alltid hade med mig Soya som sällskap.

      Jag väntade hela tiden på att den där känslan av välbehag skulle infinna sig- den som vissa löpare påstår uppenbarar sig men icke- det var bara skönt EFTERÅT!

      Efter flera månaders rännande i skogen insåg jag att det inte var min kondition det var fel på utan hästens VILJA ATT ARBETA- jag slutade springa och hästen går numera på en ridskola.

      I samband med att jag avslutade löpandet lovade jag mig själv att verkligen försöka undvika sådant som jag enbart finner TRIST om jag absolut inte måste ägna mig åt det.

      Jag är övertygad om att väldigt många som tränar plågar sig själv och….at the end of the day….WHY?

      Hade jag tex varit överviktig hade jag nog också bitit ihop och tränat men idag ser jag verkligen ingen anledning.

      Och vad gäller ridningen så köpte jag efter den sega hästen först en med en underbar bjudning (Kreon) och därefter ytterligare en (Vicke) och blir numera ALDRIG trött på det där otäcka viset igen.

      Svara
  2. Frida

    Jag tycker nog att ridningen är betydligt jobbigare och mer träning än stalljobb, i alla fall om man bara har en häst. Jag tränar 4-6 ggr/vecka utöver ridningen för jag tycker att jag behöver det för att rida bättre nu när jag inte rider lika mkt som förut. Det märks skillnad men man ska träna på rätt grejor. Att löpträna är bra för kondition och uthållighet men vill man rida bättre är det bättre med pilatesboll, plankan och annat som stärker bålmuskulaturen och koordination.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har sett hur stalljobb både kan vara en bra träning och absolut inte- det beror som det mesta på hur den utförs.

      Kände för många år sedan en stalljobbare som var mycket överviktig vilket förvånade mig med tanke på arbetets mycket fysiska art tills jag såg hur detta utfördes.

      Dels ägnades rasterna till att äta den mest onyttiga mat man kan tänka sig och dels utfördes arbetet i ultrarapid så det brändes inte många kalorier där inte.

      När jag själv jobbade i stall och skulle mocka till 20 grisiga hästar, kasta ner 50 halmbalar från loftet, fodra 60-talet hästar och springa till hagarna x antal gånger- allt i ett rasande tempo tyckte jag det kändes som att kroppen fick träning i alla fall.

      Svara
      • Frida

        Jo men så mkt stalljobb är ju så klart träning om man håller lite tempo och utför det lite ergonomiskt men har man en häst att mocka, packa påsar och bära vatten till är det verkligen inte så mkt träning. Sen är man nog rätt olika tror jag en del behöver träna mer medans andra verkar ha bra styrka och kondition lite mer av sig själv. Tillhör man de som håller sig tillräckligt tränad och smal på lite stalljobb och ridning och inte har ont eller så är det ju bara att gratulera 🙂 Jag tillhör tyvärr de som måste träna extra numera både för vikt, ork/styrka och för att inte få ont….

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>