Inte jag…

ljug

Själv ljuger jag faktiskt aldrig och det är ingen lögn 🙂 !

Enligt min erfarenhet blir en lögn ALLTID avslöjad; direkt, om några dagar, månader eller år men avslöjad- det blir den.

Och då blir det bara så pinsamt…

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Jag ”ljuger” lite ibland, nämligen när jag ”behöver” en hästpryl utan att kunna motivera det för sambon. Vi har förvisso delad ekonomi men det känns ändå lite obekvämt, hehe.

    Sen kan jag mycket väl berätta det efter några månader 😉

    Svara
    • Birgitta

      Min man har verkligen noll koll på min ekonomi och mina inköp vilket är mycket skönt.

      Annars tror jag säkert att han hade kunnat ha synpunkter på en del kostnader även om han inte är med och betalar.

      Svara
        • Birgitta

          Fast VISAR du din sambo grejer du har köpt eller berättar du bara?

          Jag tar ju aldrig hem hästsaker och pratar aldrig om dom heller- min man är totalt ointresserad av hästar.

          Svara
          • My

            Nä, jag visar inte. Och säger inte priset. Hehe 🙂 Däremot kan jag alltid berätta allt jag köper om det bara är till halva priset eller ngt, för han gillar fynd, och vem gör inte det???

          • My

            Tränset såg han iofs för att det fick jag ha hemma och mäta och krångla med – men då visade jag honom utskärningen för öronen bara så han fick se.

            Min nya hoppsadel kommer jag nog visa honom eftersom den har några sprickor i ovankant ovanför knästöden – de kommer av att man lagt benet framför när man spänner sadelgjorden, lyft kåpan och då har stiglädret belastat på den punkten. Han är väldigt fiffig på bra lösningar och kan kanske komma på något smart sätt att förstärka, ofta har han bättre lösningar än jag kan tänka ut.

            Hjälper din man dig med idéer i stall och kring utrustning? Min är ju klurig och har t ex fixat en bra prylhängare genom att komma på att vi kunde ha en lägenhetstvätthållare (kommer inte ihåg vad de heter, men en enkel skena man köper galgar till och som är uppfällbar när man inte använder den). På den har vi hängt en galge från Biltema med en massa småkrokar på, där hänger jag mina bett, och sen har vi slaktkrokar jag hänger träns, överblivna tyglar och annat som jag vill ha hängande. Mycket fiffigt och super att man kan fälla undan den om man behöver ta ut saker längre in från förrådet (har platsbrist).

          • Birgitta

            Ha ha ha…som jag nämnde är min man helt ointresserad av hästar och har aldrig ens varit i nuvarande stallet så några ”tips i stall och kring utrustning” förväntar jag mig knappast 🙂 !

  2. G

    Jag kan absolut småljuga vid behov, utan vita lögner så skulle man nog vara rätt jobbig att umgås med + att med barn så skulle det definitivt bli meckigt att aldrig ljuga. Som exempel: någon vill få bekräftat att tröjan de köpt är snygg, jag tycker inte det men ser på personen att den bara vill få bekräftelse. Ja då tjänar jag inget på att säga att jag tycker den är ful, jag sänker bara vännen. Ergo, jag ger tummen upp men säger inte åååh den var skitsnygg. En liten vit lögn. Riktiga lögner däremot, nä, precis som du skriver så kommer det bara ikapp en och herregud vilket minne man måste ha. Sen är jag lite manisk med att jag vill att folk ska gilla mig för den jag är, så det blir lite motsägelsefullt att ljuga då 😀

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror att de som känner mig vet att jag aldrig säger saker som jag inte menar så om de verkligen inte vill höra något de kanske inte ”klarar av” så frågar dom inte.

      Jag skulle tex aldrig säga att jag tycker att en häst har en bra trav, hoppar väl eller dylikt om jag inte verkligen menade det.

      Om någon däremot köpte en häst som jag i ”det mesta” ansåg ”usel” skulle jag inte säga detta utan verkligen försöka hitta något positivt att säga även om det var saker som ”den har verkligen en tjock fin svans” eller ”den ser snäll ut”.

      Men om samma person liksom propsade på och framhärdade typ ”jo, visst har den en tjock svans men tycker du att den travar bra” så hade jag inte kunnat svara att jag tyckte det.

      Nackdelen med att vara ”brutalt ärlig” är ju att folk kan ta illa vid sig men då ska dom inte heller fråga efter ett ärligt svar.

      Fördelen är att om jag berömmer något så VET den som fått berömmet verkligen att det är ärligt menat och inte bara sagt av välmening eller andra skumma orsaker.

      Och som sagt; jag försöker alltid hitta något positivt att säga och går inte heller runt och O-OMBEDD kritiserar saker.

      Svara
      • My

        Fördelen är att om jag berömmer något så VET den som fått berömmet verkligen att det är ärligt menat och inte bara sagt av välmening eller andra skumma orsaker.

        Det är det jag menar, jag älskar de vänner jag har, och kollegor, som alltid säger vad de verkligen tycker – då vet jag att de menar vad de säger när de är positiva också 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Jag har väldigt svårt för folk som jag vet säger en sak i ett sammanhang och något helt annat i ett annat och det är enligt min erfarenhet mycket vanligt, det har jag upplevt i både privat och arbetslivet.

          Om man inte vågar vara ärlig är det i alla fall bättre att vara TYST.

          Svara
          • G

            Fast jag har inga problem med att våga vara ärlig, frågan är vad jag vill uppnå i frågan. Ibland vill folk höra sanningen och då får de det och ibland inte, man får ha lite fingertoppskänsla. Ibland ställs frågor utan att det egentligen förväntas svar och i de lägena ser jag ingen anledning att köra med bulldoxer-ärlighet. Menar ni att ni aldrig är i de situationerna?

          • Birgitta

            Du skriver att folk vill höra sanningen IBLAND men jag har väldigt svårt att i så fall inse när dom vill höra den och när de förväntar sig (?) att jag ska överdriva/ljuga?!?!?

            Och i de fall frågor ställs utan att svar förväntas kör jag inte heller på med någon bulldozer-ärlighet.

            Men att jag ska behöva fundera över om VUXNA människor vill ha ett ärligt svar eller de bara frågar för att jag ska boosta deras ego med en lögn- nej, det ligger inte för mig.

      • Frida

        Ärlighet är jättebra så länge man inte går och trycker upp sina åsikter/sanningar på folk ständigt och jämnt och sen när folk tar illa upp eller blir förbannade så är man oförstående och menar att ”jag är bara ärlig och säger sanningen”. Nu tror jag inte att du är den typen av ”ärlig människa” men många förväxlar ärlighet med att man kan säga vad som helst bara för att man är ”ärlig”. Men jag kan uppskatta människor som jag vet ger ett ärligt svar om jag frågar och inte bara säger vad de tror att man vill höra. Själv är jag nog ärlig om jag vet att personen som frågar vill ha ett ärligt svar men det finns tillfällen då jag väljer vad jag säger noggrant och det kommer en vit lögn för att det är enklare….

        Svara
  3. G

    Är ju trist att skapa dålig stämning genom att inte säga ett knyst också och ibland har man ingen lust med det heller.

    Svara
    • Birgitta

      När jag skrev att det är bättre att vara tyst tänkte jag mer att det i MIN värld blir mer pinsamt om man inför en person säger en sak och sedan, då någon annan är närvarande + den förstnämnda personen också är där säger något helt annat.

      Då tycker JAG att det blir pinsamt och dumt att man för den första personen visar att man liksom inte är ärlig utan kan säga 2 totalt motsatta saker utan skäl.

      Svara
      • Birgitta

        Ett utmärkt exempel är då tex anställda eller inackorderade har en massa åsikter om en viss sak- när sedan stallägaren eller chefen är med- tja då är allt bara prima och alla är såååå nöjda.

        Svara
        • Malin

          Det där tycker jag är lika vanligt som irriterande! Jag sommarjobbade på en arbetsplats där det var ett gäng som var rejält missnöjda med nya chefen och det nya avtalet (det var ett privat företag som hade tagit över en verksamhet som tidigare sköttes i landstingets regi), så i slutet av sommaren bad de mig, med anledningen att ”du är utbildad och duktig på att prata”, att kalla till ett möte med chefen och ta upp några saker som skulle kunna effektivisera arbetet och göra det bättre för de anställda. Tror du att de sa ett knyst när vi väl satt på det där jäkla mötet? Nä, istället var allt såååå bra och de var sååå nöjda. Som tur är så hade chefen och jag en mycket god relation (och jag tyckte att hon var väldigt vettig), så hon förstod hur det hela hade gått till och ändrade i verksamheten efter de förslag som jag hade lagt fram trots knäppgökarnas uttalanden. Det var ändå första och sista gången jag tar på mig att föra någon annans talan – jag glömmer aldrig känslan när kollegerna satt där och smilade inför chefen och pekade ut mig som en gnällspik.

          Svara
          • Birgitta

            Det du skriver om känner jag igen till 200 %, har upplevt det både i olika arbetsgrupper och på vissa hästägarmöten på ridskolan.

            En oförglömlig känsla när alla som tidigare haft massor av åsikter plötsligt stirrar ner i bordet och backar upp en till 0 % och man, precis som du skriver, pekas ut som en gnällspik.

            Jag har också lärt mig den hårda vägen (se ovan) och för numera endast min egen talan och ibland inte ens den.

            Det är inte kul att framstå som negativ när man är omgiven av fegisar som egentligen tycker samma sak men inte vågar öppna munnen.

        • G

          Ja för fasen, det håller jag med och anser jag inte vara vita lögner. Det är feghet och att inte stå för sina åsikter och det jag menade ovan är mer att det är praktiskt taget omöjligt att gå igenom livet utan att nånsin ljuga.

          Svara
  4. Linda

    Jag är också alltid ärlig, jag tror inte ens att jag kan ljuga. Däremot går jag inte och trycker upp min ärlighet i ansiktet på folk, tycker jag inte att din nya frisyr är fin, då är jag bara tyst. Men frågar du mig om det då svarar jag ärligt vad jag tycker.

    Jag avskyr folk som är falska och säjer oooh vad fint när det är så tydligt att dom inte tycker det. Det märks!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>