Eget stall- nej tack!

time

Detta (som bilderna ovan gör sig lustiga över) är ETT skäl till varför jag nog aldrig kommer att skaffa eget stall trots att jag verkligen har haft det som en dröm i perioder.

Men jag har hört så många med egna gårdar som knappt har tid att rida några gånger i veckan, än mindre varje dag, så som jag vill.

Eller…tid har de möjligen (?) men knappast lust och ork efter att först ha jobbat heltid och sedan fixat med alla de miljoner små och stora saker som krävs när man har eget stall.

Sedan finns det både ”övermänniskor” med outsinlig energi och de som har förenklat sitt hästeri genom lösdrift osv men nej, jag tror inte att jag hade tyckt att det hade varit ROLIGT att slita så som jag misstänker att det hade blivit i mitt fall.

Det andra skälet till varför jag inte längre suktar efter en egen gård är att jag har insett hur mycket det inte bara tar av ens TID utan minst lika mycket av ens pengar.

Och jag är varken en höginkomsttagare eller har en man som vill sponsra mitt intresse så även där faller det.

Pratade om detta med en person som HAR en egen anläggning och vi var rörande överens om att inackorderingar ofta inte har en susning om ALLT som faktiskt kostar, inte bara foder och strö typ.

Salt och snöskottning, vattning av ridhus, harvning av detsamma, el till alla möjliga utrymmen, gödselbortforsling, gödsling av hagar, lagning av allt möjligt som kan och GÅR sönder, ständigt, ja listan kan göras lång.

Och är man så ohändig som jag och dessutom har en massa KRAV (ridhus med bra underlag tex) tja…då vet jag inte hur jag skulle ha råd med både eget stall och att köra iväg med hästen flera dagar i veckan för att rida i det där perfekta ridhuset som jag själv inte skulle ha råd att ha.

Nej, jag har insett att jag har det bra som jag har det och är väldigt nöjd med det faktiskt.

38 kommentarer Skriv kommentar

  1. Renee

    Att ha en egen gård kostar pengar, ja såklart. Givetvis beroende på om det finns lån el inte. Driften är ju där i alla fall, som uppvärmning etc. Den har man oavsett om man har djur el ej. Många väljer ju att bo på gård utan vare sig hästar, kor, får el annan boskap.
    Jobbet m att måla, underhålla etc har man där ändå. OM du valt att bo så här och det finns boxar så är det inte så dyrt, arbetsamt att ex ha 2 el 3 hästar där utöver. Det jag är ute efter är att bo på gård är slitsamt, kostsamt oavsett djur el ej. Ridhus, ja det kan vara som där vi har R just nu (som förövrigt är en liten gård m 2 boxar, 5 stora stora gräshagar) med ca 20 min skritt-tur t Paulinda Fribergs otroligt fina välskötta ridhus.

    Svara
    • Birgitta

      Nja, jag kan inte fullt ut hålla med i ditt resonemang.

      Att det kostar pengar och tar tid att ha en egen gård oavsett om man har djur eller ej instämmer jag förvisso i men nog tusan tar det ÄNNU mer tid och kostar ÄNNU mer pengar med djur inkluderade?

      Har du hästen hemma så måste du gödsla hagen/ hagarna, laga staket osv.

      Har du stall så går det åt mer el och vatten än utan djur.

      Har du djur så behöver du helt andra redskap (traktor, harv, skottkärra osv) än om du är djurlös- dessa kostar både i inköp, underhåll och i förekommande fall bensin/ diesel.

      Hur snälla hästar du än har så kommer stallet att kräva underhåll i större eller mindre omfattning beroende på ursprungsskick, dina krav osv men saker GÅR sönder i ett stall och saker måste bytas ut, målas om, snickras till osv.

      Ja, exemplen är många…detta var bara några.

      Så jag vidhåller att det är mycket mer jobb och kostnader med djur på en gård än om man lever djur-löst på samma ställe.

      Ska kanske tillägga att det, om man har djur som jag ser det dessutom är en enorm skillnad om man själv är händig eller har någon (partner, kompisar, granne) som kan hjälpa en mer eller mindre gratis eller om man måste betala för minsta lilla grej som behöver fixas.

      För det är något jag ser ständigt på vår anläggning; trots att de uppstallade hästarna är långt ifrån några ”marodörer” så händer det hur ofta som helst att saker måste lagas, bytas ut osv.

      Det är hagar, boxar, vattenkoppar, spolspilta- allt möjligt och det handlar som sagt inte om någon ovarsamhet utan det är så det ÄR när man har att göra med djur.

      Svara
  2. Liv

    Jo, jag tror att en hel del inackorderingar visst förstår att det kostar ofantliga summor att driva eget stall med (och eller för den delen utan) hyresgäster. Det är väl just därför som de står i sådana stall och inte har egna …

    Svara
    • Birgitta

      Sedan tror jag att många väljer att stå inackorderade framför att ha eget stall inte ”bara” pga kostnad och tidsåtgång utan minst lika mycket för att man blir så otroligt bunden så vida man inte har en väldigt lämplig inackordering som kan avlasta en mycket.

      Är man ensam i sitt lilla stall kanske man inte bara inte har RÅD att resa iväg- man kanske inte ens KAN resa iväg rent praktiskt så att säga.

      Bortsett från resor av kortare eller längre slag vet jag att alla inte ens känner sig bekväma med att lämna hästarna utan tillsyn de 9-10 timmar man oftast är hemifrån om man arbetar heltid- sådant man inte behöver fundera över som inackorderad då det nästan alltid finns någon i stallet.

      Sedan kan man visst hitta folk som vill hjälpa till- gratis eller mot betalning men det är ändå till syvende och sist en själv ansvaret vilar på och skulle tex en tilltänkt hästvakt bli sjuk i sista minuten…tja..då står man där.

      Om jag nu låter enbart negativ till fenomenet ”egen gård” så vill jag än en gång förtydliga att det ovan skrivna baserar sig på hur MITT liv ser ut i dagsläget- både med ekonomi och heltidsarbete.

      Hade jag haft andra förutsättningar (tex jobbat hemifrån, varit extremt händig, vunnit pengar på TRISS osv) hade jag absolut kunnat tänka mig en egen gård trots att det inte är en dans på rosor som jag ser det.

      Svara
  3. JohannaB

    Det beror nog lite på vilken uppstallning man har i dagsläget och vilken nivå man väljer att ha på det egna stallet?
    Jag tjänar mycket pengar på att ha hästarna hemma, från hyra för eget boende plus hästarna på kring 7000 i månaden till en driftskostnad på kring hälften av det plus mindre mängd resor motsvarande ett par tusenlappar till….
    Arbetsinsatsen är förändrad från att tre dagar i veckan släppa ut 12 hästar (cirka 45 minuter plus resa) till att vara bunden till att dagligen släppa ut och ta in mina egna hästar, men då tar det istället 5 minuter per dag.
    Även när jag var uppstallad var jag tvungen att köpa och köra grovfoder och kraftfoder så där finns ingen förändring heller.
    Jag var inte uppstallad vid ridhus, utan transporterade dit, vilket jag också gör i dagsläget.

    Svara
    • Birgitta

      Nu är det ju en GIGANTISK skillnad i prisläget vad gäller gårdar i dina trakter (Norrland) mot i storstadsregionen Malmö- det måste man beakta tycker jag.

      Även avstånden ser helt annorlunda ut- eller kan göra det i alla fall beroende på hur långt ifrån sitt arbete man tex bosätter sig.

      Jag har räknat på vad eget stall skulle kosta mig om vi köpte en gård i närheten av Malmö och jag skulle inte spara några pengar alls faktiskt.

      Men det beror till stor del på att en hyfsad gård häromkring kostar 3,5-5 miljoner vilket bara det skulle innebära en enorm ökning av våra utgifter eftersom vårt hus är köpt för under 2 miljoner och inte skulle gå att sälja för mer.

      Visst hade vi kunnat hitta en billigare gård många mil från Malmö men då tillkommer i stället bensin för hur mycket pengar som helst + en restid som jag vet med mig att jag inte skulle orka med i längden.

      Tidsmässigt skulle jag inte tjäna ett dugg på att flytta från nuvarande anläggning till egen gård även om vi bortser från alla reparationer osv som jag skulle behöva fixa med hos mig själv.

      Det enda åtagandet jag har på anläggningen är att jag har ”jour” var 7:e söndag då man är uppbunden ca 1 timme runt 7 på morgonen, 1 timme vid 14.00-tiden och en halvtimme 19.00. I gengäld släpps min häst ut och tas in 7 dagar i veckan utan att jag behöver lyfta ett finger, samma sak med alla fodringar.

      Det jag gör är att jag mockar och sätter foder men det gör man ju i ett eget stall också och både foder och strö finns på plats liksom ett underbart ridhus- halleluja 🙂 !

      Svara
      • pernilla

        Kostnaden är såklart stor beroende på vart man bor i landet.
        I sthlm kostar den stallplatsen du nämner minst 5 000. driftkostnaden om man har hästen hemma ligger runt 2500.
        Det är alltså 2500 i månaden man kan lägga på lån, dvs dryga en miljon mer i lån.

        Plus att man slipper resor till/från hem/jobb/stall och kan istället resa bara jobb-hem. I sthlms trafiksituation är det ingen jobbig del utan skulle ge mig 45 min att pyssla i stallet istället.

        men till syvende och sist handlar det om vilken hästhållning man vill ha tror jag. Jag har gärna lite obekvämt för att kunna ha hästen på det sättet jag anser är bäst och utan att behöva anpassa mig för att det ska passa 27 hästar till.

        Svara
        • Birgitta

          Och min stallhyra är just 2500:– inkl ALLT så då är det kanske inte svårt att förstå mitt val. Det tar dessutom 3 minuter att köra till stallet och det är på väg till jobbet.

          Svara
  4. Titti

    Jag har aldrig suktat efter att ha en egen hästgård. Jag har med nöd och näppe tid att städa ett mycket litet hus eller hålla i ordning tillhörande trädgård!! Precis som du påpekar så har jag sett hur många som har eget inte hinner med att rida sina hästar och vad är då vitsen med att ha häst? Då tänker jag på främst på dom som inte försörjer sig på gården eller hästverksamhet! Med ett heltidsjobb är det ju på håret att man hinner med att ha en häst uppstallad ju!

    Men så är jag ju rätt så bekväm av naturen;)!!/ Titti

    Svara
    • Birgitta

      Jo, det handlar ju även om vilken sorts liv man både väljer att leva och TRIVS med.

      Det finns många som inte störs det minsta av att vara så uppbundna som man blir med egen gård- de har ändå ingen lust att ”åka omkring” utan trivs bäst hemma.

      Och de har inte heller något emot att lägga många timmar om dagen på allt möjligt ”fix” som en egen gård medför.

      Jag är nog som du ganska bekväm och har inga problem med att sitta i en soffa med tv:n på och datorn i knät någon timme varje kväll.

      Jag ska inte säga att jag inte hade orkat pyssla med ett eget stall i stället om jag hade haft ett men är mer tveksam till huruvida det hade varit roligt i längden och känts värt det?

      Svara
  5. CeciliaL

    Det finns verkligen for och nackdelar med bada, helt klart! Det ar ju som Renee skriver mycket av ett livsstilsval – vill man bo pa landet och ha gard, sa kan man lika garna ha hastar hemma. Men jag tycker nog jag har NASTAN idealet – en villa med litet mark och stall, snarare an en hel gard att ta hand om. Det kostar mig mindre an att inackordera hastarna, men jag har inte nagon egen ridbana, det ar val det enda som ar en stor nackdel. Ja, och att man blir bunden hemmavid pa ett satt man inte blir nar man bara kan be personal att ta in/slappa ut osv. Min drom ar en ridbana hemma nu… fast den ar ju inte underhallsfri… Hade tankt ha inackorderingar (innan vi flyttade hit), men nu inser jag att jag inte skulle sta ut, och for den lilla summan de skulle inbringa kanns det inte langre vart det – jag skulle bli tokig pa att inte ha allting exakt som jag vill, nu nar jag vant mig vid det. Att sta inackorderad ar ju bra pa manga satt men jag saknar inte det eviga korandet till stallet 2 ggr om dagen.

    Svara
    • Birgitta

      Det är BLAND ANNAT för att slippa för mycket körande som jag valt det stall där jag har Vicke- det tar 3 minuter att köra dit och kanske 10 minuter att cykla.

      Jag tycker inte alls om att köra bil och bensin är inte gratis dessutom så för mig skulle det vara uteslutet att köra typ 45 minuter för att komma till stallet.

      Svara
      • CeciliaL

        Ja, fast det forutsatter ju att det FINNS ett lampligt stall inom sa kort avstand – har aldrig hant mig faktiskt, utan jag har fatt kora allt fran nagra km till ett par mil, oftast inte speciellt langt men det tar ju anda TID (och tid ar pengar) och som du sager bensinkostnad. Har aldrig kunnat cykla till stallet heller, for man maste ju ha med sadel, trans, hjalm, blah blah…

        Svara
        • Birgitta

          Vi har en fin sadelkammare med egna skåp så jag behöver inte ha några hästsaker alls hemma faktiskt- jättebra. Det var för övrigt samma sak på ridskolan.

          Vad gäller ”lämpligt stall” är det så klart en defintionsfråga.

          Vet att vissa ifrågasätter varför jag tex inte har Vicke i ett stall där det finns bättre hagar/ längre utevistelse och där är ETT av svaren just avståndet.

          Jag hade troligen hittat ett bättre stall ur DET hänseendet längre bort men jag har valt att väga in alla för och nackdelar (varav avståndet är en stor fördel bland flera andra).

          Svara
          • CeciliaL

            Gar inte att lamna sadlar och andra vardesaker pa de flesta stall har da stolder ar oerhort vanliga och sadelkammare pa inackorderingsstall sallan ar tjuvsaker eller ens lasbar, och hemma hos mig nu maste jag ha dem inne i huset (i vart ”utility room” har jag min ’sadelkammare’) annars galler inte forsakringen. Sa pa nastan alla stall jag statt pa har jag varit tvungen att ta med sadel, trans etc, och brukar aven ha hjalmen hemma da den blir sa fuktig om man lamnar den i stallet. Tror jag statt pa tva stall dar de hade riktig lasbar sadelkammare (inte bara en plankdorr!) och larm – oerhort skont att kunna lamna allting dar! 🙂

            Ja, det ar klart man far valja vad man tycker ar viktigt, men det ar inte alltid det ens FINNS nagot stall 5 min fran ens hus – eller menar du att du baserade inkop av hus pa tillgang pa stall? 🙂 DET ar ju ratt prioriterat! 😀

          • Birgitta

            Hihi…nä…när vi köpte huset kände jag inte ens till stallet jag står i nu. Men det FINNS flera större stall i närheten om man med närhet räknar under 15 minuters körväg. Men alla stall har enligt min erfarenhet sina för och nackdelar- det kan handla om tillgång till ridhus eller ej, kvalité på foder, kostnad för uppstallning, stalljourer och många andra saker.

            I Sverige är det så vitt jag vet MKT ovanligt att man tar med sig utrustningen hem- har nog aldrig hört talas om det faktiskt.

            Vi har ordentliga lås till sadelkamrarna och dessutom bor ägarna på gården.

  6. My

    Jag tar med utrustningen hem, trots lås till både gård och sadelkammare, samt två rejäla vakthundar som alltid sover ute (pga sin päls vill de inte sova inne). Jag är väl nojjig. Hjälmen får bo i stallet, blir så mycket att bära annars 😉 Gjorde likadant på förra anläggningen, trots lås och larm. Ja, till och med när jag hade hästarna hos min mamma, trots både lås och grindar till gården, samt likadan vakthund som ovan.

    Jag är lite kluven till det här med gård eller inte, det har jag ju vuxit upp med och dessutom alltid saknat. Nu bor vi i villa, vilket är bra mycket mer jobb än jag trivs med fast vi aldrig hinner göra något här, bara det att lägga 1 timme på att klippa gräset, två gånger i veckan, är för mig så tjatigt och tråkigt. Därför börjar jag längta tillbaks till lägenheten, då kunde man lägga massor av tid på annat än att måla om hus, klippa gräs, renovera och sånt. Jag har inga problem att bo i lägenhet, tycker dessutom det är ganska skönt att ha människor runt mig även om jag klarar mig bra att bo i hus utan grannar nära också. Vi är ju trots allt flockdjur.

    Däremot har jag ju alltid drömt om egen gård, och jag tror det finns en aspekt som man inte tänker på i diskussionen ovan, nämligen motivationen. När jag stod i kollektivstall var det med goda boxgrannar, men det var alltid tråkigt att hjälpa till eftersom det alltid bara var det som inte gjordes som syntes, och om jag t ex sopade hela stallgången en gång, var det ingen annan som gjorde det en annan gång, och då tröttnar man. Nu när jag står inhyrd på en gård är det ju roligare att hjälpa till, eftersom man känner att man avlastar någon annan (som jag skrev i tråden om arbetsdagar). Plus att om jag tar ner halm en dag, så gör någon annan det dagen efter, utan avtal om det, för så bra fungerar det här. Bara för att man gör något en gång blir det inte automatiskt min uppgift framöver. Det handlar alltså om motivation, om positiv feedback. Och, att ha egen gård är ju en annan motivation än att bo i en villa som jag inte har hästar vid. Jag blir helt enkelt inte engagerad, eftersom jag inte tycker det är roligt. Ja, måla om garaget, ja det blir ju fint men till vilken nytta. Hade det varit ett stall, hade jag helt plötsligt varit helt annorlunda inställd. Det beror väl på att vår villa är VÅR men att det är sambons dröm vi lever här. Medan jag lever min dröm i stallet där Luz står – ridhus på två minuters gångavstånd, ok stora hagar, hagsällskap, uteboxar med möjlighet att titta ut osv, 5 km hemifrån dit, morgonutsläpp ingår varje dag, underbar skog att rida i osv. Det är ju ren kvalitetstid för mig att åka ut och mocka och pyssla, jag stortrivs. På förra stallet trivdes jag enbart för att ridhuset var vägg i vägg och för att jag hade så jättefina stallkompisar som jag fortfarande umgås med. Nu har ”jag” allt jag drömt om till mig själv, fast någon annan har byggt upp det och vi hjälper varandra 🙂 Dessutom, angående underhållet, så anställer man på gården polacker (vitt) som fixar och donar med sådant som är skönt att slippa.

    Om vi någon gång skulle skaffa en egen gård (för vår del har vi byggt huset själva, så det är värt minst det dubbla mot vad vi har lån på = bra ekonomiska villkor) skulle vi helt klart effektivisera allt så långt det gick, så att det blir så underhållsfritt som möjligt. Idag finns det många färdiga lösningar, och dessutom kan man lösa mycket om man tänker efter själv. Bara det att vi på vårt hus har tegel, jag var helt anti, tills jag fick måla om garaget, sedan ville jag gärna ha tegelhus. Jag kan tänka mig att om man har en gård blir man bra på att göra lösningar som är effektiva, hållbara och underhållsfria. När man dessutom har vänner som är veterinärer, hovslagare, husdjurstekniker och bönder, så har man massor av erfarenhet att få gratis – de har ju sett många bra idéer och lösningar, och sen har de ju även sett massor av dåliga lösningar som de kan avråda från 🙂

    Svara
  7. Monica

    Bor på liten hästgård med 3 st hästar (och make) men är nu snart efter 21 år på väg härifrån, finns mycket positivt med att ha sitt fritidsintresse ”hemma” men det negativa är att jag blir så himla låst. Att resa bort tillsammans med maken är nästan en omöjlighet i alla fall vintertid, måste tom planera en sådan enkel sak som Ullaredresa….där jag fortfarande aldrig varit.
    Nu är jag väldigt noga och kanske överdrivet petig med mina hästar, men sån är jag!
    Trött på att alltid köra till ridhuset är jag också kan tilläggas, nej 1 st häst ska behållas och stallas upp så att jag får ett lite enklare liv.

    Svara
  8. Minstral

    Fast man måste inte vara någon ”övermänniska” för att ha ork och glädje att rida bara för att man har annat att göra på gården. Det är ju ofta ridningen som ger mig energi till att jobba heltid och ha ork över för allt omkring arbete. Jag är ingen människa som har något intresse av att ligga och lata mig heller så jag vill ha och göra hela tiden. Jag tycker det skulle vara extremt tråkigt att inte ha stallet precis utanför dörren där jag kan springa in och ut hela dagen och fixa med hästar stall och övrigt på gården. Sen är det klart att det kostar att driva och underhålla en gård, men ska man bara räkna ut kostnaderna för hästarna så blir det ju billigare än vad det blivit att ha dem inackorderade. I alla fall i vårt fall. Som sagt mycket att göra och inte helt gratis men jag hade aldrig velat ha det på något annat sätt. Jag vill leva med hästeriet på ett sätt som jag inte kunnat om jag varit inackorderad.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har ju aldrig haft ett eget stall så jag kan bara tala utifrån ANDRAS erfarenheter och det som de har berättat för mig.

      Och i flera fall så har ridningen blivit lidande av ”allt” annat som behövt fixas på gården och så skulle jag inte vilja ha det eftersom ridningen är det mest intressanta med hästeriet för min del.

      Svara
  9. silverbjälke

    Att ha egen hästgård är ett hästjobb……. men det skulle aldrig fungera om man inte jobbade med hästar, det är ett heltidsarbete att ha gård. hur noga man än är så finns det alltid saker som måste fixas. medelstor i mitt fall / exempel är 15 boxar, 2 lösdrifter och 24ha beten & hagar, med ridbana etc så är driftskostnaden ca 30 000 i månaden och det funkar därför inte varken ekonomiskt eller tidsmässigt att förvärvsarbeta ”vanligt” och ha gård så enkelt är det.

    Jag har som tur är inget direkt intresse i att resa eller vara ledig, får abstinens och vill hem. Har varit i över 20 länder och vet ungefär hur världen i övrigt ser ut så jag ser inte syftet med att bara göra nada och inbilla sig att det är kul. Vi reser så mycket inom Sverige så vi får ju minisemestrar var och varannan weekend stora delar av året genom tävlandet och hela grundprincipen som jag ser det är att väljer man egen gård så skall det vara som livsstilsval och inte för att komplettera nåt i livet eller för att det skulle vara pittoreskt, den sortens gårdsägande fungerar aldrig i längden om man inte skiter pengar genom arv.

    Svara
  10. silverbjälke

    Måste tillägga att Birgitta har helt rätt, Ridningen påverkas negativt av ”eget” oavsett om man ser dt själv eller är för inne i sitt för att märka av det. Jens Fredricsson sade att hans vändpunkt kom sent i livet och den kom när han tänkte på hur mycket tid och energi som lades på att få allt att funka och hur lite som faktiskt lades på bra utvecklande ridning. De orden blev en vändpunkt för oss. Idag har vi hästar som inte rids (av olika skäl) hemma och de som tävlas och jobbas med inhyrda hos grannen, såsätt har man ett ”jobb” att åka till och man tvingas fokusera. Man måste acceptera kostnader i form av stallpersonal till de mest banala saker för så fort man snålar på det så tar man tid från det man bör lägga sitt fokus på – hästarna ridning träning och tävling.

    Svara
  11. Lena Westre

    Bor på landet med hästarna hemma. I dagsläget skulle jag aldrig flytta, varken mig själv eller mina stora vänner. Visst är man låst och det är mycket jobb men fördelarna uppväger. Jag bestämmer allt själv utifrån vad mina hästar behöver här och nu. Jag har ett par minuter till stall och hagar, jag anpassar mig efter deras behov. För att detta är en livsstil som jag har valt och väljer varje dag. 🙂

    Svara
      • JohannaB

        Min erfarenhet är inte att de med egna stall (oavsett storlek på dem) rider mindre än de med inackorderade hästar?
        Sen finns det såklart alla typer på båda ställen, där jag sist stod uppstallad var det bara tre av nio inackorderade som reds regelbundet (pensionärer, unghästar och lite knackiga hästar) och på samma vis finns det säkert de med egna gårdar vars hästar inte rids heller.
        Jag tycker du skrivit många gånger om hur de inackorderade hästarna inte rids dagligen i tidigare inlägg?

        Svara
        • JohannaB

          Och som tillägg, nej jag rider inte varje dag.
          Jag rider min häst fem eller sex pass per vecka, och har gjort så oavsett om jag haft dem inackorderade eller i eget stall.

          Svara
        • Birgitta

          Du har helt rätt; jag tycker att det är tämligen vanligt att inackorderade inte rider 6-7 dagar i veckan.

          Dock märkte jag när jag stod på ridskolan att det ändå fanns någon form av ”informell kontroll” eller hur jag ska säga kring hur ofta folk red, dvs ”man” kände att man ändå hade lite ”ögonen på sig” och därför ändå red vare sig man egentligen hade lust eller inte (betänkas ska att hagtiden på den tiden var max 4 timmar/ dag så hästarna fick ju inte precis någon motion i sina pytte-grushagar).

          Jag är övertygad om att den kategori av hästägare som red sällan som inackorderade hade ridit ÄNNU mer sällan med eget stall och utan denna ”informella kontroll”.

          Så klart är det upp till var och en hur ofta man vill rida men åter igen; JAG vill hinna/ orka rida 6 dagar i veckan och tror att det hade blivit svårare/ mindre roligt i just mitt fall med eget stall så som mitt liv ser ut just nu.

          Svara
  12. Minstral

    Jag jobbar heltid och min man jobbar 80 % och vi har en dotter. Vi har hund och katt. Jag har tre hästar, en ridbar, en unghäst och en shettis. Min man har sex ardennerhästar. Vi producerar vårt eget foder och tar in vår egen halm. Jag rider mellan 5 och 7 dagar i veckan varav jag åker iväg till min tränare en dag. Jag tycker att jag får för lite ridtid därför har jag skaffat en häst till. Så det är klart att det går att ha hästgård och förvärvsarbeta.

    Vi sitter inte heller på en massa pengar, jag jobbar som medicinsk sekreterere och min man som lärare och så har vi arrendeinkomst. Det är klart att man får ligga i och det är inget för latmaskar men att säga att det inte går är inte sant. Vi har dessutom byggt ridhus nu så jag kan rida så mycket jag vill även vintertid. Vi unnar oss även en utlandssemester per år och det går även om det är lite meck med att få det att klaffa med hästvakt, hund- och kattpensionat.

    Svara
    • Birgitta

      Fast jag tycker inte att någon här har sagt att det inte går- det handlar mer om livs-val.

      Absolut går det- det finns det ju massor av människor som är exempel på.

      Som jag skrev har jag dock utgått från MIN livssituation där tex min man till skillnad från din inte är det minsta hästintresserad.

      Är man två om ett intresse eller en livsstil blir ju allting så mycket lättare.

      Och med eget ridhus underlättas hästhållningen massor, eller skulle gjort för mig i alla fall.

      Svara
    • silverbjälke

      jag sade nog det….. 🙁 att det inte går. Det beror ju självklart på gård, driftssyfte, gårdsverksamhet etc. Jag talade ur eget perspektiv.

      När det gäller om folk med egen gård rider mindre än andra så menar jag inte att det bokstavligen måste vara mycket mindre i tid, Har man tio tusen åtaganden, måste, ansvarsområden osv osv så går ridningen ofta över i att bli inklämd mellan saker och på rutin. alltså kommer man bort från utvecklande ridning i ro och utan tidspress. Jag talar utifrån eget perspektiv och att som i vårt fall aldrig rida mindre än 4 hästar men ibland upp till 8-9st och samtidigt driva gården och eventuella servicar som ingår till hyresgäster är inte effektiv och inte genomförbart som förvärvsarbetande. Men visst kan man ha ett litet ställe med 2-4 egna djur men det ser jag mer som att bo på landet och ha det väldigt bra och ett djur intresse-hobby mer än jag ser det som att ha hästgård eller driva hästgård.

      Svara
      • Minstral

        Fast det är väl ingen som har pratat om att driva ett heltidsföretag med hästar här? Det handlade om att ha sin häst hemma på egen gård och hur det påverkade ridning. Då är det ju sällan det handlar om att rida 8-9 hästar om dagen? Det handlar kanske om två. Vi har mer än en liten gård med 2-4 djur, vi har 9 hästar, mark att sköta och stora ekonomibyggnader att sköta. Och det funkar fast man förvärvsarbetar, det var väl det vi diskuterade här? Inte att förvärsarbeta heltid och driva hästföretag på heltid och utöver det ha tid att rida sin hobbyhäst. Det blir liksom en helt annan diskussion då.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Precis. Jag hade under en period ett högt chefsjobb med allt vad det innebär (t ex att en 40-timmars arbetsvecka hade varit halvt semester), med nästan en timmes pendling enkel väg. Samtidigt hade jag ensam en gård och tre hästar, varav en var pensionär, en oinriden unghäst och en ridhäst. Jag fixade det, men självklart var jag tvungen att anpassa ffa ridningen efter jobbet. Det hände även att jag fick ta hjälp med hästskötseln, men det var till största delen när jag var på tjänsteresor. Men jag red och höll igång, och tävlade en del. En viktig del med att ha hästarna hemma är att man själv kan påverka hur lättarbetat det är. Man har igen det varje dag att man satsat på lösningar som minimerar vardagsarbetet. Dessutom uppskattar jag närheten och kontakten jag får med hästarna när de bor hemma. Att stalla upp fyra hästar på ett bra ställe med mycket service hade inte varit särskilt billigt heller.

          Svara
          • Minstral

            Exakt, mycket beror på hur lättarbetat ett stall är faktiskt. Det är få stall jag ser som är lättarbetade fastän folk säger att de är det. Kan ta en timme i ett stall och 20 min i ett annat. Sånt påverkar väldigt mycket faktiskt.

  13. Prick

    Jag delar stall med en kompis. Men just nu är det bara mina som står där vilket innebär jag gör allt själv. Tycker det fungerar bra och rider oftast två om dagen. Tränar minst en gång i veckan och tävlar på helgen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>